top of page
  • SzerzƑ kĂ©peAron Sonfalvi

Modulo M168d teszt

FrissĂ­tve: 2020. nov. 16.


m168d_kulso_pmp911_7.jpg

A BKV Zrt. utasforgalmi teszt keretĂ©ben ĂĄprilis 15-Ă©n egy nap erejĂ©ig kiadta a 7-es viszonylatra az „egyeskĂ©t” (PMP-911), Ă­gy 7-23h között rĂłtta a hasznos utaskilomĂ©tereket. (Illetve hĂ©tfƑn a kĂ©t ĂĄllomĂĄnyba vett kocsit [911, 912] is kivittĂ©k a 7-esre, mintegy folytatĂĄsakĂ©nt a vasĂĄrnapi tesztnek. EgyikĂŒk ajtĂłhibĂĄval dĂ©lelƑtt garĂĄzsba vonult, a mĂĄsik a sorok Ă­rĂĄsakor mĂ©g fut.)

m168d_kulso_pmp911_1.jpg

Statikus bemutatĂł

Tavaly oktĂłberben vĂ©gigpĂĄsztĂĄztam a buszt mĂĄr felĂŒletesen, azonban vĂĄltozott egy-kĂ©t aprĂłsĂĄg a fedĂ©lzeten az elmĂșlt hĂłnapok alatt (a BKV Zrt. kĂ©rĂ©sei nyomĂĄn?), Ă­gy elsƑsorban ezekrƑl nĂ©hĂĄny gondolat + kĂ©p, tovĂĄbbĂĄ egy ĂĄtfogĂł kĂ©p az utastĂ©rrƑl, pro Ă©s kontra Ă©szrevĂ©telekkel vegyesen.



LĂĄtvĂĄnyosabb vĂĄltozĂĄsok

Ezeket a könnyebb Ă©rtelmezhetƑsĂ©g Ă©s vizualizĂĄlĂĄs vĂ©gett elƑtte-utĂĄna kĂ©pekkel tekintheti meg, nĂ©mi szöveges kĂ­sĂ©rettel.


Új szĂ©lfogĂł az elsƑ Ă©s mĂĄsodik ajtĂł között

A kiĂĄllĂ­tĂĄsra kitolt darabon a menetirĂĄny szerinti jobb elsƑ kerĂ©kdobot követƑen hĂĄtrafelĂ© csupĂĄn egy vĂ­zszintes korlĂĄt volt bevezetve az oldalfalba, ez Ășgy egyedĂŒl „ácsorgott” ott, az Ășj szĂ©lfogĂłs megoldĂĄs viszont kifinomultabb, igĂ©nyesebb.

m168d_szelfogo_nelkul_elol.jpg

ElƑzƑleg


m168d_szelfogo_dobogo.jpg

 és most.


Új alakadĂĄsĂș Ă©s bekötĂ©si ponttal bĂ­rĂł korlĂĄt a kettes ajtĂłtĂłl hĂĄtrafelĂ©

Az elsƑ darabon itt egy kĂ©tszer 45 fokban hajlĂ­tott fĂŒggƑleges rĂșd haladt vĂ©gig a dobogĂłtĂłl a felsƑ vĂ­zszintes korlĂĄtig, stabilitĂĄsilag problĂ©mĂĄs volt. A kiĂĄllĂ­tĂĄson erƑsebben belekapaszkodva mozgott, a nem egyvonalba esƑ bekötĂ©si pontok miatt nem tudta ellĂĄtni feladatĂĄt megfelelƑen, noha biztosan kellƑkĂ©ppen meghĂșztĂĄk a csavarjait. CĂ©lszerƱen kapott mĂ©g egy (oldalfali) bekötĂ©st, Ă©s a vĂ­zszintes rĂ©szre egy gumi „könyöklƑt” is.

m168d_regi_korlattal_2esajto.jpg

ElƑzƑleg


m168d_korlat.jpg

 és most.

