top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

A Nógrád Volán alvállalkozása Budapesten

Frissítve: 2020. dec. 23.

Az első alvállalkozó-bevonást 1999-ben hajtották végre a budapesti tömegközlekedésben: a VT-Transman Kft. nyerte el a szolgáltatási jogot a több dél-budai viszonylaton, mely kiszervezésre az indok a BKV Zrt. öregedő járműparkjának szanálása, továbbá költségeinek csökkentése volt (kevesebb fenntartandó jármű révén).


Következőként 2004-ben kiírt pályázaton ugyanazon év novemberében hirdettek eredményt: a Nógrád Volán Rt. és az Alfa Busz Kft. közös ajánlata lett a befutó, nettó 2,627 milliárd forint értékben [1]. A kiírás szerint észak-pesti járatokat kell üzemeltetni, 8-14 darab, új, alacsony padlós autóbusszal. A szerződéskötés 2005 áprilisában történt, mely már pontosan tartalmazta, hogy melyik járatokon lesz új szolgáltató: ezek alapján a 120-as, a 147-es, és a 170-es (2008 őszétől: 170-es) viszonylaton 2005. július 1-ji üzemkezdettel [2] [3] a Nógrád Volán Rt. látja el a közlekedést, az Alfa Busz Kft. által gyártott 14 darab autóbusszal. Az autóbuszok tárolásához és karbantartásához szükség volt egy budapesti telephelyre is. A Nógrád Volán e célból a 1151 Budapest, Bogáncs utca 1-3. szám alatt található telek egy részét bérelte ki, melyhez egy kisebb irodaépület is tartozott, valamint szerelőakna is volt a telephelyen (egy másik cég tulajdonában).


„Világvárosok Volvói” – Alfa Busz Localo

A BKV Zrt. által kiadott közleményben pedig már „részben alacsonypadlós” autóbuszok szerepelnek, szemben a 2004. novemberi értesítőben megjelent „alacsonypadlós”-sal. Előbbi a helytálló, ugyanis alacsony belépésű autóbuszokat karosszált az Alfa Busz Kft. Volvo B7RLE alvázra, melyek a Localo típusjelölést kapták meg. A típust 2003-ban mutatták be, budapesti megjelenésük előtt csak Dunaújvárosban közlekedett, ott is mindössze 2+1 darab, részben eltérő kivitelben. A cég az Ikarus székesfehérvári gyárának területén működött 2002 óta, itt foglalkoztak (többek között) buszgyártással is [4].

Épülő Alfa Localo. Fotók: Istvánfi Péter.


Az első autóbuszokat késéssel szállították le a Nógrád Volánnak, így a július 1-i kezdéskor nem tudták a vállalt feltételek alapján megkezdeni a szolgáltatást, ezért a BKV bérelt buszokkal pótolta a hiányt. Az üzembe állt buszokkal is akadtak „gyermekbetegségek”: az új típus lényegében az éles forgalomban forrta ki a problémáit. Így a bemutató darabot (JPB-110) is egy ideig a Nógrád Volán használta Budapesten (2006-ban az Alba Volán dunaújvárosi üzemegysége vette állományba).


Műszaki adatok – Alfa Busz Localo [5]

Hossz: 12 430 mm; Szélesség: 2 550 mm; Magasság: 3 250 mm; Tengelytáv: 6 500 mm; Alváz: Volvo B7RLE, önjáró; Autóbusz menetkész (üres) tömege: 11 060 kg; Motor: Volvo D7C 275HS (202 kW), 7 284 cm3 hengerűrtartalmú, soros, hathengeres, közvetlen befecskendezésű, turbótöltött dízelmotor, töltőlevegő visszahűtéssel, Euro III-as (első generáció) és Euro IV-es (második generáció) emissziós normát teljesítő dízelmotor; Váltó: ZF Ecomat 6HP 552; Ajtó: Vill-Cad vezérlésű,

2-2-1 képletű ajtók (első és második generáció – 2003...2005), az első és második befelé nyíló bolygó ajtó, a harmadik kifelé nyíló lengő; 2-2-2 ajtóképlet (harmadik generáció – 2006...2008), az első befelé nyíló bolygó ajtó, a második és harmadik kifelé nyíló, toló-sikló ajtórendszer. A kétszárnyú ajtólapok gyártója az ISAF. Ülőhely: 27 fő (első és második generáció); Állóhely: 73 fő

További érdekesség, hogy az első és második generáció ablaköv-vonaltól felfelé 7°-ban befelé döntött karosszériájú, míg a (később részben szóba kerülő) harmadik generáció esetén ez az érték 2°.

