top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Bevezetés és beszállítók | Busworld Europe 2017

Frissítve: 2021. júl. 18.

Idén 45 éve, hogy először megrendezték a belga város peremén található "Xpo"-ban az európai buszmustrát. Néhány adat az idei rendezvényről:

  • 376 kiállító, 36 országból,

  • 90 kiállított autóbusz,

  • 74 230 négyzetméteren.

További érdekesség, hogy a 2019-es esemény a kezdetek óta először nem Kortrijkban lesz, hanem Brüsszelben (Brussels Expo, 2019. október 18-23-a között). A rendezvényen minden nap megjelent egy két oldalas A3-as méretű "napilap" is, egy-két érdekesebb hírrel és riporttal.

A szervezők nem feledkeztek meg a látogatók szórakoztatásáról sem: a sok száraz műszaki dolog között néha feltűnik egy mozgó zenekar, vagy "biztonsági őrök", kamu fémdetektorral átvizsgálva a látogatókat, hogy nem loptak-e el egy buszt.

A baloldali úriembernek nem kellett félnie a zsebtolvajoktól.


"Biztonsági őrök"...


...és a random feltűnő zenekarok, megtörve a buszbuzulást.


A rendezvényen (még a nyilvános megnyitó előtt) egy szakmai zsűri értékelte is a buszokat: a Grand Award Bus és a Grand Award Coach elnevezésű díjakat osztották ki. Idén előbbit a Mercedes Citaro Hybrid kapta, utóbbit az MAN Lion's Coach. Továbbá címkéket is kiosztott a zsűri, ezek idén az alábbiak szerint alakultak:

  • biztonság: Mercedes Citaro Hybrid,

  • gazdaságosság: Yutong E 12, VDL Citea LLE-127,

  • kényelem: Iveco Crealis,

  • design: BMC Neocity, Mercedes Tourismo,

  • innováció: Alstom Aptis.

A továbbiakban elsősorban fényképes, illetve műszaki beszámolót tekinthet meg, a Kortrijkban kiállított járművekről, alkatrész-beszállítók termékeiről, azok egyes megoldásairól, és egyéb érdekességekről. Első rész lévén egy kis "belemegítésként" néhány, mondjuk úgy, hogy érdekesebb portfóliójú beszállító/alkatrészgyártó standja vagy egy konkrét terméke tekinthető meg, a teljesség igénye nélkül. Talán nem szorul különösebb magyarázatra, hogy majd' minden mai autóbusz "legóként" épül, a beszállítók hathatós közreműködésével. Amelyik gyártó itt megjelenik, állítható, hogy a termékei értékesítését komoly, piaci körülmények között (is) vállalja.


A kiállítás teljes területén szabad fényképezni, egy-két alkatrészgyártó viszont kéri, hogy ne. És persze egyetlen kiállító sem kultiválja a túlzott részletfotózást, egyes modellek esetén (pl. Irizar ieTram) kifejezetten tiltották. Hazai vonatkozásban egyrészről a Silex jelent meg, mely cég ipari automatizálással, és újdonságként agymotoros, midibuszokhoz alkalmazható futóműgyártással foglalkozik. Ennek a portál futóműnek az újdonsága, hogy a kialakításából fakadóan a közlekedő folyosó szélessége 700 mm is lehet (a ZF hidak esetén egy 580 mm).


Másik hazai beszállító, aki standot bérelt pedig a König Kft. volt. Aki már unatkozott annyira buszon, hogy az ablaküvegek gyártói feliratozását nézze, annak biztosan ismerősen cseng a cégnév.

Az elmúlt hónapok tematikus és műszaki cikkeihez részben kapcsolódva csuklószerkezet gyártókat és kijelzőrendszerekkel foglalkozó cégek, valamint motor és hajtáslánc készítők standjait látogattam meg.

ATG Autotechnik GmbH és a PEI közös csuklószerkezete. A köpeny esetén adódott egy jó ötletük: itthon is ismert probléma, hogy az alsó fele hamar elrongyolódik, így ez pikk-pakk cserélhető az ő megoldásukon, és így jóval olcsóbban ismét szalonképes lesz a csuklós busz csuklója.


A kínai JVS Jointech cég csuklója. Kiköpött Hübner HNG 19.5-ös, állításuk szerint a Mercedes-nek is szállítanak, bár ebben kételkedem. És persze számos kínai gyártónak (CRRC, King Long) ők adják a busz "töréspontját".



Bosch kormányrendszer és részletei.


Két kijelzőgyártó cég termékei.


Ülések, textilek, és korlátrendszerek.


Ajtórendszerek, nyomógombok.




Erőforrások. A leendő új csuklósokban található DAF MX-11 modellje is ki volt állítva, ahogy a méltán népszerű Cummins ISB6.7-es is.


Telma örvényáramú tartós lassító fékje.


Ziehl-Abegg agyhajtásos futóművének részlete. Számos kiállított buszban ez volt beépítve.


Mit is mond a termékéről a Ziehl-Abegg? Néhányat kiemelve:

  • dízelbuszokhoz képest 75%-os energiamegtakarítás,

  • kis energiafelhasználás: 0,6..0,8 kWh,

  • 90%-kal kisebb zajkibocsátás (< 60 dBA 30 km/h-nál).

Az energiafelhasználás hagyományos meghajtás esetén sem sokkal nagyobb értékű általában (bár ez kivitel függő: szóló, csuklós, emeletes), a dízelbuszokhoz képesti megtakarításról tett kijelentés így egy kicsit hiányos.

A nemzetközi kommunikáció folyamatábrája a Busworld-ön.



A következő résztől kezdve már a kész járműveken lesz a fókusz, elsőként az európai gyártók autóbuszaival, gyártó szerint ABC-sorrendben A-L-ig.

62 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page