top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

A 86-os busz

Frissítve: 2020. nov. 18.

A Budai Fonódó villamoshálózat mai (részleges) elindulásával jelentősen átalakult Észak-Buda közlekedése, valamint a villamosvonalak vonzáskörzetében (=Dél-Budán) is lesznek változások. Egyik ilyen lépés a közlekedésszervező részéről a budai „tengelyjárat”, a 86-os busz megszüntetése.


Nem szokásom egy-egy vonalról külön megemlékezni (mert miért is kellene), de a 86-oson voltak érdekesebb évek, illetve különböző tesztüzemek - és mindezeket szinte napi szinten láttam/tapasztaltam utazásaim során.


A viszonylat 1966 óta szeli át Budát hosszában, néha-néha kicsit alakítgattak a vonalvezetésen, de nagy vonalakban még az utolsó formájában is ugyanott közlekedik, már 49 éve – talán nem véletlenül. A 2008-as paraméterkönyvben merült fel először jelentős csonkítása (Kosztolányi Dezső tér - Batthyány tér között maradt volna meg), de elvetették, ahogy az akkori (első) tervezetek legnagyobb részét.


Kezdetben a Miklós utcai buszvégállomásról indult (egy Szentendrei úti fotó 1972-ből; forrás: Fortepan), majd kitolták a lakótelep-építési lázban a Bogdáni útra a „nagy buszvégállomást”. 1966-1995 között gyorsjárat is volt (az alapjárattal egyező útvonalon) 86-os jelzéssel, mindössze 9 köztes megállóval. A rendszerváltás után sajnos sorra szűntek meg a gyorsjáratok, de manapság nem is lenne versenyképes az alapjárattal buszsáv hiányában sok szakaszon (és a nem megfelelően hangolt lámpáknak "köszönhetően").


Az ezredforduló környékén terjedtek el először több, nagyobb végállomáson a következő járat indulásáig visszaszámláló  folyadékkristályos kijelzők, ilyen került a Bogdáni útra is.

2004-ben elsők között került a vonalra alacsony padlós busz, majd a metrópótlás végeztével, 2006 szeptemberétől csak alacsonypadlós buszok közlekedtek a vonalon (Volvo 7700A).


2006. december 15-én a HC Linear Kft. üzembe helyezte a GPS-es utastájékoztató és járműkövető rendszert, elsőként csak ezen a vonalon, tapasztalatszerzés céljából. Ehhez szintén teszt-jelleggel négy megállóhelyi kijelzőt is telepítettek: Batthyány téren északi irányban, Margit híd budai hídfőnél mindkét irányban, és a Kiscelli utcánál déli irányban. Ezek egy hosszúkás térképen LED-ekkel jelezték a vonalon elhelyezkedő buszok aktuális helyzetét, és kettő közülük LCD monitoron, kettő pedig borostyánsárga SMD LED-del ki is írta a következő 86-os érkezési idejét (ezt hangosan is közölte a megállóban várakozókkal), valamint a jármű megállóhelytől való aktuális távolságát. A tesztüzem egy évig tartott, ezalatt valahol „félidőben” volt pár hét, amikor kifogástalanul ment, de legtöbbször olyan információval riogatta csúcsidőben az utasokat, hogy 37 perc múlva jön a következő busz. 


A teszt végét követően a „totemoszlopok” még évekig a helyükön álltak, de ekkor már csak a papíralapú menetrend kifüggesztésére voltak alkalmasak, majd a FUTÁR projekt előtt egy-két évvel leszerelték mind a négy „beszélő buszmegállót”. Hasonló rendszer működik Szolnokon, a beszélő buszmegálló-tábla is megszólalásig hasonlít a Budapesten tesztelt darabokhoz.

Ehhez az egészhez pedig Óbuda telephely az FKU-901 – ’916 közötti Volvókat jelölte ki, ezek lettek a csoport kocsijai. Ezen buszok majd' mindegyike gazdás volt sokáig (némelyik még ma is az), mi sem mutatja ezt jobban, hogy az első átfényezett darab is a vonal törzskocsija volt. 

Képgaléria a "dedikált" Volvo 7700A-król még átfényezésük előtt.


További Volvók a vonal különböző pontjairól:

2007 májusában meghosszabbították a viszonylatot két megállóval a Kosztolányitól délre, a Függetlenségi parkig. A Miklós utca - Bogdáni út "toldás" után ez volt a vonal második legnagyobb hosszabbítása. 