A típusban egyetlen dobogó nélküli ülés sem található, és a kortárs buszokhoz képest meglehetősen sok (6 darab) „másfeles” ülést helyeztek el (ez még önmagában nem probléma, inkább csak szokatlan, de ideális a széles közlekedőfolyosó miatt). Az összeszerelés minősége hagyott némi kívánnivalót maga után, továbbá a magyar útviszonyok igen rövid időn belül „lelazították” a szélfogókat és egyéb belső szerelvényeket (légbefúvók, korlátrögzítések).


A típus létének indoka az Ikarus 266-osok „igénytelen egyszerűségének” úgymond újkori megvalósítása volt, mely csak bizonyos értelemben valósult meg: a kötelező elektronikák (EBS, ELC, EDC, stb.) miatt az „egyszerűség” már korántsem jelenthette azt, mint egy 266-os esetében.

Localók veszik körbe a 266-osokat a salgótarjáni telephelyen.


Az utastérben alaposabban körülnézve le sem tagadhatta a típus, hogy az egykori Ikarus-üzem „árnyékában” készült: VillTesz lámpák, Krönert visszajelzők, és a 412-esekből ismert leszállás- és vészjelzők is az új típus részei voltak. Pozitívum a típus mellett a gépészet, mellyel (mechanikailag) ritkán volt probléma.

A második generációs (2005-ös, JUX-rendszámos) Localók utastere + néhány részlet fotó. A mechanikus jegylyukasztó meglehetősen anakronisztikus egy új buszban 2005-ben. Már a 7700A-k is Protokon-nal álltak forgalomba.


2006-os évjáratú tartalékbusz épp szolgálatban. Általában szolgálatban volt.


2007. április 1-jén újabb vonalon kezdték meg a szolgáltatást a Nógrád Volán Rt. immáron harmadik generációs Alfa Localói [6]. Ezúttal 14 darab busszal a 30/30A viszonylathoz szükséges járműmennyiség felét az alvállalkozó adta ki. A buszok azonnal észrevehető eltérése a 2005-ös példányokhoz képest (ahogy a műszaki részben olvasható) a 2-2-2 ajtóképlet, valamint a második és harmadik ajtó kifelé nyíló toló-sikló rendszerű, melynek gyenge alsó rögzítése miatt utasbaleset is történt [7].


A gyártó nem adott sokat (?) saját termékének megbízhatóságára: ezúttal már többletbusz(oka)t is gyártottak a szerződésben foglalt rendelkezésre állás teljesítéséhez (+10 darab az alap 35 darabhoz; a többletbuszok szükségesek a karbantartási normák miatt, de átlagosan +10% szokott lenni a kiadáshoz képest – legalábbis kiforrott típusoknál), de ezek a buszok (KXM-046 – KXM-055) Budapesten végül nem vettek részt utasszállításban.

Reklámfotózáson egy harmadik generációs Localó 2007-ben. Fotó: (számomra) ismeretlen szerző.


Harmadik generációs Localók utastere, műszerfala, és hátsó lépcsői.


Akadozva záródó ajtó egy harmadik generációs Localón.


Harmadik generációs Localo Salgótarján, Campingtelep végállomáson. A mélykék-szürke ne tévesszen meg senkit, nem közlekedett menetrendszerűen Budapesten: tartalékként gyártották a kiadás teljesítéséhez, mely végül sikerült ezek nélkül. Hasonlóan került 4 busz az Alba Volán kötelékébe is (Székesfehérvár helyi járat).


