top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

MAN, Mercedes, Setra, Solaris, Volvo

Frissítve: 2021. aug. 27.



Előző rész: > > > #5: Kínai gyártók buszai < < <


Az öreg kontinens legnevesebb gyártói általában visszafogott kiállítóteret rendeztek be (a kínaiakhoz viszonyítva mindenképpen). Esetükben a technológia már tényleg a csúcsra jár, a negyedrangú részletekre kivétel nélkül mindegyik cég kínosan ügyel (legyen az a részlet kiállítás-specifikus, pl. kijelzők, busz napi áttörölgetése kívül-belül; vagy általános érvényű). Lassacskán a „német nagyok” is felzárkóznak a villanybusz-üzletágban.


MAN

Az augsburgi-nürnbergi gépgyár a szóló elektromos buszt, a hibrid 18,75 méteres csuklóst, az Intercity-t, a Coach-ot és a TGE Intercity-t állította ki. Ezek között számos újdonság akad: a majd’ 19 méteres csuklós új fejlesztés, a TGE Intercity itt mutatkozott be, a Lion’s Intercity-t kicsit tovább olcsósították és megkapta az új motorcsalád (D15) egyik tagját. A Lion’s Coach pedig 2020-as Év Busza cím nyertese. Nem mennek haza üres kézzel.


A városi buszaik súrolják a perfekcionizmus csúcsát, nincs mibe belekötni. Nagyságrendekkel utasbarátabb belső térrel rendelkeznek, mint az eCitaro: világosabb (a visszavert belső megvilágítás elképesztően jó), az elektromosban a motorsátort elhagyták, és az oldalburkolat rendszert, továbbá a légcsatorna-rendszert is gyakorlatilag nulláról gondolták újra. Szerettem volna bármelyik légcsatornaburkolat alá benézni (látni a felfogatás és elgondolás hogyan-ját belülről is), de érthető okokból megtagadták a lenyitását. Az oldalburkolat rendszernél az ablakok alsó vonalánál egy sín fut végig, amely révén gyakorlatilag szabadon lehet variálni-tologatni nyomógombokat, lehajtható üléseket (ahova odafér), stb.



A szóló elektromos.


A hibrid 18,75 méteres csuklós.


Az Intercity-nél a korábbi fényszórót lecserélték körlámpákra, ezzel is olcsósítva valamelyest a gazdaságos városközi busztípusukat.

A helyközi és a távolsági.


Ugyancsak ki volt állítva metszetben egy D1556 LOH motor az új családból (rásegítő villanymotorral egybeépítve), valamint az EfficientHybrid rendszer villanymotorja külön. A cég dízelmotorjai világelsők, ez részben magyarázza, hogy a nagy villanyosítási lázban miért fejlesztettek ki még egy dízelmotor-családot. (A másik fele a magyarázatnak az, hogy az akkumulátorok energiasűrűsége egyelőre hatótáv-problémát vet fel a dízellel szemben.)

MAN D1556 LOH EfficientHybrid: 265 kW/360 LE/1 600 Nm; soros, hathengeres; 9 literes, Euro VId, start-stop funkcióval, villanymotorral.


A villanymotor külön.


Mercedes

Sok újdonsággal nem lépett színre ezúttal, egy „mezei” Intouro, egy Tourismo, a Sprinter Travel változata és a nem olyan régen Budapesten is futott eCitaro szóló változata képviselte a gyárat. A csuklós már megjelent a hirdetőtáblán, mint lehetőség, de a bemutatása vélhetően jövőre lesz csak. A szóló változat nem nyűgözött le menetközben sem, belső kialakításai pedig nagyrészt a C2-esből kerültek átmentésre (szemben az MAN-nel, ahol jelentősen átdolgozták a típust, lásd fentebb).



eCitaro.


Intouro + Sprinter Travel.