2011. március 23 – november 30-a között az EBSF (European Bus System of the Future) projekt keretében Budapestre is érkezett egy autóbusz, méghozzá az MAN Lion’s City GL ötajtós, EEV emissziós normájú autóbusza. A busz stílszerűen MAN-086-os rendszámot kapott, és szigorúan a vonalra korlátozták az utasszállítását. A kilenc hónapos tartózkodása alatt nyáron még kapott egy színes LED-sort is az eredeti fénycsövek helyett utastér-világítás gyanánt, ha eddig nem lett volna kellően extra jármű a helyi állományhoz viszonyítva. A járműért mind a sofőrök, mind az utasok epekedtek, ám sajnos a teszt végeztével elkerült a városból, jelenleg Koppenhága (DK) egyik agglomerációs városkájának közlekedési cégéhez tartozik. Az ittléte alatt a honos telephelye Óbuda volt.

A teljes alacsonypadlós kiszolgálást 2013-ban kissé megtörték: újra menetrendszerűen kerültek a vonalra Ikarus 280-asok és 435-ösök. Eleinte csak utóbbi, végül vegyesen volt minden. Azóta lezajlott nagyobb mérvű kiszervezés következtében újra (szinte) teljesen alacsony padlós volt a vonal megszüntetése előtt, néha törte meg a Volvo 7700A uralmat egy-egy Ikarus, főleg a reggeli és délutáni csúcsforgalomban.

Az utóbbi 5 évben az egyik jelentősebb (tartós) útvonal módosítása a Döbrentei utca lezárásából fakadt: ezt követően északi irányban elhaladtak az Erzsébet híd lekanyarodó ága alatt, majd keresztezve azt haladtak tovább a rakpart felé. Ezenfelül még a Várkert Bazár 2013/2014-ben tartó rekonstrukciója alatt több alkalommal is (hosszabb-rövidebb ideig) az Alagút - Atilla út útvonalon közlekedett a járat.


A másik a villamosépítés következtében lezárt Bem rakpart miatt következett be, a járatok így a Batthyány téri buszvégállomásra betérve végeztek utascserét, majd a kétirányúsított Fő utcán haladtak tovább a Bem József térig, ahol ismét a felső rakparton folytatták útjukat (mindkét irányban). 


És a szanálása előtt errefelé sosem látott típusok is tiszteletüket tették a budai tengely-járaton: utasszám-mérés miatti járműcsere folytán 2015. november 7-13. között Mercedes Citaro C2-esek (VT-Arriva Kft.) és Volvo 7900A-k (Volánbusz Zrt.) közlekedtek.

A Fő utca 2015. december második harmadában ismét egyirányúsítva lett, így a buszok újra a Bem rakparton haladhattak. A Batthyány tér - Bem tér megállóköz hosszúsága miatt pedig beiktattak egy egyirányú megállót a rakparton a Kacsa utcánál - a dolog szerencsétlensége, hogy ezt az itt közlekedő járatok megszüntetése előtt néhány héttel lépték meg.

A villamosok indulásával a 86-os vonal ugyan számszerűen megszűnt, de a Clark Ádám téri munkálatok befejeztéig (várhatóan március vége) - párhuzamosan a villamossal - 109-es számmal indult egy (részben) "86-os pótlóbusz", amely a Szent Gellért tér - Bogdáni út útvonalon szállítja az utasokat. 

Újraéled ideiglenesen a 109-es.


2016. január 15. - A nap, amikor mindenkinek a kedvenc száma a 86 lett

A járat utolsó napjának alkalmából a BKV Zrt. is kitett magáért, hogy a maga egyedi módján elbúcsúztassa a majd' félszáz évig közlekedő járatot. Ezen alkalomból az Ikarus 180-as a délutáni csúcsban menetrend szerinti forgalomban utasszállítást végzett, valamint az utolsó indulására a járatnak egy feldíszített Ikarus 280-assal tisztelgett a Cég.

Egy másik magánszervezés keretében pedig egy korábban a BKV égisze alatt szolgált ráncajtós Ikarus 280-assal lehetett gázolaj-hozzájárulás ellenében a (nagyon) piros 86-oson utazni még egyszer. (Nagyon piros, mert csak a két végállomáson történt utascsere).

A feldíszített 280-ason felül egy másik meglepetéssel is előállt a Cég, a Dél-pesti divízió által felújított Ikarus 521-essel, mint negyedrésszel álltak ki a 23:14-es indulásra a Bogdáni útra. Így elsőként egy 7700A, pár perccel később pedig a 280-as, a 180-as s végül az 521-es indult útnak a járaton - szinte utaslemaradással.

Szokatlan vendégek a végállomáson.


Az utolsó menetrend, ami alapján közlekedett a járat.

Néhány nappal 16-a előtt kikerültek a vonalon a vonatkozó változások.


Távolodó Volvo.



Tényszerű adatok forrása:


373 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page