MegfordĂ­tott ĂŒlĂ©spĂĄr a harmadik ajtĂłnĂĄl

Egy „pelenkĂĄzĂłt” (Ășj akkulĂĄdĂĄt) alakĂ­tottak ki a csuklĂł utĂĄn közvetlenĂŒl a hĂĄtsĂł kocsitestben, a menetirĂĄny szerinti baloldalon. Így a korĂĄbbi jelentƑs lĂĄbtĂ©r Ă©rtelemszerƱen lecsökkent, Ă©s az elsƑ ĂŒlĂ©spĂĄrost 180 fokkal megfordĂ­tottĂĄk. Ezzel sajnos lĂ©trejött egy elĂ©g szƱk utasĂĄramlĂĄsi keresztmetszet a hĂĄrmas ajtĂł Ă©s az ĂŒlĂ©s szĂ©le között, ideĂĄlis lenne a belsƑ  (vagy inkĂĄbb mindkettƑ) ĂŒlĂ©s elhagyĂĄsa (egyĂ©bkĂ©nt az ITK-s Conecto G-ken is szƱkös ugyanitt az utasĂĄramlĂĄsi keresztmetszet).


A legjobb a hĂĄrmas ajtĂłval szemben kialakĂ­tott „tĂĄnctĂ©r” lenne az utasok szempontjĂĄbĂłl (ahogy ez a proto esetĂ©ben is van), viszont a megrendelƑ minĂ©l több fellĂ©pĂ©smentes ĂŒlĂ©st kĂ©rt a buszba (a tenderen elƑny volt pontozĂĄs tekintetĂ©ben).

m168d_ulesek_nem_szembeforditva.jpg

ElƑzƑleg


m168d_akkulada_2.jpg

 és most.


m168d_csuklo_utan_szuk.jpg

SzƱkös.

Kisebb volumenƱ våltozåsok, vagy koråbban észre nem vett dolgok, ötletek

Az elemenkĂ©nt hat csavarral rögzĂ­tett, egymĂĄstĂłl szinte garantĂĄltan elĂĄllĂł lĂ©gcsatorna burkolatok, melyeket mĂĄr az elsƑ szĂłlĂł PKD-k Ăłta nem nƑtt ki a tĂ­puscsalĂĄd.


És ugyanitt emlĂ­tenĂ©m meg (a szĂłlĂł pĂ©ldĂĄnyokhoz kĂ©pest ĂĄtvariĂĄlt) ablakok felsƑ vonala Ă©s a lĂ©gcsatorna burkolat közötti, szĂ­nre fĂșjt hosszanti lemezt, melyen megvĂĄltozott (rejtett) helyen alakĂ­tottĂĄk ki a lĂ©gbeömlƑ nyĂ­lĂĄsokat. Sajnos a hegesztĂ©si nyomok (a szĂłlĂłkhoz hasonlatosan) ezeken sem tudtak teljesen “megszƱnni”.

FejlƑdött az eldolgozĂĄsok Ă©s kivitelezĂ©s minƑsĂ©ge a szĂłlĂłkhoz kĂ©pest (a proto, 18,75 mĂ©teres csuklĂłsban is mĂĄr igĂ©nyesebben voltak megcsinĂĄlva a kevĂ©sbĂ© lĂĄthatĂł rĂ©szek, mint egyik-mĂĄsik korĂĄbbi szĂłlĂłban), ezekrƑl lentebb egy kisebb galĂ©riĂĄnyit összeszedtem – beszĂ©ljenek magukĂ©rt a kĂ©pek.

A kiĂĄllĂ­tĂĄson az oldalfal-tetƑív talĂĄlkozĂĄsĂĄnĂĄl ĂŒtöttek voltak a lemezek. RejtĂ©ly, miĂ©rt nem akkora a köpeny keresztmetszete, mint a kocsiszekrĂ©nyĂ©.
Egy kis kibuggyanĂł Sikaflex a sarokban.

A temĂ©rdek “kazĂĄnlemeztƑl” – melyekkel az egyes szerelƑnyĂ­lĂĄsokat elfedtĂ©k az utastĂ©rben – el tudok kĂ©pzelni szofisztikĂĄltabb megoldĂĄst is. Ahol nem ĂĄll fenn a lehetƑsĂ©g, hogy gyakran (pl. hetente) le kell szedni, Ă©s kevĂ©sbĂ© lĂĄthatĂł helyen van, ott „viselhetƑ” a kazĂĄnlemez. A lĂĄthatĂł helyeken viszont csĂșnya.