A cég buszai további viszonylatokon jelentek meg a 2008-as paraméterkönyv bevezetésével. A paraméterkönyv első változatát sztrájk is megelőzte a meghirdetett jelentős járatritkítások miatt. A munkabeszüntetés ideje alatt jóformán csak az alvállalkozói buszok közlekedtek egy napig a Fővárosban [8]. Az újragondolt paraméterkönyv szeptemberi bevezetésével számos új viszonylat jött létre – például a meghosszabbított 5-ös busz – melyekre több ízben is az alvállalkozók adták az alacsony padlós buszokat. Hasonlóan a 25-ös, 96/296-os, 104/104A/204-es, 115-ös, 118-as, 126/126A, 133-as, 134/134A, 220-as, és 224-es vonalon is részben Localók futottak a BKV-val közösen 2008 őszétől.

Az újabb Localók szerte a városban.



* * *



(El)használt csuklósok

2007. augusztus 21-én kezdődött meg a Szabadság híd felújítása [9], melynek idejére a 47-es és 49-es villamosok közlekedése szünetelt a teljes vonalon, helyettük többféle pótlóbusz közlekedett. A cikkben releváns pótlóbuszok a 47-49V jelzéssel ellátott, a Deák Ferenc teret és a Kelenföldi pályaudvart összekötő járaton közlekedtek [10], melyet a Nógrád Volán Rt. látott el buszokkal [11].

Honosítás után, kijelzők beszerelése előtt egy ex-genfi Volvo. Fotó: (számomra) ismeretlen szerző.


A volántársaság ehhez 5 darab ex-genfi Volvo 7000A-t, továbbá 3 darab ex-athéni Volvo 7000A-t bérelt az Alba Volán Rt-től [12], valamint saját berkein belül 2 darab ugyancsak ex-athéni 7000A-t hozott a Fővárosba.


A Fejér megyei volán nem járult hozzá a buszok átfényezéséhez, ezért csupán sötétkék matricázást kaptak. Végül az Alba Volántól kölcsönzött három busz 2008 novemberében befejezte budapesti küldetését [13], és visszakerült Dunaújvárosba, ugyanis forgalomba állhattak további (szintén az Alfa Busztól) bérelt Säffle-Volvo 5000-esek.


Ex-REF 754 a beavatkozások előtt...


...és ex-REF 766 az Alfa Busz telephelyén Székesfehérváron. Fotók: Istvánfi Péter.


Ezek gyárilag három ajtóval rendelkeztek, a negyedik ajtót az Alfa Busz Kft. alakította ki a buszokon, részint ez okozta, hogy nem tudták megkezdeni az utasszállítást 2007 augusztusában. Nyitható ablakok híján érkeztek Svédországból, így ezt is orvosolták, azonban klímaberendezést nem kaptak.


Műszaki adatok – Säffle-Volvo 5000A

Volvo alvázra karosszált alumínium felépítményes, tolócsuklós, teljes hosszában alacsony padlós autóbusz. Alváz: Volvo B7LA; Motor: Volvo D7C; Váltó: Voith automata; Ajtó: 2-2-2-2, az első ajtó befelé nyíló bolygó rendszerű, a többi kifelé nyíló lengőajtó; Ülőhely: 35 fő részére.

Eleinte tisztán a volán adta ki a pótláshoz szükséges buszokat (10+1 darab), azonban a rendelkezésre álló flottából ezt sokszor nem sikerült teljesíteni: előfordult, hogy csak 4 busz hagyta el reggel a telephelyet. A volán és az Alfa Busz Volvóit 2008. február 1-jével először csak részben, majd október végén teljesen leváltották a villamospótló járaton az utaspanaszok [14] és a rendkívül gyenge rendelkezésre állás [15] következtében BKV-s Ikarus 280-asokra.


