top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

50 darab volános Conecto NG

Frissítve: 2020. nov. 15.

ars_4956.jpg

Három megyeszékhely esetében a közszolgáltatási szerződésében a járműpark-átlagéletkorára és maximális életkorára is vannak kötelmek. Ez egy roppant hasznos dolog – főleg annak tükrében, hogy ha nem kötelező, nem vásárolnak itthon túl sok új buszt. Ezzel a szabályzással feketén-fehéren kötelezett a szolgáltató (és/vagy annak tulajdonosa), hogy időnként korszerűsítse a buszflottát. A hangsúly az időnként kifejezésen van, mert elég „kényelmesen” 20 évben maximálták a szegedi, szolnoki, és kecskeméti helyi járatos autóbuszok maximális életkorát.

ars_4942.jpg

Ugyanezen okból vásárolt a DAKK Zrt. három éve 19 darab Scania Citywide-ot Szegedre. Azt a beszerzést követően helyeztek át Szegedről Kecskemétre néhány – ott „feleslegessé vált” – Mercedes Conectót: így Kecskeméten is szanálni lehetett a 20. évüket súroló darabokat. Szolnokon pedig 2 darab használt Volvót vásároltak (a 2 darab életkor-kritériumot átlépő E94-es helyett), illetve tavaly 2 darab csuklós használt Citaro G II-es állt be 1-1 280-as helyett.

kzr-279_1.jpg

Az elődmodell kecskeméti kályhaezüstben.


2019-re ismételt darabok (egyes esetekben flották) érték el a 20. üzemévüket, s ebből következően „le kell tenniük a lantot”. Szegeden ide tartoznak a CNG-üzemű 260-asok, Szolnokon a Credo EN 12-eseknél kivételével majdnem minden 20 év körül jár (Ikarus 263, MAN SL2x3, MAN SG2x3), míg Kecskeméten az Ikarus 263-asok és 412-esek.

A teljesség igénye nélkül a váltott társak: 200-asok helyett Conecto NG.


Zöldlámpa új buszok beszerzésére

A Volán Buszpark Kft. 2018-ban tendert írt ki (TED 2018/S 121-276017) 50 darab szóló, kéttengelyes, alacsonypadlós városi autóbusz zártvégű pénzügyi lízingelésére. (A tenderben a teljesítés fő helyszíneként már fel volt tüntetve a három megyeszékhely is, így kétségen kívüli volt, hogy javarészt az 1999-es buszok leváltására jönnek.)


Az autóbuszok ára 45%-ot jelentett a súlyozásban, így már az sem volt nagy kérdés, hogy mi lesz a típus: Mercedes-Benz Conecto Next Generation. A típust 2016-ban mutatták be, 2017 áprilisában a BKV Zrt. tesztelte a dízelt, majd szeptemberben a földgázüzeműt. A tendert az ITK nyerte (a Merkantil Bankkal karöltve), illetve további extra, hogy a buszok végszerelése Debrecenben történt. A jövőben további, hazai megrendelésre készülő Conectókat kívánnak majd készre szerelni (nem sokára öt csuklóst “saját” használatra), folyamatosan növekvő hazai beszállítói aránnyal hozzáadott értékkel.

ars_4957.jpg
Érdekesség, hogy mintha még nem találták volna ki a típus nevét: 2018 áprilisában „Conecto New Generation” felirattal futott a dízel, míg szeptemberben „Conecto Next Generation NGT”-vel a földgázas. A tendergyőztes is már „Conecto Next Generation” néven került kihirdetésre.


