top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Citaro 2 Hybrid teszt | PZZ-015

Frissítve: 2020. nov. 15.


ars_3797.jpg

A 2017-es Busworldön mutatta be a Mercedes az új soros hibrid Citaro 2-est. A rendszer a bő tíz évvel ezelőtt piacra dobott hibrid Citaróhoz képest merőben új: a korábbi 24 Voltos segédüzemi feszültségszint helyett elsőként a 48 Voltos rendszer építették a buszba. A jármű hibridségének pedig mindössze (legfeljebb) három állóhely esett áldozatul, semmilyen egyéb jele nincs, hogy villanymotor is van a hajtásláncban. Az elindulási segédnek tekinthető villanymotort a dízelmotor és a nyomatékváltó közé integrálták, a szuperkapacitás a táplálásához pedig a tetőn kapott helyet.

Átlagos C2-es külsőre, és a “doppingmotor”.


A gyártó szerint egyetlen érdemi jele van annak, hogy egy „elindulási segédet” építettek az autóbuszba, ez pedig a tüzelőanyag-fogyasztás csökkenése. A hivatalos kommunikáció szerint felhasználástól függően akár 8,5%-kal csökken a fogyasztás (gondolom a hagyományos Euro VI-os Citaróhoz mérve).


És mindez Budapesten

Az autóbuszt – az általános metódustól eltérően – az Evobus GmbH bocsátotta át az Evobus Hungária Kft. részére, hogy utóbbi cég itthoni közlekedési vállalathoz delegálva gyűjtsön adatot, és tapasztalatot a vevői oldalról az új fejlesztésről. Az első megállapodás alapján március 31-ig van Magyarországon az autóbusz.

 

A hibridet díjmentesen lehet kipróbálni az utasforgalomban. A járművet január 22-én adta át az Evobus Hungária Kft. a BKV Zrt-nek. A közlekedési cégnél a Cinkota divízió az ideiglenes otthona a járműnek, így a Conecto-garázs által kiszolgált viszonylatokon tesztelik. Az első utasforgalmi napja január 28-án volt.


A jármű egy 2018-as gyártású bemutatóbusz, mely korábban Ausztriában (is) közlekedett. Városi, 2-2-2 ajtóképletű, citromsárga színű eredetileg. A teljes átfényezés helyett csupán a homlokfalat matricázták át RAL5015-ösre, a további előírt arculati megjelenésekkel ellátva. A busz állandó rendszámmal közlekedik (PZZ-015), és FUTÁR OBU-val is felszerelték. (Utóbbi tény, illetve jegykezelők fellelhetősége az utastérben nem arra enged következtetni, hogy díjmentes tesztbuszról lenne szó – a díjmentességét az Evobus Hungária Kft. írta megkeresésemre.)

Matricázott homlokfal.
Az a kis púp az ajtóhoz közelebbi oldalon a tetőn a szuperkapacitás.


Az új hibrid főbb ismérvei

Az új Citaro hibrid-rendszer megmarkánsabb újítása a fentebb már említett 48 Voltos rendszer, továbbá a tény, hogy CNG-motoros kivitelhez is lehet rendelni a kiegészítő villanyhajtást. Hozzávetőlegesen 16 kW maximális teljesítményű és 220 Nm-es maximális nyomaték leadására képes a villanygép. A már fentebb taglalt kisméretű hibrid-rendszer mindössze 156 kg-os többletet (és így eltérést) jelent a mezei Euro VI-os dízelhez képest. Az energiatárolás 4 Ah-s kapacitású szuperkondenzátorok segítségével történik.

c2h.jpg

További apró változtatás az optimalizált hajtótengely (kisebb gördülési és súrlódási ellenállás, hosszabb karbantartási periódusidejű), valamint az alapfelszereltségnek számító elektrohidraulikus kormányrendszer.


Utasteszt

Utasként mit sem lehet észrevenni a doppingmotorból. Soros hibridként a dízelmotor nem áll le üzemszerűen, így az utazási élmény javarészt olyan, mintha egy sima Euro VI-os Citaro fedélzetén lennénk. A megállóhelyi fék oldásának időzítése „el van csúszva”, ugyanis kb. egy fél másodperccel később engedi el a tárcsákat, minthogy hátulról megtolja/megtolná a karosszériát a motor.


Az utastérben 93-an férnek el: 31 ülőhely (melyből 9 fellépéstől mentesen érhető el), és 62 állóhely. A busz fekvőmotoros, így a hármas ajtónál egy lépcsővel szembesülnek az utasok. Továbbá szokatlan, hogy a fekvőmotoros mivolta ellenére egy kisméretű motortorony került a bal hátsó sarokba. A burkolatok rendszere és kivitele már ismert lehet a 2013-as Arrivás C2-esekből.

Vigyázzon, lépcső!
Ez egy LF busz.
Vigyázzon, lépcső!
A légcsatorna burkolatok, meg az alatta futó fémlemez gyönyörűen illeszkedik. A hazai gyártók nyugodtan meríthetnének ihletet.


Konklúzió

A teszt kapcsán egyik szemem sír, a másik nevet: üdvözlendő, hogy újabb konstrukciót próbálhat ki egy hazai közlekedési cég, ráadásul a gyártó felajánlásával. Viszont a valódi innovatív és új konstrukciója ennek a gyártónak az eCitaro, így a hibrid tesztköreinek végével az elektromos autóbuszuk is megfordulhatna a főbb hazai cégek közlekedésében. A hibrid technológia inkább csak egy köztes állomás, mintsem a valódi alternatíva a kőolaj-függőségre, vagy úgy általában “a jövő közlekedésére”.


A Mercedes-által állított tüzelőanyag-megtakarítás pedig akkor lenne hazai viszonyok között is mérhető, ha egy hagyományos dízel Euro VI-os Citaro is mindennap a 67-esen közlekedne. (Ebből jelenleg egyetlen példány van Budapesten [MZC-880], azonban nem valószínű, hogy ezen a viszonylaton fog közlekedni.)

ars_3795.jpg


Frissítés [2019.03.09.]: az Evobus Hungária nem reagált a megkeresésemre, melyben azt kérdeztem, hogy BKV Zrt. által vásárolt Conectók váztörései miatt érkezett-e ez a busz, amíg azok garanciális javításra távoztak. 


Megjegyzés [2019.05.23.]: a járművet a mai nappal a BKV Zrt. visszaadta az Evobusnak.168 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Komentarze


bottom of page