A gyengén teljesítő csuklósok maradtak a Fővárosban, csak kevésbé frekventált helyre „száműzték” őket: a 20E viszonylatot kapta meg a Nógrád Volán 2008 decemberében. A buszok üzemkészsége az új bevetési helytől még nem javult, a klímaberendezések és fűtés működőképességén nem javítottak, utastájékoztatás az utastérben vagy nem volt, vagy kimerült egy kézzel írt papírlap képében, egyes darabok esetében a külső kijelzők sem üzemeltek, továbbá gyakoriak voltak a műszaki okból fakadó járatkimaradások.

Utastájékoztatás 2008-ban: fix A4-es lap a kijelző helyén/helyett az egyik ex-athéni Volvóban. Fotó: (számomra) ismeretlen szerző.


A Nógrádos csuklósok a 20E-n végzett utasszám-mérés alkalmával a 196/196A és a karácsonyi időszakban hétvégente a 104/104A/204-es viszonylaton is közlekedtek.

A Nógrád Volán csuklósai a 104/104A/204-es viszonylaton...


...és a 196/196A járaton. Fotók: M. Bence.


Genfi Volvók első találkozása Budapesttel

A csuklósok kálváriája közepette használt buszbeszerzési tendert írtak ki 2007 végén: négy cég jelentkezett, köztük az Alfa Busz Kft. is [16], éppen a gyenge üzemkészséget produkáló ex-genfi Volvo 7000A flotta majdnem teljes darabszámával (84/90 darab). A cég irreális (túlárazott), 48 millió forintos darabáron kívánta értékesíteni a BKV-nak a buszokat [17] [18], mely honosítást és a vételárat foglalta magában. (Viszonyításképpen: 2005-ben 50 darab új Volvo 7700A-t 65,5 millió forint/darab áron vásárolt a BKV Zrt.) A korrupciógyanús üzletet egy egyesület heves tiltakozása és némi médiafigyelem meghiúsította [19], így az Alfa Busz Kft. 2008. február elején [20] visszavonta a tenderre adott ajánlatát.

A kialakult áldatlan állapotoknak a BKV 2009-ben vetett véget [21], amikor felmondták a Nógrád Volán csuklós buszokra kötött alvállalkozási szerződését. A hivatalos ok az egyébként sem alacsony (578 Ft/km) buszonkénti üzemeltetési költség ismételt emelése volt (600 Ft/km <), mely irreális összeg volt a nyújtott színvonal tekintetében. A majd' egy tucat csuklós busz szanálása egy használt buszbeszerzési tender [22] következtében valósulhatott meg [23]. (2009 szeptemberében állt forgalomba a tender eredményeképpen a 32 darab Van Hool AG318-as első néhány példánya [24].)


A Nógrád Volán "hazatért" csuklósai Salgótarján helyi és helyközi, valamint Balassagyarmat helyközi üzeménél kerültek bevetésre – egy kivételével (LCR-151), ez az Alfa Busz tulajdonában maradt.

"Hazai vidéken" a Budapesten szolgált csuklósok.



Csendes együttélés

A 2009. április végével eltűnt csuklósok után a Nógrád Volán és az Alfa Busz körüli budapesti „vihar” elcsendesedett. A Nógrád Volán a 14+14+1 darab Localóval még egészen 2012. április 30-ig [25] szóló szerződésük alapján szolgáltatott Budapesten [26], zömmel az észak-pesti régióban. Május 1-jével a BKV Zrt. vette át (vagy inkább vissza) az alvállalkozó vonalait, használtan beszerzett 31 darab Mercedes Citaróval [27], melyeket az idő rövidsége miatt honosítás nélkül állítottak forgalomba, és eleinte számos panasz érkezett az elégtelen szellőzés és hűtés miatt [28].

Néhány átrendszámozás történt a hátralévő három évben...


...illetve besegítettek a 2010-es sztrájk alkalmával, ahol tudtak. A történelem ismétli önmagát: Nógrád Volán a 20E-n ismét.


A Nógrád Volán Zrt. a Localókat – az előzetes híresztelésekkel ellentétben, melyek szerint nem tart igényt a rájuk [29] – helyközi közlekedésben vetették be a szolgáltatási területükön, ahol azóta is a mélykék-szürke színben közlekednek a buszok, javarészt 256-osokat, 260-asokat és 266-asokat váltottak le.

