top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Citaro 2 NGT Hybrid teszt

Frissítve: 2020. nov. 15.

ngt_h_cover.jpg

A hibrid meghajtás esetében szinte evidens, hogy dízel-villamos hajtásláncra asszociál a többség. Az ettől eltérő változatok a buszok körében manapság is elenyészőnek mondhatók. A Mercedes pedig gondolt egyet (de nem elsőként), és elkészítette a saját gáz-villany buszát. (Kísérletileg már húsz éve készült ilyen, illetve pár már forgalomba állt Barcelonában, továbbá a Van Hool is kínál ilyen hajtást.)


A hibrid hajtáslánc számomra egy elég mostoha megoldás, hiszen nem elég, hogy ott van az elektronikákkal megpakolt, és komplex kipufogógáz-utánkezeléssel ellátott dízelmotor, de még erre egy szabályozástechnikai bukfenccel implementálnak egy villanymotort is. Azaz bele a hajtásláncba, általában a nyomatékváltó – motor közé. A megfelelő fenntartása és kezelése többletenergiát igényel, és cserébe igen nehezen mérhető, hogy mit és mennyit „ad”. Cserébe jól hangzik, hogy hibrid.


A Mercedes ráadásul mindezt úgy oldotta meg, hogy tisztán villanyhajtással nem képes haladni a busz, de legalább amolyan elindulási segéd van benne – a ‘hibrid’ elnevezést túlzásnak is érzem.

5155_utaster_1.jpg


Gáz + villany

Miután bemutatták ünnepélyesen a nem kifejezetten túlgondolt eCitarót, a fejlesztés nem állt le, és a 2017-es Busworldön kiállított dízel-villany Citarónak elkészítették a gáz-villany változatát. A piacra dobás 2019 februárjában volt, és elsőként egy német üzemeltető (Augsburg, 6 darab) rendelt a típusból, majd még követték páran (Oldenburg – 1 csuklós, Cordoba – ? darab, Ljubljana – 17 szóló). Ekkortájt rendelt meg 93 darabot az EBS Public Transportation B.V. is (Hága és térségének ellátására), melyek közül többet kipróbáltam (ezzel is mérsékelve a sofőr jelentőségét a busz és a hajtáslánc viselkedésében). 

Az EBS zöldgázzal tankolja a 93 buszt.


Budapesten tesztelték a sima NGT-t még 2016-ban, valamint BKV-s égisz alatt futott a Hybrid is pár hónapig idén.  Az NGT Hybrid esetén a belsőégésű motor ugyanaz az M 936 G, a nyomatékváltó pedig (itt, most) ZF EcoLife. A dízeles hibrid kapcsán említettem is, hogy míg a konkurens (akár soros, akár párhuzamos) hibrideknél azért legalább hangra hallani eltérést a hagyományos meghajtáshoz képest, addig ennél a változatnál semmit. Ez itt is teljesül.


Nem csak nem hallani, de nem is érezni igazán utasként semmit. Nulláról indulva gyorsításkor mintha nyomatékosabban indulna, mint a tisztán gázüzemű. Amely tartományban elvileg rásegít a villanymotor és értelme is van, mert úgy a dízel, mint a gázmotornál is ameddig nincs megfelelő turbótöltés, addig lomhább.



A gázmotoroknak a kritikus mindig az alapfordulatszám és környékének tartománya: a gázáramlási viszonyok miatt az alapjárat tartománya mindig szélesebb (egy modern gázmotor esetén is), mint a hasonló korú dízelesnél; „idegesebben jár”.

Egyszóval jó indulási dinamizmussal rendelkezik a segédmotorral, és a gyártó mérései szerint ez a változat is 8,5%-os megtakarítást produkál a hagyományos dízelbuszukhoz képest. A dízel-villany változathoz hasonlóan a hibrid rendszer energiatárolója itt is egy 4 Ah-s szuperkapacitás, a motor pedig egy 14 kW/220 Nm-es „tekercs”.


Az utasok helye

A megrendelő a szólókat 35 ülőhellyel kérte és ehhez 79 állóhely párosul. Az ülőhelyek közül 13 (!) fellépéstől mentesen elérhető, mind az első és a második ajtó között található. Az utastérben minden üléspárhoz tartozik egy pár USB-töltőpont, a fedélzeten ingyenes Wi-Fi van, a járművezetőnél (csak) bankkártyával lehet jegyet vásárolni, továbbá a belső utastájékoztatás egyik monitorán a következő megállókat, míg a másikon valós idejű átszállási kapcsolatok tekinthetők át a következő megállóban. Negyedrangú részletként hajópadló hatású padlóburkolattal rendelték a buszokat.

USB-töltőpontok minden üléspárhoz.
Viszonylag kényelmes ülések, bár a fejtámla nem áll ‘fejre‘.
OV-kártya ki- és becsekkoló gép.
Illesztések.
Utastájékoztatás.
A tetődekorit kicsúszott a helyéről.
5135_2.jpg

A nagy népsűrűségű régiókban az alternatív hajtásoknak van létjogosultsága. A földgázüzemű (CNG, LNG) haszonjárművek évtizedek óta alternatívát jelentenek a kipufogógáz zöldítésére, egzaktul mérhető módon (összevetve egy hasonló kaliberű dízeles, vagy akár dízel-elektromos járművel). Az viszont már nehezebben kifejezhető, hogy a gázos hibrid még mennyivel mérsékli mindezt, a magasabb beszerzési árával együtt.

Hibridekről még:




Ajánlott irodalom:

U.S. Department of Energy Energy Efficiency and Renewable Energy Office of Transportation Technologies Natural Gas Buses: Separating Myth from Fact (May 2000, NREL/FS-540-28377)


187 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page