top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

EBS Haaglanden

Frissítve: 2020. nov. 15.

ebs_haaglanden_19.jpg

Hollandiában nem vacakolnak a szolgáltatási színvonallal (sem), meg a flották megújításával sem. Az országban minden régióban koncesszióba adják a buszközlekedést. Ezek általában 8..12 éves időtartamú szerződést jelentenek, és megkövetelt az új járművek használata a koncessziókezdéskor.


Korábban már dióhéjban bemutattam a 2018 márciusában indult Amszterdam környéki helyközi és a repteret kiszolgáló buszközlekedés koncesszióváltását.


A nagy népsűrűségű és már-már egymást érő városokból álló hágai és rotterdami régió (MRHD – Metropoolregio Rotterdam Den Haag) helyközi (“streek bus”) kiszolgálását ezelőtt a Connexxion végezte, 2009-2011 között gyártott MAN Lion’s City CNG-kkel.

Két helyközi CNG-s MAN az elmúlt évekből.


A szóban forgó tenderre 2018. április 4-ig lehetett jelentkezni, melyet apróbb fennforgások miatt végül május 9-ig meghosszabbítottak. Három cég adott ajánlatot: Connexxion, Keolis Nederland, és az EBS. Július 11-én eredményt hirdettek, azonban a Connexxion megtámadta a döntést, így egészen 2019. január 23-ig várni kellett, amikorra tisztázódtak a dolgok – az EBS a győztes, 2030. december 14-éig a régió szolgáltatója.


A céget 2010-ben alapították, leányvállalata az Egged Group-nak, mely összesen ötezer autóbuszt üzemeltet. Ez a harmadik hollandiai koncessziójuk: 2011. december 22-én Waterland-ot nyerték meg, majd 2018. december 9-ével indultak el Voorne-Putten és Rozenburgban is.

A vállalt szerződés teljesítéséhez az alábbi buszokat szerezték be:

  1. 10 darab Mercedes Citaro 2 G NGT Hybrid (ebből 4 darab R-NET-es);

  2. 83 darab Mercedes Citaro 2 NGT Hybrid (ebből 18 darab R-NET-es, és 22 darab könnyen átalakítható még olyanra);

  3. 23 darab VDL Citea LLE-99 Electric;

  4. 10 darab MAN Lion’s City CNG (ex-Connexxion, exex-HTM);

  5. 7 darab VDL MidCity (még nincsenek kész, addig MB Sprinterek helyettesítik).

A legkisebbtől a legnagyobb felé haladva.


ebs_haaglanden_5.jpg

10 darab 2011-es MAN-t ideiglenesen átvettek a Connexxion-tól, amíg egy Delftben felújítás alatt álló híd el nem készül (és ezért többletjárműigény van). Ezt a 10 buszt eredetileg a HTMBuzz vette állományba Hága helyi járatára, onnan került helyközibe, majd most ismét városira – csak egy másik városba.Az R-NET 2015. április 1-jén indult egy 2028-ig tartó előtervezettel a városok és elővárosok buszos, villamosos és vonatos közlekedését egybefogva.

Két viszonylat (korábbi 36-os és 55-ös, mostantól 456 és 455) bekerült a magas minőségű szolgáltatást nyújtó, önkormányzatok által közösen indított R-NET (Randstadnet) rendszerbe (szürke-piros járművek; vö. BKV Plusz), míg másik részük az MRHD alatt fut (fehér-piros színben).

ebs_haaglanden_21.jpg

R-NET külsővel és EBS standard külsővel. Belsőre minimális az eltérés, gyakorlatilag a színvilág különbözik ott is.


A VDL midik Delft és Zoetermeer helyi járatán közlekednek, a 10 használt MAN a 60-as járaton, a szóló R-NET-es C2-esek a 455-ösön, míg a csuklósok a 456-oson és a delfti egyetemhez a pályaudvarról ingázó 69-es járaton. A kezdés első napjaiban ingyen napijegyet osztogattak, azonban ez az akció a második héten véget ért. A napijegyet 2020 végéig lehet bármikor felhasználni.

Delft 62-es helyi járatán közlekedő LLE-99-es.
R-NET-es és EBS-es C2 NGT Hybrid-ek.
Érkezés Hága főpályaudvarára.
Zoetermeer helyi járatán Centrum-West állomáson épp töltekező LLE-99-es.
Den Haag CS (főpályaudvar). Baloldalt egy Arrivás 8900LE, a két egy hónapos C2 NGT Hybrid mellett.
Delft Station előtti buszállomás. Ide átjár a RET (Rotterdam) busza is, gyakorlatilag egybeépültek a városok.
Villamos és villanybusz egy pályán Delft-ben.

110 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page