• Sonfalvi Aron

Citaro 2 Hybrid teszt | PZZ-015

Frissítve: 2020. nov 15.


A 2017-es Busworldön mutatta be a Mercedes az új soros hibrid Citaro 2-est. A rendszer a bő tíz évvel ezelőtt piacra dobott hibrid Citaróhoz képest merőben új: a korábbi 24 Voltos segédüzemi feszültségszint helyett elsőként a 48 Voltos rendszer építették a buszba. A jármű hibridségének pedig mindössze (legfeljebb) három állóhely esett áldozatul, semmilyen egyéb jele nincs, hogy villanymotor is van a hajtásláncban. Az elindulási segédnek tekinthető villanymotort a dízelmotor és a nyomatékváltó közé integrálták, a szuperkapacitás a táplálásához pedig a tetőn kapott helyet.

Átlagos C2-es külsőre, és a “doppingmotor”.


A gyártó szerint egyetlen érdemi jele van annak, hogy egy „elindulási segédet” építettek az autóbuszba, ez pedig a tüzelőanyag-fogyasztás csökkenése. A hivatalos kommunikáció szerint felhasználástól függően akár 8,5%-kal csökken a fogyasztás (gondolom a hagyományos Euro VI-os Citaróhoz mérve).


És mindez Budapesten

Az autóbuszt – az általános metódustól eltérően – az Evobus GmbH bocsátotta át az Evobus Hungária Kft. részére, hogy utóbbi cég itthoni közlekedési vállalathoz delegálva gyűjtsön adatot, és tapasztalatot a vevői oldalról az új fejlesztésről. Az első megállapodás alapján március 31-ig van Magyarországon az autóbusz.

 

A hibridet díjmentesen lehet kipróbálni az utasforgalomban. A járművet január 22-én adta át az Evobus Hungária Kft. a BKV Zrt-nek. A közlekedési cégnél a Cinkota divízió az ideiglenes otthona a járműnek, így a Conecto-garázs által kiszolgált viszonylatokon tesztelik. Az első utasforgalmi napja január 28-án volt.


A jármű egy 2018-as gyártású bemutatóbusz, mely korábban Ausztriában (is) közlekedett. Városi, 2-2-2 ajtóképletű, citromsárga színű eredetileg. A teljes átfényezés helyett csupán a homlokfalat matricázták át RAL5015-ösre, a további előírt arculati megjelenésekkel ellátva. A busz állandó rendszámmal közlekedik (PZZ-015), és FUTÁR OBU-val is felszerelték. (Utóbbi tény, illetve jegykezelők fellelhetősége az utastérben nem arra enged következtetni, hogy díjmentes tesztbuszról lenne szó – a díjmentességét az Evobus Hungária Kft. írta megkeresésemre.)


Az új hibrid főbb ismérvei

Az új Citaro hibrid-rendszer megmarkánsabb újítása a fentebb már említett 48 Voltos rendszer, továbbá a tény, hogy CNG-motoros kivitelhez is lehet rendelni a kiegészítő villanyhajtást. Hozzávetőlegesen 16 kW maximális teljesítményű és 220 Nm-es maximális nyomaték leadására képes a villanygép. A már fentebb taglalt kisméretű hibrid-rendszer mindössze 156 kg-os többletet (és így eltérést) jelent a mezei Euro VI-os dízelhez képest. Az energiatárolás 4 Ah-s kapacitású szuperkondenzátorok segítségével történik.

További apró változtatás az optimalizált hajtótengely (kisebb gördülési és súrlódási ellenállás, hosszabb karbantartási periódusidejű), valamint az alapfelszereltségnek számító elektrohidraulikus kormányrendszer.


Utasteszt

Utasként mit sem lehet észrevenni a doppingmotorból. Soros hibridként a dízelmotor nem áll le üzemszerűen, így az utazási élmény javarészt olyan, mintha egy sima Euro VI-os Citaro fedélzetén lennénk. A megállóhelyi fék oldásának időzítése „el van csúszva”, ugyanis kb. egy fél másodperccel később engedi el a tárcsákat, minthogy hátulról megtolja/megtolná a karosszériát a motor.


Az utastérben 93-an férnek el: 31 ülőhely (melyből 9 fellépéstől mentesen érhető el), és 62 állóhely. A busz fekvőmotoros, így a hármas ajtónál egy lépcsővel szembesülnek az utasok. Továbbá szokatlan, hogy a fekvőmotoros mivolta ellenére egy kisméretű motortorony került a bal hátsó sarokba. A burkolatok rendszere és kivitele már ismert lehet a 2013-as Arrivás C2-esekből.


Konklúzió

A teszt kapcsán egyik szemem sír, a másik nevet: üdvözlendő, hogy újabb konstrukciót próbálhat ki egy hazai közlekedési cég, ráadásul a gyártó felajánlásával. Viszont a valódi innovatív és új konstrukciója ennek a gyártónak az eCitaro, így a hibrid tesztköreinek végével az elektromos autóbuszuk is megfordulhatna a főbb hazai cégek közlekedésében. A hibrid technológia inkább csak egy köztes állomás, mintsem a valódi alternatíva a kőolaj-függőségre, vagy úgy általában “a jövő közlekedésére”.


A Mercedes-által állított tüzelőanyag-megtakarítás pedig akkor lenne hazai viszonyok között is mérhető, ha egy hagyományos dízel Euro VI-os Citaro is mindennap a 67-esen közlekedne. (Ebből jelenleg egyetlen példány van Budapesten [MZC-880], azonban nem valószínű, hogy ezen a viszonylaton fog közlekedni.)


Frissítés [2019.03.09.]: az Evobus Hungária nem reagált a megkeresésemre, melyben azt kérdeztem, hogy BKV Zrt. által vásárolt Conectók váztörései miatt érkezett-e ez a busz, amíg azok garanciális javításra távoztak. 


Megjegyzés [2019.05.23.]: a járművet a mai nappal a BKV Zrt. visszaadta az Evobusnak.#MercedesCitaro2Hybrid #jármű #bkv #közlekedés #CitaroHybrid #mercedes #PZZ015 #hibrid #bkvbuszteszt #48VoltosCitaro #bkvbusz #C2Hybrid #hibridbusz #mercedesbenz #hibridCitaro #buszteszt #evobus #tesztbusz #autóbusz #járműteszt

36 megtekintés0 hozzászólás

Feliratkozás

A megadott e-mail címre értesítést küldünk, amint új írás jelent meg.

 RSS feed

© 2021 BusWorld blog 2.0