top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Cinkota nyílt nap (2015)

Frissítve: 2020. nov. 18.

Az idén negyvenedik üzemévét betöltő Cinkota Divízió sem maradt ki a 100 éves budapesti buszközlekedés programsorozatból. Náluk október 18-án volt nyílt nap, mely talán mind közül a legérdekesebb volt az ellátogató laikusok és szakmai egyéneknek egyaránt.


Én legalábbis most láttam először ennyire színes és széleskörű műszaki rész- és főegység bemutatót. Komplett motorok, erőátvitellel és a Rába D10 esetében még hajtott híddal is párosítva, a magyarázatra szoruló helyeken pedig felmetszve és gyönyörűen preparálva. Le a kalappal előttük, szép munka. A Rába D10-es kompozíció nem volt üzemképes, ellenben a MAN D0826 LOH17-es motor + erőátvitel (Ikarus 412-esek szíve) úgy láttam, üzemképes. Ezek mellett pedig az EnergoTest mutatta be különböző emissziós és motorteljesítmény mérési berendezéseit.

Természetesen a nyílt napok „alap elemei” itt sem hiányoztak: csarnoklátogatás, tesztvezetés, tombola, statikus járműkiállítás. Ezenfelül két 260-as és egy 435-ös körözött a telep egy elzárt részében, valamiféle bemutató-jelleggel.

A kiállított járművek között egyaránt voltak mindennapi használatból ismertek és nosztalgiák is, és ezen a nyílt napon is volt újdonsült nosztalgia bemutatás, méghozzá a BKV Zrt. által restaurált Ikarus 55-öst lehetett először megtekinteni elkészülte után. A telephelyen belül itt-ott „elszórva” a Cég három darab Vehixel Cytios 3-asa is megtekinthető volt (ezeket eddig még nem láttam testközelből).

Szintén érdekesség volt egy félig-meddig vázig bontott Ikarus 435, melyen a vázszerkezetet, a motorbeépítést, a futómű bekötést és a csuklószerkezetet lehetett tanulmányozni közelebbről is.

A helyi belső munkagép pedig itt is elengedhetetlen látványossága volt a napnak (kirívó színével).

A jobb megközelíthetősége végett kétféle különjáratot is indítottak a telephelyre: az egyik az Örs Vezér teréről a Fehér út felé indulva érte el a garázst (ezen két darab Ikarus 280-as pörgött), míg a Rákoskeresztúr, városközpontba közlekedő járaton egy Ikarus 260-as.



Ezúton is köszönjük a szervezést és a közreműködők munkáját a nyílt napot illetően!


146 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page