Ezeket le is ragasztottåk (pl. kerékdobokon), itt a ragasztó mennyisége egyes esetekben sok volt, s kibuggyant a lemez széleinél.

m168d_kazanlemezek.jpg

“KazĂĄnlemezek” a kerĂ©kdobon



m168d_akkulada_belol_1.jpg

 és a “pelenkĂĄzĂłn”.


Az Automotive-on Ă©s a januĂĄri formĂĄlis ĂĄtadĂłn is elkerĂŒlte figyelmem az elsƑ kocsitestben talĂĄlhatĂł, menetirĂĄny szerinti leghĂĄtsĂł 2+2 ĂŒlĂ©s. A pontossĂĄg vĂ©gett lemĂ©rtem, hogy itt 295 mm ĂĄll rendelkezĂ©sre a helyet foglalĂłk lĂĄbfeje szĂĄmĂĄra, mely nagyjĂĄbĂłl 43-as cipƑmĂ©retnek felel meg – kissĂ© szƱkös (volt mĂĄr nekem is), Ă­gy ezek elsƑsorban hölgyeknek ajĂĄnlott helyek.

m168d_csuklo_elott.jpg

A manapsĂĄg nagy szereppel bĂ­rĂł USB-töltƑpontbĂłl egy sem jutott a buszba. A BKV Zrt. a (kvĂĄzi) sajĂĄt kĂ©szĂ­tĂ©sƱ Ășj trolibuszĂĄba tett ilyet kĂ©t Ă©ve, tehĂĄt mĂĄr nem lenne ĂșjkeletƱ itthon sem, Ă©s igĂ©ny is biztosan lenne rĂĄ. Ha mĂĄshova nem is, de a vezetƑfĂŒlkĂ©be minimĂĄlis mĂłdosĂ­tĂĄssal nagyjĂĄbĂłl „bĂĄrhova” elfĂ©rne egy töltƑpont a sofƑr szĂĄmĂĄra. Jelenleg egy ĂĄtalakĂ­tĂł segĂ­tsĂ©gĂ©vel a szivargyĂșjtĂł szolgĂĄl(hat) ilyen cĂ©lra.

m168d_usb_hianya.jpg

BƑven van hely egy USB-töltƑnek, a sofƑrök biztosan örĂŒlnĂ©nek neki. Persze az utastĂ©rben is elfĂ©rne pĂĄr.


A dinamikus csuklĂłs

A 7-es viszonylat igazi nyĂșzĂłprĂłba s egyben ideĂĄlis terep egy Ășj busznak, hogy kiderĂŒljön, bĂ­rja-e a strapĂĄt. 2004-ben az Ășj VolvĂłknak (az akkor mĂ©g „macskaköves” Thököly Ășt) igazi kikĂ©pzĂ©s volt (de kimondhatĂł, hogy helytĂĄlltak), azĂłta valamelyest javultak az Ăștburkolati viszonyok, de mĂ©g azĂ©rt van hova fejlƑdni.

m168d_utaster_stock_7.jpg

Közismert, hogy „egy mĂ©rĂ©s nem mĂ©rĂ©s”, Ă©rtve ezt itt a szĂłban forgĂł buszra, melyet Ă­gy elsƑ nekifutĂĄsra egy napra vetettek be az igazi mĂ©lyvĂ­zbe. “Egy nap futĂĄs mĂ©g nem futĂĄs“, Ă­rhatnĂĄm, viszont hiba nĂ©lkĂŒl lehĂșzta a mƱszakot “prototĂ­pus” lĂ©tĂ©re. A temĂ©rdek, tĂ­pus körĂŒl felgyĂŒlemlett zivatarfelhƑ ellenĂ©re (vagy pont azok miatt) pozitĂ­v csalĂłdĂĄs volt menetközben.

