top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Conecto Next Generation teszt

Frissítve: 2020. nov. 17.

Majd’ egy évvel a Citaro NGT teszt után újabb Mercedes tesztbusz került a BKV Zrt-hez, egy rövid, 5 napos tesztelés erejéig a 67-es viszonylaton fut egy Conecto New Generation. Minibejegyzés egy minitesztről.


Az új Conectót 2016 szeptemberében mutatták be a nagyközönségnek. A busz az egyedi formaterve miatt azonnal feltűnést keltett a vetélytársak körében, nem kifejezetten szépnek mondható - ízlések és pofonok - homlokfala és rendkívül puritán hátfala miatt. A promotálást a BKV nem vitte túlzásba, a cég honlapján az aktuális járműteszteknél még a VDL Citea szerepel, a hírek, közlemények szekcióban sem jutott hely neki, viszont a Facebook-oldalukra kikerült. Április 21-25-e között lehet kipróbálni. (Külön méltatást érdemel, hogy erre az 5 napra is "betanították" a kijelzőit.)

A történelem mondhatni ismétli önmagát: a második generációs Conecto is próbázott anno a BKV Zrt-nél (is), és a Mercedes túlzás nélkül állítható, hogy sem most, sem akkor nem gondolta túl a busz promotálását. Fehér alapon a szabvány betűikkel felvésték a lényeget. (Ugyanakkor a Citaro NGT esetén ügyeltek a kinézetre úgy kívül, mind belül). Persze, egy ekkora és ilyen nevű cégnél mondhatnánk, hogy a „márka magáért beszél”, azonban ettől még adhatnának a külsőségre jobban a Conectónál is. És sajnos a név nem beszél magáért ebben az esetben.

Az utastér apróbb eltérésektől eltekintve megegyezik a BKV által vásárolt 15+15 darab Conectóval. Viszont olyan benyomásom volt az utazás során, hogy gyengébb az összeszerelés minősége és az anyagválasztás is, a legkisebb úthibákon is hullámzásba kezdett minden dekorit (kvázi nullkilométeres busznál nem illene), a függőleges korlátok egyike az alsó bekötési pontnál is érdekes (nem feltétlenül előnyös) mozgásokat végzett. A busz az extravagáns megjelenésén kívül túl sok újdonságot nem tartogat az előzőhöz képest, „olcsó Citaro”, a teherautó-családjukra hajazó homlokfali kinézettel.


Az új és az előző Conecto.


Az utastér szegleteiben pedig olykor érdekes eldolgozási megoldásokkal lehet szembesülni, melyek ismételten nem olyan kivitelezések, melyeket az ember várna/elképzelne, ha a Mercedesről esik szó.

Csúnya eldolgozás.


A motor a már megismert Euro VI-os, OM936-os kódjelű sorhatos, álló beépítésű dízel, Voith automataváltóval házasítva. Újdonságként már Conecto típuscsalád is rendelhető földgázüzemű motorral. A jármű nagy valószínűséggel a szerdán megrendezésre kerülő idei BusExpón is tiszteletét teszi majd.




310 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page