top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Óbudai autóbuszgarázs

Frissítve: 6 nappal ezelőtt

A terv egy újabb telephely létesítésére 1965-ben látott napvilágot, majd 1970 őszén átadásra is került az Óbudai autóbuszgarázs. A telephely alapterülete 72 ezer négyzetméter, melyen 12,5 ezer négyzetméter került beépítésre, 35 javító kocsiállással, 2 diagnosztikai sorral valamint egy karosszériamosóval. Külön kiemelendő, hogy a cégen belül először itt helyeztek üzembe diagnosztikai vizsgálóállomást 1973-ban. Ezen a két soron kerültnek ellenőrzésre az elektromos berendezések, a motor, a gumiabroncsok légnyomása, a kormány holtjátéka, az akkumulátorok állapota és a futómű geometriája [1]. További, évszámokkal tűzdelt történelmi adat lejjebb, a 40 éves ünnepségen osztogatott ismertetőn található.

Óbuda Üzemegység a '70-es években [1].


Óbuda Üzemegység, javító csarnok [1].


Óbudai autóbuszgarázs 1975-ben. Fotók: Fortepan / UVATERV (98780...98782).

A telephely jelleghelyes sematikus magyarázó ábrája. A piros nyilak a közlekedési irányokat jelzik.


A fenti térképen szereplő, jelentősebb helyszínek néhány képen:

A főépület (irodák).


A diagnosztikai sorok (baloldali két szélső beálló), a gumis műhely (a soron következő első jobbra a diagn. után), majd a többi beálló a karosszérialakatosoké és a kárpitosé.


Tüzelőanyag-vételező hely.


A kisudvar, amikor még "Ikarus-uralom" volt a telephelyen...


...messzebbről, amikor már nem az Ikarusok körül forog a világ.


A javító csarnok "ma". Műszakváltási csend, egyébként folyamatos nyüzsgés.


"Volvo-akna" a csarnok keleti felén, naplementekor.


A tárolótér, jobbra a sárga épület a mosó, balszélen a téglaépület a tanműhely. A kavicsos tetejű épület alant a diszpécserek helye.


A vizsgáló.


A tárolótér, többnyire a selejtezett járművek tárolására használva már.


Öltözői csendélet.


Kétszánötven autóbusz napi szintű üzemeltetésére és karbantartására méretezték. Megnyitásakor feltöltését új Ikarus 620-asokkal, átvezényelt Ikarus 180-asokkal valamint 556-osokkal kezdték meg [2]. A ’70-es évek közepén pedig itt is megjelent a 200-as család, illetve a ’90-es évek elején a 415-ösök, majd 1994-ben a 405-ösök is.


 A garázs által üzemeltetett 137-es vonalon történt az a tragikus baleset is a típussal, mely rámutatott a problémáira a 405-ösöknek, ezután lett átalakítva a kormány- és fékrendszerük.
 

A kétbetű-kétszám-kétszám típusú rendszámokról történő átállás országos szinten 1990-ben megkezdődött, de a BKV Rt. haladékot kapott, így náluk 1999-2000 között ment végbe az új rendszámokra történő átállás, ekkor minden telephely számára "leosztották" a tartományokat: Óbuda kapta a BPO-600 – BPO-999 közötti tartományt, melyből felhasználásra került [2]:

  • a BPO-601 – BPO-674: Ikarus 260-asokon,

  • a BPO-600, BPO-690 – BPO-700: Ikarus 405-ösökön,

  • a BPO-701 – BPO-785: Ikarus 415-ösökön,

  • a BPO-790 – BPO-800: Ikarus 405-ösökön,

  • a BPO-801 – BPO-881: Ikarus 280-asokon.

A garázsonkénti rendszám-tartományok az első telephelyváltásig éltek a kitalált célt kielégítve.


Ezt követően 2005-ben első körben 25 darab Volvo 7700A került állomásításra Óbudán (FKU-901 - FKU-925), mely mennyiség aztán az évek folyamán folyamatosan fluktuált, illetve az évjáratok is változtak – üzemeltettek 2004-es és 2006-os évjáratúakat is. Az első használt buszok ide a 2010-ben vásárolt, korábban Hajdú Volános Ikarus 263-asok képében érkeztek, melyeket a Cég igényeinek megfelelően automataváltósra építettek át. A következő használtak 2012-ben kerültek ide (az első adag Citaro), melyek a kőbányai villamospótláson mutatkoztak be, ezeket követte aztán egy újabb kis kontingens 2013 telén, majd 2015 őszén a legfrissebb adag, melyek egy részét Dégen honosították.

Az egyik második eresztésből származó használt Citaro oktatáson, 2013. novemberében, még eredeti színében.


