top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Econell alváltozatok

Frissítve: 2020. szept. 6.


econell12_cover_copy.jpg

Egy gyár az új termékének fejlesztésekor első (nulladik) fázisban piackutatást végez, hogy egyáltalán milyen új típusra van igény: mi az, amit esetleg a konkurens kínálata nem fed le, vagy amit lefed, de egy belső know-how okán jobban/olcsóbban/gazdaságosabban meg tudnak oldani – ezzel létrehozva a versenyelőnyüket és megteremtve a keresletet is a kínálat iránt.

econell_medic_4.jpg

Az egyre gyarapodó darabszámban közlekedő – a sorok írásakor mintegy hatszáz – Econell 12-esből 2011-es megjelenése óta – sarkítva – ± egy ajtó és/vagy ± egyméter beillesztésével vagy eltávolításával születtek alváltozatok. Ezekről a bemutatásuk tájékán általában írtam – ahol volt ilyen, ott részletesebben lehet olvasni az adott változatról.


A nyolcéves alapváltozatból utoljára bemutatott Econell-alváltozat (Econell Medic+, lényegében egy Econell 13) elkészülte óta eltelt két év. Melyikből mennyi készült, és a gyártói termékkínálattal összevetve miben jobb/több/eltérő? Szokatlan, hogy a városi és az elővárosi/helyközi kialakítás két külön típusként fut, noha az eltérés csupán az ajtó és beépítése/helyigénye okozta változtatások.

Econell CiTY3 – városi 12 méteres LE

A helyközit követően 2013-ban vált elérhetővé a városi változat. A bemutatódarab égkék fényezéssel megjárt egy-két rövid tesztet országon belül. 2015-ben elkészült az Euro VI-os változata is melyet Pécsett, majd Budapesten teszteltek.

p-00210_3.jpg

Az Euro VI-os prototípus Pécsett 2015 nyarán.


A kifejlesztését – az elkészült öt nullszériás színéből ítélve – a budapesti buszközlekedés megújítása ihlette, noha LE-kialakítású busz Budapesten a belvárosi viszonylatok nagy részén problémás lenne (volt) a felhasználás tekintetében. Az elérhetősége óta eltelt hat évben nem került tartósan a Fővárosba a típusból. A prototípus (és a négy nullszériás) darab Pécsett közlekedik, míg tavaly Tatabánya újította be az eddigi legnagyobb adagot (20 darabot) ebből a variánsból. Az Euro VI-os prototípus Szolnok helyi járatán lelhető fel. Eddig 5+1+20 darab készült.

Égkék nullszériások és T-Busz-os elsőszériás.


phn-647_csengessunk_blog.jpg

Az Euro VI-os proto ismét fehéren Szolnok helyi járatán 2018 októberében. Fotó: Csengessünk blog.


Econell 10 – a 10 méteres helyközi

A cég összesen 640 millió Forintos vissza nem térítendő támogatást kapott 2016-ban az EU-tól és a magyar államtól, hogy egy új típuscsaládot fejlesszen ki.

A Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt. a GINOP-2.1.1-15-2015-00567 azonosítószámú, 643.785.985 Ft összértékű projektjére 160.946.496 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el, amely 25 %-os támogatási intenzitást jelent. A projekt keretében a Credobus Optinell 10, Econell 10, valamint Econell 13 autóbuszok ultrakönnyű, önhordó vázszerkezeteinek és szerelvényeinek kifejlesztése, gyártástechnológiai dokumentálása, valamint próbagyártása valósult meg.