Setra

Nem tudom, hogy ennyire jól mennek az S 415 LE Business eladásai, hogy még mindig ezt hozzák el a kiállításra, vagy valami más oka van, hogy nem készült el továbbra sem az 5. generációs változata. A többi kiállított darab közül az S 516 HDH érdekesebb, ennek üveggel borított a tető a jármű hosszában.


Solaris

A német alapokból kisarjadzó spanyol-lengyel cég esetén látszik, hogy jó alapokról rugaszkodhatott el, és mindezt a továbbiakban is tudta kamatoztatni és továbbfejleszteni. Az agyonsztárolt Solaris ezúttal három buszt hozott, mindhárom a maga nemében újdonság.


A szóló az első hidrogén üzemanyagcellás buszuk. Bővebben itt olvashat róla.


Műszaki adatok

Hossz: 12 000 mm Szélesség: 2 550 mm Magasság: 3 300 mm Tengelytáv: 5 900 mm Hajtott híd: ZF AVE 130 (2×110 kW) Hidrogén üzemanyagcella: 70 kW, Ballard FCmove-HD Hidrogén tartályok: kompozit, 5 x 312 liter űrtartalom


Urbino 12 Hydrogen.


A csuklós elektromos extra akkupakkal szerelt (553 kWh), továbbá számos “aprósággal” tuningolták, mint kapaszkodófűtés. Lásd képeket.

Urbino 18 Electric.


Ez nem újdonság, a negyedik generációval jelent meg, de én az egyik leghasznosabb dolognak tartom: lehet bátran szegélyezni (kezdő sofőrök előnyben), csak ki kell cserélni a kopódarabot alul. És nem igényel glettelést, fényezést. Az üzemeltetőkre is gondoltak…


A duplacsuklós a negyedik generációban elsőként kapta meg a MetroStyle-t, ami szemből nézve teljes mértékben megegyezik a hagyományos megjelenéssel nagyon hasonlít a sima homlokfalra, csak a fényszórók vonalában az egészet meghúzták előre CAD-ben.


A hajtáslánc Kiepe IMC 500 (2 x 160 kW, négypólusú aszinkrongép), opciósan rendelhető MEDCOM ANT (hatpólusú aszinkrongép, 175 vagy 250 kW) vagy Škoda BlueDrive-val (160 kW vagy 250 kW). A ’D’ tengely kényszerkormányzott, a ’B’ és ’C’ hajtott. A szóróanyaguk szerint az első ajtó is rendelhető kétszárnyú kivitelben, amit nem tudok elképzelni (ha fixnek veszem az ’A’ tengely helyzetét és a jármű többi méretét).

Trollino 24 MetroStyle kívülről...


…és belülről.


Volvo

Van némi Volvo-mániám, ez abból eredeztethető, hogy nem kevés időt töltöttem utazással különböző 7000-es, 7700-as, és 7900-as változatokon. Az új elektromos csuklós heveny csalódás ennek ellenére (vagy pont ezért). Külsőleg a szólótól nincs eltérés (csak plusz néhány méter meg a csukló, bár ebben a cikkben a prototípus homlokfala eltérő). Összesen 12+2 fellépéstől mentes ülés van a típusban, és a világos mivolta ellenére sok szűk hely akad belül, bővebben lásd a képeket ehhez. Összességében letisztult, szép, igényes, de konzervatív. Volvós.


A távolsági szegmensből két 9700-as és egy 9900-as érkezett. Az egyik 9700-as sarkvidéki (?) kivitel, extra fényszórókkal és “gallytörővel” a fényszóróknál. Nem tudom, milyen helyzetben van haszna ennek a rácsnak.

7900A Electric kívülről...

...és belülről.


9700-asok.


…és a 9900-as.


Következő rész:

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
© 2024 | BusWorld blog 

Feliratkozás

Értesítőt küldünk új írás közzétételekor.

Üdvözöljük a feliratkozók között!

RSS

bottom of page