A tervezési kétszázötvenes férőhely a ’90-es években eleinte kisebb mértékben, a 2000-es évektől kezdve pedig nagyobb léptékben fokozatosan csökkent, illetve csökken.


Néhány érdekesség...

Itt volt a leghosszabb "tartós pihenőre" ítélt 415-ös is, amely 2006-2012 között nem tett egyetlen (utaskilo-)métert sem. Viszont 2012-ben összerakták, és motorikusan az egyik legjobb 415-ös lett egy rövid ideig. Nem olyan régen ez is "kiválasztott" lett, és három másik társához hasonlóan vajszínben gyakorolnak rajta a leendő buszvezetők, már MTZ-644-es rendszámmal.

Egy másik itteni 415-ös pedig rövid időre rendszámot váltott – már az egyéni rendszámmezőbe történt besorozását követően.


* * *


2011-ben a kecskeméti Katona József Gimnázium tanulói egy hétvégi napon – előzetesen felhelyezett "vásznon", Társadalmi Felelősség Vállalási programsorozat keretében [3] – lefestették/kidekorálták az egyik 263-ast a telephelyen, mely ezt követően néhány hónapig ezzel a díszítéssel közlekedett. A dekoráció elkészültét követően a Műcsarnok elé állt ki 5-ös buszként, ahol a kiírt "Beton és festék" c. pályázatfelhíváshoz csatlakozott.


* * * 


Mint minden telephelynek, itt is van belszolgálati vontatójármű, mely – évek óta bevett módon – egy Ikarus 280-as gépes részének felhasználásával épült meg. A nagyobb igénybevétel miatt ezeket szinte gyakrabban cserélik, mint tőlünk nyugatabbra a buszflottákat. Pillanatnyilag a korábbi BPI-794 torzójából épített gép szolgál ilyen célra. Előtte pedig a BPO-836-ból épített darab volt, 2014-ig. Ezeket általában a saját légtartályain felül még két és fél garnitúrával látják el, hogyha motorhibás/levegőtermelésre képtelen buszt kellene A-ból B-be helyezni.

ex-BPO-836.



* * *


A Cég külön figyelmet (és buszt) szentel [4] a mozgássérültek szállítására: gyárilag két Ikarus 405-öst (egyik, másik) vásároltak erre megfelelően kialakítva (melyek Óbudán voltak honosak), illetve később a nagyobb igény miatt másik két 405-öst alakították át ennek megfelelően.


A koruknál és állapotuknál fogva 2010 elején leállításra kerültek a 405.05-ösök, a négy busz helyett pedig 2010. áprilisában vásároltak újonnan öt Renault Mastert, melyek mozgássérült-lifttel vannak ellátva a hátsó ajtónál – a korábbiakhoz hasonlóan Óbudára kerültek. Közülük az egyiket 2013 decemberében átmatricázták és a Telebusz-járatra (219) került – nagy felháborodást keltve a mozgássérültek körében [5].


* * *



Volt tesztbuszuk is, először 2009-ben a Credo Citadell 12 prototípusa [6], majd azt követően 2011-ben a szóló [7] és a csuklós [8] FPT-motorral szerelt is innen indult útjára budapesti tartózkodása alatt. 




* * * 



2011-ben pedig kilenc hónapig "ide járt haza" az EBSF-busz, amely a 86-oson járt.


* * *


Elsőként 2010. október 9-én tartottak nyílt napot – bár korábban is szerettek volna már – 2010-ben a 40. üzemévét ünnepelte az egység, s ennek keretében az addigi nyílt napok közül a leglátványosabbat hozták létre: a megszokott paneleken kívül (buszsimogatás, oktatóbusz-vezetés, arcfestés, csarnoklátogatás) autómentést is szimuláltak néhány selejtezett busz segítségével.


Az oldalára borított csuklóson fennakadt szóló-kompozíció életszerűsége mondjuk elgondolkodtató.



Második alkalommal pedig 2015 májusában volt nyílt nap, ekkor a 100 éves buszközlekedés keretén belül minden telephely tartott egy látogatói napot az év valamely hónapjában. Itt lehetett először megtekinteni a frissen felújított nosztalgia Ikarus 415.04-est (ex. CKC-947, MZE-415), mitöbb, különjáratként ingázott Hűvösvölgy - Pomázi út között. Utóbbi járművet teljes körűen a telephely dolgozói újították fel eredeti állapotára, melyet a sofőrfülke hátán elhelyezett képeken be is mutatnak. Harmadjára pedig 2017. május 6-án tartottak nyílt napot.


* * * 


A 415-ösön felül a Mikulás busz építésében is szervesen részt vettek, valamint a második Classic-ot a Cégen belül szintén itt készítették, és nem utolsósorban a nosztalgia ezüstnyíl végszerelése szintúgy az Óbuda Divízió dolgozóinak érdeme. Legutóbb pedig az NWZ-774 (újra)építésében vettek részt.