2016 októberére készült el a tízméteres helyközi midi alváltozat. A méret és funkció nem új a gyártónál: a korábbi EN-családban ugyanis a 9,5 méteres midiből 21 darabot vásároltak a hazai volántársaságok (Kapos Volán, Borsod Volán, Szabolcs Volán).

pnh-620_1.jpg

Az új midi az eddigi négyéves létezése folyamán nem ért el átütő sikereket, csak a prototípus készült el. Ez a Panoráma Tourist Kft. állományába került az elmúlt években, és szerződéses járatokon közlekedik a sorok írásakor.

pnh-620_hata.jpg

Econell 13 – a hosszított helyközi

A helyközi hosszabb Econell 13-at mutatta be a cég, melyet alaposan végignéztem majd’ három évvel ezelőtt. A 2017 januári debütálása óta eltelt időben sajnos abszolút háttérbe szorult a vadonatúj, és apránként, de jó irányba mozdult típus. Továbbra is a prototípus egyedül képviseli a fejlesztés eredményeit, mely a tavalyi év folyamán a Panoráma Tourist Kft. állományába került és a Jász-Nagykun-Szolnok megye helyközi közlekedésben vesz részt.

credo_econell_13_tesztbusz_5.jpg

Kívülről…

credo_econell_13_tesztbusz_45.jpg

…belülről.


ppg732_csb_20181001_2.jpg

2018 októberében JNSz megye helyköziben. Fotó: Csengessünk blog.Econell 13 CiTY – a hosszított városi

A helyközi változatot követte a városi. A világosabb beltéri színek, amit ki lehet emelni a típus kapcsán. Részletesebben itt olvashat róla. És a tény, hogy az új fejlesztések közül (idáig) a második legnépszerűbb: egy prototípus, 3+2 a T-Busz Kft-nek. Az első darab ugyancsak a Panoráma Tourist Kft-hez került, és Szolnok helyi járatán közlekedik.

credo_econell_13_city_teszt_50.jpg

Kívülről…

credo_econell_13_city_teszt_18.jpg

…belülről.


ppg731_csb_20181001.jpg

2018 októberében Szolnok helyi járatán az eddigi egyetlen városi 13 méteres Econell. Fotó: Csengessünk blog.Econell Medic+ – általános szűrőbusz

A mozgó orvosi rendelőknek (különböző felszereltséggel) évtizedes (olykor meg-megszakított) „hagyománya” van itthon. Évtizedes kihagyás után az állam 2017-ben ismét 10+10 darab ilyen buszt kívánt beszerezni, ezekből a 10 darab általános kivitelű szűrőbuszt a Kravtex-Kühne szállította az Econell 13-asból kialakítva.

econell_medic_1.jpg

A mobil orvosi rendelő Európa nyugati felén kevésbé elterjedt, azonban 2016-ban a VDL is készített MediBus néven a DB Bus részére hasonló buszokat. Mivel ez a kínálat aránylag szűk kereslettel bír, jó lehetőség megmutatni egy szokványos buszgyártónak is azt, hogy akár ilyet is tud.


A Medic+ abszolút pozitív csalódás volt: a belső terek kialakítása igényes lett (úgy anyagfelhasználás, mint megoldások tekintetében), a rendelkezésre álló tizenhárom méter minden zugát kihasználták.

econell_medic.jpg
A gépkocsivezetői rész.
Elölről hátrafelé, nyitott szekcióajtókkal.
Az első és második ajtó közti rész.
Második ajtóval szemközt a ‘váróterem‘.
Második ajtó.
Leghátul.
Hátulról előre.

Belülről az egyik Medic+.

* * *

Ahogy az alap (vagy elsőként bemutatott) kivitel kapcsán szóba került, a dedikáltan hazai (azonbelül is volános) üzemeltetésre megálmodott típus az állami megrendelő igényeit kielégíti. A városi változatoknak (az LE kialakítás ellenére) számtalan vidéki városban lenne helye és létjogosultsága. A fentebb bemutatott módosított variánsok eladásai viszont jelenleg – az helyközi 12 métereshez képest – statisztikai hibahatáron mozognak.

econell_darabszamok.png

Korrekció [2019.12.23.]: a Kravtex Kft. helyreigazítási kérelme nyomán a cikkben az “Econell 10 – a 10 méteres midi” alfejezetben az elnyert támogatásra vonatkozó adatokat átírtam. A korábbi téves közlésért elnézést kérek.476 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page