Helyközi üzemben a Localók.



Zárszó

Ez tűnt az első olyan alvállalkozói teljesítménybevonásnak Budapesten, amely valódi fejlesztésnek indult: több vonalra is alacsony padlós buszokat kívánt bevonni a BKV, mivel saját hatáskörben nem tudta volna ezt végrehajtani akkoriban. Az egyes, saját érdekek és azok ütközése (ehhez lásd a [3], [16], [17], [18]-as forrásokat) miatt a várt fejlődés csak részben valósult meg: az új buszok az utcán kellett először bizonyítsanak élesben, mely nem ment zökkenőmentesen, a használt darabok minimális beavatkozást kaptak forgalomba állásuk előtt (és 7-10 éves futásuk után), így rendkívül gyenge volt a hadrafoghatóságuk.


A karbantartásra pedig sem az újak, sem a használtak esetén nem adott sokat a cég: a Localók állapota néhány év alatt látványosan és érezhetően romlott, a használt csuklósok pedig már a képzeletbeli „határt” is átlépték, hogy két és fél évvel debütálásuk után inkább „hazaküldték” őket. Hasonlóan háttérbe szorult a járművek külső-belső takarítása.


Egy példa a buszok látványos állapotromlására és az akadozó karbantartásra: egy három éves példány látható a képen, baleset után részben javított lökhárítóval.


Horpadt lemezek, sérült lökhárító.


Sérült és hiányos oldalburkolat.


A legtöbb gondot az toló-sikló ajtók okozták (a harmadik generációs daraboknál), illetve azok mechanikája. Fotó: (számomra) ismeretlen szerző.


Aggályosnak tekinthető az is, hogy a monopol helyzetben lévő közlekedési szolgálató (BKV) a megrendelője és felügyelője is az alvállalkozónak, illetve az általa nyújtott színvonalnak. Ehhez célszerűbb egy külső, független(ebb) céget megbízni, mint közlekedésszervező, hogy az egyes szolgáltató vállalatok (kvázi) egyenrangúként legyenek kezelve, talán kevésbé merülhet fel a részrehajlás. 


Igénytelenség és igénytelenség között is van (lehet) különbség, melyet a Localo meg is mutatott. A volánok pénzügyi helyzete miatt problémás volt (?) egy modern, elektronikákkal bőven felszerelt jármű fenntartása (csupán a diagnosztikai szoftverek és eszközök több ezer euróra rúghatnak), azonban ezek nélkül már nem lehet teljesíteni a környezetvédelmi és egyéb (kötelező) műszaki előírásokat.


Kötelező tartozékként tehát az elektronikák belekerültek (vagy éppenséggel már az alváz révén benne voltak), így az igénytelenség inkább az anyagok megválasztásán (olcsó és gyenge műanyagok utastéri burkolatokként), a rohamléptekben történt összeszerelésben, az utastérben nem megfelelően rögzített elemek (ajtómechanikát takaró műanyag doboz rosszabb utakon "lengedezett"; a szélfogó műanyaglap a hátsó üléssornál gyárilag nagyobb volt, mint amekkora látszólag befért a korlátrendszer által határolt helyre, stb.) révén csúcsosodott ki és okozott problémát az üzemeltetőnek.


Valójában "megspórolható elektronikus eszközként" pedig a jegykezelő készülék akadt: a jól bevált, néhány évtizedes múltra visszatekintő, kézi jegylyukasztó került az összes Localóba.

Ezek közül számos dolog visszacsatolásként eljutott a gyártóhoz, így a harmadik generáció valamelyest javult, majd a 2009-ben bemutatott, negyedik generációs (melyből Romániában [30] és Szerbiában [31] fut néhány példány) már egészen vállalható igénytelen busz lett – itt már a szó pozitív értelmében igénytelen. Sajnos az utolsó néhány ebből már nem épülhetett meg Székesfehérváron, mert a gyártó csődeljárás alá került.