* * *



Felújításra szánt buszok is ácsorogtak néhány évet védve az aszfaltot az időjárási viszontagságoktól, egyikük egy azóta már a Lanta Consulting Kft. által megépített Ikarus 620-as vázszerkezet volt (mely a GJSz Kft. bezárásakor került ide [9]), a másik az egyik korábbi étkeztetőbusz (CLK-621). Utóbbi 2010-ben magánkézbe került.

A 620-as váz 2006 júliusában.


Az egykori étkeztetőbusz 2009 júniusában, a telep végében.


 * * *




 * * * 


Tildy Tibor légi felvétele a telephelyről 1993-ból [10].



* * *


A bezárása

Megkíséreltem összegyűjteni, hogy hányszor került napirendre a telephely bezárása a 2000-es években (egyre sűrűbben), de egyszerűen abszurd, hogy 8-9 éve általában tizenkéthavonta egyszer meglebegtetik az ott dolgozók feje felett, hogy a munkahelyük megszűnik – ez egyébként (érthetően) az ott dolgozókat is frusztrálja némiképpen, vagy legalábbis nem emelte a munkamorált. „Legutoljára” 2016 nyár végén került elő a téma ismét [11], melyet leszavaztak, hogy aztán végül mégis szeptember végén „kattanjon” a majd’ egy évtizede ott lévő virtuális lakat [12][13]. Valamennyire várható is volt, hiszen évek óta egyre nagyobb mértékben növekszik a többi alvállalkozó térnyerése a városban, míg a BKV-é csak csökken. 


Aztán október 26-án meghoztak egy "újabb végleges" döntést, hogy mégis a BKV Zrt. végzi a metrópótlást, így ebből kifolyólag a telephely bezárását határozatlan ideig elhalasztották.

2017 februárjában az erősen szennyezett talajával kapcsolatos kármentesítés miatt került szóba ismét [15] a garázs. Várhatóan idén végzik el a talaj tisztítását.


2017 júniusától négy tartalék kivételével az összes 260-ast átvezénylik innen másik telephelyekre, ugyanis érkezik majd az Inter Tan-Ker Zrt., pontosabban Cinkotáról "áttelepülnek".

A telephely főépületének egyik sarka. Mióta kiderült, hogy nem zárják be, elkezdték egy kicsit kitatarozni a főépületet.



Pillanatfelvételek és hangulatképek a telephelyről, éjjel és nappal, csúcsidőben és holtidőben.


Források:


[1] Kludovácz Tamás: A fővárosi autóbuszközlekedés 75 éve (BKV, 1990)


[2] Budapesti Busz-Történet (Mihál honlapja, hozzáférés: 2016.11.01.)


[3] Pont, pont, vesszőcske... - BKV Zrt. Társadalmi Felelősség Vállalási programsorozat újabb állomása (hozzáférés: 2016.11.01.)


[4] Mozgáskorlátozott utasaink figyelmébe (BKV Zrt. honlapja, hozzáférés: 2016.11.01.)


[5] Mozgássérültektől vett el buszt a BKK (index.hu, 2013.12.10., hozzáférés: 2016.11.01.)


[6] Járműtesztek - Credo Citadell 12 (BKV Zrt. honlapja, hozzáférés: 2016.11.01.)


[7] Járműtesztek - Credo Citadell 12 FPT (BKV Zrt. honlapja, hozzáférés: 2016.11.01.)


[8] Járműtesztek - Credo Citadell 19 FPT (BKV Zrt. honlapja, hozzáférés: 2016.11.01.)


[9] A gyalázat napja - muzeális járműveket semmisített meg a BKV Zrt. (veke.hu, 2006.04.27., hozzáférés: 2016.11.01.)


[10] Tildy Tibor légifelvételei (old-ikarus.hu, hozzáférés: 2016.11.01.)


[11] Hatszáz embert ereszthet szélnek a BKV (webarchive/nol.hu, 2016.02.18., hozzáférés: 2016.11.01.)


[12] Pénteken dönt a BKV az Óbudai buszgarázs sorsáról (vs.hu, 2016.09.07., hozzáférés: 2016.11.01.)


[13] A Főváros megfúrta az Óbudai buszgarázs bezárását (vs.hu, 2016.09.09., hozzáférés: 2016.11.01.)


[14] Teljes a káosz az egy nap alatt feltámadt Óbudai garázsban (vs.hu, 2016.10.27., hozzáférés: 2016.11.01.)


[15] Erősen szennyezett a talaj az Óbudai autóbuszgarázsban (vezess.hu, 2017.02.24., hozzáférés: 2017.02.24.)


Számszerű/állományi adatok: HBweb



Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page