Március végén kezdtek el felbukkanni az új Conectók az egyes társaságok telephelyein országszerte. A szétosztásuk az alábbiak szerint történt, rendesen elaprózva az egyébként sem túlzottan nagy kontingenst:

  1. RIR-334 – RIR-357: DAKK Zrt. Szeged,

  2. RIR-358 – RIR-366: KMKK Zrt.

    1. RIR-358: Salgótarján,

    2. RIR-359: Salgótarján,

    3. RIR-360: Hatvan,

    4. RIR-361: Szolnok,

    5. RIR-362: Szolnok,

    6. RIR-363: Szolnok,

    7. RIR-364: Eger,

    8. RIR-365: Eger,

    9. RIR-366: Eger,

  3. RIR-367 – RIR-383: DAKK Zrt. Kecskemét.

ars_4999.jpg

Kályhaezüst buszok átadása

Az ITE Kft. 2019. április 12-én ünnepélyes keretek között a debreceni telephelyén az ötven buszból a tizenhét “szebb” (legalábbis nem egyenfehér megjelenésű) példányt néhány prominens személy rövid beszédével elegyítve átadta a Volán Buszpark Kft. ugyancsak megjelent képviselői részére. A fehér darabok már mind a leendő szolgálati helyükön vannak, a kályhaezüstök hétfőn indulnak el Kecskemétre, és a jegykezelő illesztését, valamint a járművezetői oktatásokat követően várható a forgalomba állásuk.

ars_4978.jpg

Az érkező látogatókat a két Reform “üdvözölte” a bejáratnál.


Növekvő rendszám szerint beállított buszok a tárolótéren.
Hat darab a csarnokban.
Egy erre, egy arra.
Beállás a halszálkába.
ars_4994.jpg
ars_5002.jpg

A BKV Zrt. által tesztelt példányhoz képest ezeknél rengeteg apró gyártmánymódosítást hajtottak végre – legalábbis amit az utastérben látni. Ilyen például az igényesebb összeszerelés, illetve eldolgozások a sarkokban és élek mentén. Ebben az ötven buszban hozzávetőlegesen 20% a magyar hozzáadott érték (ezek mind utastéri végszereléssel kapcsolatosak, például az utastájékoztató rendszer telepítése). Ezt az értéket a jövőben 40-45% környékére szeretnék növelni: mindenképpen üdvözlendő, bár ez a busz akkor sem lesz magyar, ahogy egyes sajtóorgánumokban nem olyan régen ez megjelent. De ahogy egy korábbi írásban szóba került, az összeszerelés ma egy jó elindulási lehetőség bárkinek, aki buszt szeretne gyártani.

Naaaagy peronrész. Üdvözlendő a belső tér kialakítása.
Abszolút kedvenc a német szabványmatrica magyar szövegezése: ‘Hagyjuk szabadon a leszállóhelyet‘.
26 ülő, 78 álló, és 1 kerekesszékes utas a befogadóképessége.
Érdekesség: a gyújtáskapcsoló kulcs helye a baloldali pulton található.

A képen tettenérhető egy kis gyártmánymódosítás: a BKV-s tesztdarabon az ülések alatti műanyagelem még nem volt, helyette elég csúnyán volt ‘rücskösre‘ fújva.
Sok-sok vakdugó. És néhány nyomógomb/kapcsoló is van köztük.
Tessék felszállni!

Érdekesség az ormótlan tüzelőanyag-tartály a 2-es ajtó előtt (a korábbiakban a A tengelyre volt “formaöntve”), és pozitívum a hatalmas állófelület a 2-es ajtóval szemközt.

ars_4951.jpg

A 412-esek után szabadon, pár méterrel hátrébb egy “pelenkázó”.


Ez itt nem a panasz helye, ugyanis egyes városok esetén (Salgótarján) már senki nem emlékszik, mikor jutottak új, városi kialakítású autóbuszhoz, azonban még bőven van többszörösen túlfuttatott városi szóló busz országszerte. Az ITE esetén is van még potenciál a hozzáadott magyar érték növelésében, a jövőben pedig elszakadva egy saját LF busz kifejlesztése jelentené az igazán nagy ugrást.

ars_4945.jpg

Korrekció [2019.06.15.]: Salgótarján esetében mindkét autóbusz a helyközi üzemhez került, ahogy Hatvan esetén is (Hatvan-Kerekharaszt “elővárosi” járatra). Utóbbi város legutóbb 1999-ben jutott új autóbuszhoz a helyi járataira, egy Ikarus 263-as (GVM-120) képében.



454 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
© 2024 | BusWorld blog 

Feliratkozás

Értesítőt küldünk új írás közzétételekor.

Üdvözöljük a feliratkozók között!

RSS

bottom of page