És nem szorul különösebb magyarázatra, hogy egy feszített tempójú, nagy terhelésű, hosszú üzemidejű közlekedésben nem jöhet szóba, hogy egy autóbusztípus – melyből élből bő egy tucatot dobnak be a mélyvízbe – élesben forrja ki gyermekbetegségeit: a Localóval ez történt. Így az ígéretesnek induló alvállalkozói fejlesztés végül alulmúlta az előzetes várakozásokat.


Források:


[1] Hírközpont – Buszvonalakat ad alvállalkozásba a BKV (közzétéve: 2004. november 30., hozzáférés: 2017. december 22). https://hirkozpont.magyarorszag.hu/hirek/bkv20041130.html


[2] BKV Zrt. – Három autóbuszjárat alvállalkozásban Észak Pesten (hozzáférés: 2017. december 23.) https://www.bkv.hu/hu/kozlemenyek/harom_autobuszjarat_alvallalkozasban_eszak_pesten?/hu/kozlemenyek/harom_autobuszjarat_alvallalkozasban_eszak_pesten


[3] Bódis András: Buszbaleset (válasz.hu, közzétéve: 2008. február 7., hozzáférés: 2017. december 23.) http://valasz.hu/itthon/buszbaleset-18069/


[4] VEKE – A VEKE látogatóban az Alfa Busz Kft-nél (közzétéve: 2005. június 15., hozzáférés: 2017. december 23.) http://veke.hu/2005/06/a-veke-latogatoban-az-alfa-busz-kft-nel/


[5] Az Alfa Busz Kft. weboldalának mentett változata, Volvo Alfa Localo aloldal (hozzáférés: 2017. december 23.) http://web.archive.org/web/20100428042036/http://alfabusz.hu/hu/viewpage.php?page_id=17


[6] Hajtó Bálint: Hírek, beszámolók – A Nógrád Volán távozása (közzétéve: 2012. április 30., hozzáférés: 2017. december 23.) http://hbweb.hu/hirek/akt120430.htm


[7] Index – Kizuhant egy utas menet közben a 30-as buszból (közzétéve: 2008. április 22., hozzáférés: 2017. december 23.) https://index.hu/belfold/budapest/ujpest30/


[8] Index – Óriási dugók jönnek (közzétéve: 2008. április 7., hozzáférés: 2017. december 23.) https://index.hu/belfold/bkvstr080406/


[9] Index (MTI) – Kezdődik a Szabadság híd felújítása (közzétéve: 2007. április 27., hozzáférés: 2017. december 23.) https://index.hu/belfold/budapest/szabhid63728/


[10] Villamosok.hu – Kiskörúti vágányzárról információk (hozzáférés: 2017. december 23.) http://villamosok.hu/vagzar/kiskorut3.html#20070821


[11] VEKE – Lezárják a szabadság hidat – új forgalmi rend a budai villamosoknál (közzétéve: 2007. augusztus 10., hozzáférés: 2017. december 23.) http://veke.hu/2007/08/lezarjak-a-szabadsag-hidat-uj-forgalmi-rend-a-budai-villamosoknal/


[12] HBweb – Nógrád Volán budapesti alvállalkozói járműparkja (hozzáférés: 2017. december 23.) http://hbweb.hu/jarmu/bkv_nog_cim.htm


[13] Közeg – Szabadság híd (közzétéve: 2008. november 27., hozzáférés: 2017. december 23.) http://kozeg.blogspot.hu/2008/11/szabadsg-hd.html


[14] VEKE – A BKV klímája: van még hova fejlődni (közzétéve: 2008. június 6., hozzáférés: 2017. december 23.) http://veke.hu/2008/06/a-bkv-klimaja-van-meg-hova-fejlodni/


[15] Tenczer Gábor: Lerohadnak a csuklós Volvók a fővárosban (Index.hu, közzétéve: 2008. június 18., hozzáférés: 2017. december 23.) https://index.hu/belfold/budapest/vulvo7476/


[16] Index – Antal: A fiam az Alfa Busz raktárosa volt (közzétéve: 2008. február 9., hozzáférés: 2017. december 23.) https://index.hu/belfold/budapest/0208ntlttl/


