• Aron Sonfalvi

MAN, Mercedes, Setra, Solaris, Volvo

Frissítve: 2020. nov 15.

bw2019_6_cover.jpg

Előző rész:

> > > #5: Kínai gyártók buszai < < <


Az öreg kontinens legnevesebb gyártói általában visszafogott kiállítóteret rendeztek be (a kínaiakhoz viszonyítva mindenképpen). Esetükben a technológia már tényleg a csúcsra jár, a negyedrangú részletekre kivétel nélkül mindegyik cég kínosan ügyel (legyen az a részlet kiállítás-specifikus, pl. kijelzők, busz napi áttörölgetése kívül-belül; vagy általános érvényű). Lassacskán a „német nagyok” is felzárkóznak a villanybusz-üzletágban.


MAN

Az augsburgi-nürnbergi gépgyár a szóló elektromos buszt, a hibrid 18,75 méteres csuklóst, az Intercity-t, a Coach-ot és a TGE Intercity-t állította ki. Ezek között számos újdonság akad: a majd’ 19 méteres csuklós új fejlesztés, a TGE Intercity itt mutatkozott be, a Lion’s Intercity-t kicsit tovább olcsósították és megkapta az új motorcsalád (D15) egyik tagját. A Lion’s Coach pedig 2020-as Év Busza cím nyertese. Nem mennek haza üres kézzel.


A városi buszaik súrolják a perfekcionizmus csúcsát, nincs mibe belekötni. Nagyságrendekkel utasbarátabb belső térrel rendelkeznek, mint az eCitaro: világosabb (a visszavert belső megvilágítás elképesztően jó), az elektromosban a motorsátort elhagyták, és az oldalburkolat rendszert, továbbá a légcsatorna-rendszert is gyakorlatilag nulláról gondolták újra. Szerettem volna bármelyik légcsatornaburkolat alá benézni (látni a felfogatás és elgondolás hogyan-ját belülről is), de érthető okokból megtagadták a lenyitását. Az oldalburkolat rendszernél az ablakok alsó vonalánál egy sín fut végig, amely révén gyakorlatilag szabadon lehet variálni-tologatni nyomógombokat, lehajtható üléseket (ahova odafér), stb.


> > > MAN Lion’s City 12E tesztvezetés < < <


A szóló elektromos.Letisztult, világos, 21. századi utastér.
A megvilágítás páratlan.
Egy baráti motorsátor a sok búboskemence között.
Légbefúvás a csuklótérbe.
man_lion_s_city_19_16.jpg

A hibrid 18,75 méteres csuklós.


Az Intercity-nél a korábbi fényszórót lecserélték körlámpákra, ezzel is olcsósítva valamelyest a gazdaságos városközi busztípusukat.

Megülném, nem tagadom.
Rút kiskacsa lett.

A távolsági és a helyközi.


Ugyancsak ki volt állítva metszetben egy D1556 LOH motor az új családból (rásegítő villanymotorral egybeépítve), valamint az EfficientHybrid rendszer villanymotorja külön. A cég dízelmotorjai világelsők, ez részben magyarázza, hogy a nagy villanyosítási lázban miért fejlesztettek ki még egy dízelmotor-családot. (A másik fele a magyarázatnak az, hogy az akkumulátorok energiasűrűsége egyelőre hatótáv-problémát vet fel a dízellel szemben.)

man_d1556_loh_2.jpg

MAN D1556 LOH EfficientHybrid: 265 kW/360 LE/1 600 Nm; soros, hathengeres; 9 literes, Euro VId, start-stop funkcióval, villanymotorral.


man_efficienthybrid_drive.jpg

A villanymotor külön.


Mercedes

Sok újdonsággal nem lépett színre ezúttal, egy „mezei” Intouro, egy Tourismo, a Sprinter Travel változata és a nem olyan régen Budapesten is futott eCitaro szóló változata képviselte a gyárat. A csuklós már megjelent a hirdetőtáblán, mint lehetőség, de a bemutatása vélhetően jövőre lesz csak. A szóló változat nem nyűgözött le menetközben sem, belső kialakításai pedig nagyrészt a C2-esből kerültek átmentésre (szemben az MAN-nel, ahol jelentősen átdolgozták a típust, lásd fentebb).


Till Oberwörder szerint az eCitaro éppen jókor érkezett (lásd a linken az újságcikk-kivonatot).

Oldalforgalom figyelő lidar.
Komor színű utastér.
Ez így még mindig nagyon gagyi, hogy csak úgy oda van dobva két csavarral.

eCitaro.


Ez csak egy Intouro.
Újgenerációs Sprinter Travel.

Intouro + Sprinter Travel.


Tourismo.


Setra

Nem tudom, hogy ennyire jól mennek az S 415 LE Business eladásai, hogy még mindig ezt hozzák el a kiállításra, vagy valami más oka van, hogy nem készült el továbbra sem az 5. generációs változata. A többi kiállított darab közül az S 516 HDH érdekesebb, ennek üveggel borított a tető a jármű hosszában.