m168d_kulso_pmp911_5.jpg

A motor kĂ©pessĂ©geiben a tesztnap elƑtt sem kĂ©telkedtem (bƑvebben itt olvashat az erƑforrĂĄsrĂłl), dinamikusan Ă©s kĂ©nyelmesen mozgatja a karosszĂ©riĂĄt. Ebben a vĂĄltĂł is kiveszi a rĂ©szĂ©t, mely tökĂ©letesen hangolt a motorhoz, abszolĂșt nem Ă©rezni, mikor ugrik a fokozat fel vagy le Ă©ppen. S mĂ©g a motorfordulat keltette zaj is alig-alig ĂĄrulkodik, arĂĄnylag csendes a DAF. A szĂłlĂł tĂ­pus esetĂ©n nĂ©ha tetten Ă©rhetƑ rezonĂĄlĂĄsnak nyoma sincs.

m168d_kulso_pmp911_3.jpg

Igyekeztem minden rĂ©szĂ©n ĂŒlni Ă©s utazni a busznak. Az ĂșthibĂĄkat a futĂłmƱvek jobban ĂĄtadjĂĄk a vĂĄznak, mint a Volvo 7700A vagy Mercedes Conecto G „lĂĄbai”. Rosszabb Ăștburkolati szakaszon olykor erƑteljesebben felĂŒt a B tengely, tovĂĄbbĂĄ hajlamos lĂĄtvĂĄnyosabban hullĂĄmzani, mint a nyugati vetĂ©lytĂĄrsak kb. hasonlĂł buszai ugyanazokon az adott (gyenge minƑsĂ©gƱ) Ăștviszonyokon.


A kanyarodĂĄs-nyomatĂ©kkorlĂĄtozĂĄs tĂ©makörĂ©ben is csak a sofƑr szavaira tudok tĂĄmaszkodni (a kĂ©rdezĂ©semkor Ă©ppen mĂĄsodik körĂ©t teljesĂ­tette), ĂĄllĂ­tĂĄsa szerint dinamikusan tudta venni Ă­veket, nem volt panasza erre a tulajdonsĂĄgĂĄra. A kĂ©t leginkĂĄbb neuralgikus kanyar a vonalon az ErzsĂ©bet hĂ­dra felhajtĂĄskor, illetve az Ășjpalotai vĂ©gĂĄllomĂĄsrĂłl törtĂ©nƑ kihajtĂĄskor van, mindkettƑt lendĂŒletesen vette be.

m168d_kulso_pmp911.jpg

A belsƑ burkolatok illetve szĂ©lfogĂłk pozitĂ­v csalĂłdĂĄst okoztak menet közben: e tĂ©ren felĂŒlkerekedik a Volvo 7900 csuklĂłs hibrid vĂĄltozatĂĄn (de a 7700-ason is), ugyanis csak a durvĂĄbb szakaszokon (pl. BosnyĂĄk tĂ©ri villamosvĂĄgĂĄnyok) recsegtek valamelyest a szĂ©lfogĂłk.


(A 7900-as csuklĂłs hibrideknĂ©l ugyanĂ­gy az elsƑ napjĂĄn mĂĄr minden lĂ©gcsatorna recsegett-ropogott, kisebb ĂștegyenetlensĂ©geken is, de a luxemburgi 7900 Electric-ek esetĂ©ben is hasonlĂłt tapasztaltam.)


A tĂ­pusban van fantĂĄzia. Viszont alapvetƑ (Ă©s kevĂ©sbĂ© alapvetƑ) dolgok is, melyek ĂșjragondolĂĄsra Ă©s fejlesztĂ©sre szorulnak. A sofƑr is összessĂ©gĂ©ben elĂ©gedett volt a gĂ©ppel, tetszett is neki, Ă©s remĂ©nyĂ©t fejezte ki, hogy egyet majd a „nevĂ©re Ă­rathat” a közeljövƑben. HozzĂĄ hasonlatosan vĂĄrom a tovĂĄbbi darabok bevetĂ©sĂ©t Ă©lesben, Ă©s a “tartĂłs teszt” szĂŒlte visszajelzĂ©seket, tapasztalatokat. 

m168d_kulso.jpg


504 megtekintés0 hozzåszólås
© 2024 | BusWorld blog 

Feliratkozás

ÉrtesítƑt küldünk új írás közzétételekor.

ÜdvözöljĂŒk a feliratkozĂłk között!

RSS

bottom of page