[17] Pálffy Lajos: Drágán veszi a BKV a lestrapált genfi Volvo buszokat? (Magyar Nemzet, közzétéve: 2008. február 6., hozzáférés: 2017. december 23.) https://mno.hu/belfold/dragan_veszi_a_bkv_a_lestrapalt_genfi_volvo_buszokat_-370363


[18] Index – Korrupciógyanús autóbusztender a BKV-nál (közzétéve: 2008. február 6., hozzáférés: 2017. december 23.) https://index.hu/belfold/budapest/0206abkv/


[19] Index – Nem éri meg használt buszt drágán venni (közzétéve: 2008. február 10., hozzáférés: 2017. december 23.) https://index.hu/belfold/budapest/0209vlnbkv/


[20] Origo (MTI) – Kifarolt az üzletből az Alfa Busz (közzétéve: 2008. február 10., hozzáférés: 2017. december 26.) http://www.origo.hu/gazdasag/hirek/20080210-visszavonta-bkvpalyazatat-az-alfa-busz-kft.html


[21] Tenczer Gábor: Felmondott a BKV a Nógrád Volánnak (Index.hu, közzétéve: 2009. április 27., hozzáférés: 2017. december 26.) https://index.hu/belfold/budapest/2009/04/27/felmondott_a_bkv_a_nograd_volannak/


[22] Utazó Kiskövet – Adjatok buszt a BKV-nak! (közzétéve: 2008. december 10., hozzáférés: 2017. december 26.) http://kiskovet.blog.hu/2008/12/10/adjatok_buszt_a_bkv_nak


[23] Utazó Kiskövet – 30 busz a BKV-nak (közzétéve: 2009. április 7., hozzáférés: 2017. december 26.) http://kiskovet.blog.hu/2009/04/07/30_busz_a_bkv_nak


[24] BusWorld blog – Használtbuszok a BKV-nak (hozzáférés: 2017. december 26.) https://www.busworldblog.com/post/32_vh_ag300_bkv


[25] HVG (MTI) – Kiszállt a Nógrád Volán, kérdésessé vált több budapesti buszjárat (közzétéve: 2012. április 12., hozzáférés: 2017. december 26.) http://hvg.hu/itthon/20120412_bkk_buszvonalak_palyazat


[26] Tenczer Gábor: 100 buszvezető távozhat a Nógrád Volántól (Index.hu, közzétéve: 2012. március 26., hozzáférés: 2017. december 26.) https://index.hu/belfold/budapest/2012/03/26/100_buszvezeto_tavozhat_a_nograd_volantol/


[27] BusWorld blog – Sokszínűség Budapesten (hozzáférés: 2017. december 26.) https://www.busworldblog.com/post/31citaro_bkv


[28] IHO – Többen rosszul lettek az új BKV-buszokon (közzétéve: 2012. május 2., hozzáférés: 2017. december 26.) http://iho.hu/hir/tobben-rosszul-lettek-az-uj-bkv-buszokon-120502


[29] IHO – Eltűnik a Nógrád Volán Pestről, a VT Transman marad (közzétéve: 2012. április 12., hozzáférés: 2017. december 26.) http://iho.hu/hir/eltunik-a-nograd-volan-pestrol-a-vt-transman-marad-120412


[30] Oradea Online – Autobuze noi pentru oradeni: Stiri Oradea (közzétéve: 2009. november 10., hozzáférés: 2017. december 26.) http://www.oron.ro/stiri/oradea/stiri_Autobuze_noi_pentru_oradeni:_Stiri_Oradea_355496.html


[31] IHO – A klónok támadása (közzétéve: 2012. február 4., hozzáférés: 2017. december 26.) http://iho.hu/hir/a-klonok-tamadasa-120204


További felhasznált irodalom:


Bánhidai, Nemecz, Szedlmajer, Takács-Boér, Unzeitig, Dr. Zsigmond: A fővárosi autóbusz-közlekedés 100 éve. (Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 2016.)


Jean Christer Olsson: Volvo-Busse seit 1928. (Motorbuch Verlag, Stuttgart, 2003.)



Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page