S 415 LE Business. 2021-ben is jelen lesz a kiállításon...?
A hátsó traktusa viszont megért egy képet.
S 516 HDH.
S 516 HDH + üvegtető.
A biztosíték- és relétáblája.
Munkahely.
S 515 HD.
S 531 DT.
setra_stand.jpg

Solaris

A német alapokból kisarjadzó spanyol-lengyel cég esetén látszik, hogy jó alapokról rugaszkodhatott el, és mindezt a továbbiakban is tudta kamatoztatni és továbbfejleszteni. Az agyonsztárolt Solaris ezúttal három buszt hozott, mindhárom a maga nemében újdonság.


A szóló az első hidrogén üzemanyagcellás buszuk. Bővebben itt olvashat róla.


Műszaki adatok

Hossz: 12 000 mm Szélesség: 2 550 mm Magasság: 3 300 mm Tengelytáv: 5 900 mm Hajtott híd: ZF AVE 130 (2×110 kW) Hidrogén üzemanyagcella: 70 kW, Ballard FCmove-HD Hidrogén tartályok: kompozit, 5 x 312 liter űrtartalom


Urbino 12 Hydrogen.


A csuklós elektromos extra akkupakkal szerelt (553 kWh), továbbá számos “aprósággal” tuningolták. Lásd képeket.


Érintős műszerfal.
Ebben is már kamera van tükör helyett.
Oldalburkolat.
Nagyon mókás az igelitnél ahogy kiszabták és ragasztották, vélhetően a gazdaságosság szülte ezeket a kurta fekete íveket.
Fűtött kapaszkodók az ajtók környezetében.

Urbino 18 Electric.


solaris_urbino_18_electric_8.jpg

Kamera a csukló előtt.

solaris_urbino_18_electric_9.jpg

Ez nem újdonság, a negyedik generációval jelent meg, de én az egyik leghasznosabb dolognak tartom: lehet bátran szegélyezni (kezdő sofőrök előnyben), csak ki kell cserélni a kopódarabot alul. És nem igényel glettelést, fényezést. Az üzemeltetőkre is gondoltak…


A duplacsuklós a negyedik generációban elsőként kapta meg a MetroStyle-t, ami szemből nézve teljes mértékben megegyezik a hagyományos megjelenéssel nagyon hasonlít a sima homlokfalra, csak a fényszórók vonalában az egészet meghúzták előre CAD-ben.


A hajtáslánc Kiepe IMC 500 (2 x 160 kW, négypólusú aszinkrongép), opciósan rendelhető MEDCOM ANT (hatpólusú aszinkrongép, 175 vagy 250 kW) vagy Škoda BlueDrive-val (160 kW vagy 250 kW). A ’D’ tengely kényszerkormányzott, a ’B’ és ’C’ hajtott. A szóróanyaguk szerint az első ajtó is rendelhető kétszárnyú kivitelben, amit nem tudok elképzelni (ha fixnek veszem az ’A’ tengely helyzetét és a jármű többi méretét).

Trollino 24 MetroStyle kívülről…


Elöl belül.
Gkv. fülke mögött.
Első kocsitest a csuklóból.
Második kocsitest elölről nézve.
Az egyik motorsátor + padlóvilágítás. Méterenként volt egy jelzés végig.
A budapesti trolikból is ismert motorsátor.
A harmadik kocsitest.
A második csukló utáni ülések.
A 24. méter.
Kifeszült csuklóköpeny.

…és belülről elölről hátrafelé haladva.


Volvo

Van némi Volvo-mániám, ez abból eredeztethető, hogy nem kevés időt töltöttem utazással különböző 7000-es, 7700-as, és 7900-as változatokon. Az új elektromos csuklós heveny csalódás ennek ellenére (vagy pont ezért). Külsőleg a szólótól nincs eltérés (csak plusz néhány méter meg a csukló, bár ebben a cikkben a prototípus homlokfala eltérő). Összesen 12+2 fellépéstől mentes ülés van a típusban, és a világos mivolta ellenére sok szűk hely akad belül, bővebben lásd a képeket ehhez. Összességében letisztult, szép, igényes, de konzervatív. Volvós.


A távolsági szegmensből két 9700-as és egy 9900-as érkezett. Az egyik 9700-as sarkvidéki (?) kivitel, extra fényszórókkal és “gallytörővel” a fényszóróknál. Nem tudom, milyen helyzetben van haszna ennek a rácsnak.

A vezető feje felett nem hagytak sok helyet, szűkös.

7900A Electric kívülről…44-es cipő befér, de nem mozdítható.

…és belülről.


Volvo 9700-asok…Bőrülések végig. Kényelmes, de még mindig az Irizar kényelme dominál.

…és a 9900-as.


Következő rész:

> > > #7: Neoplan, Scania, Van Hool, VDL buszok < < <#buszgyártás #Busworld2019 #buszközlekedés #buszok #mercedes #setra #autóbuszgyártás #MAN #solaris #busz #volvo #autóbusz #BusworldEurope2019 #Busworld

83 megtekintés0 hozzászólás