top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Busworld Europe 2023 - 3. rész

ZF AxTrax 2 LF

A kvázi-kerékagymotoros portáltengely már évtizedek óta elérhető a kínálatban: az első prototípus az 1997-es NEBUS-ban (New Electric Bus, hidrogén üzemanyagcellás O405N) debütált, majd az első, átfogó európai hidrogénbuszos projekt (CUTE) kapcsán építették be Citarókba. Szériában a Citaro II G Hybrid-ben található meg 2010 óta. Azóta eltelt tizenhárom évben pedig gombamód szaporodott el rengeteg további gyártó (Solaris, Ebusco, Van Hool, Safra, Arthur Bus, Karsan...) típusában. Mély konstrukciós változtatást keveset eszközöltek rajta ezalatt (egyik ilyen volt a Siemens aszinkrongép cseréje Valeóra), noha a konkurens BYD kvázi-kerékagyhajtás a múlt években már jobban muzsikált.


Időszerű volt az alapos áttervezés, melynek eredménye 20%-kal nagyobb indítónyomaték, 10%-kal alacsonyabb energiafelhasználás, állandó mágneses szinkrongépek használata, 800 V-on üzemelő SiC inverterek alkalmazása, nagyobb teljesítményű motorolajhűtés, összteljesítmény növekedése 250 kW-ról 360 kW-ra. Ránézésre sokat változott a motorok háromfázisának bekötése (a korábbi nem volt kellően robosztus), és temérdek kikönnyítést kapott.


* * *


Schunk

Bemutatták az SLS 202 típusjelű, top-down rendszerű töltési rendszerüket. Könnyített szerkezet, oldalirányba akár 30 centiméteres pontatlan parkolást és 5°-os dőlést képes korrigálni, 1 000..1 200 A átvitelére képes tartósan.


Mellette kiállították az áttervezett SLS 102-est, mely a hagyományos, busz tetejére telepített felemelkedő változat. A korábbi kivitelhez képest a jóval több csuklóval inkább bonyolultabbnak tűnik. Megtekinthető volt még az úttestbe integrálható konduktív töltési rendszerük modellje.


* * *


Ventura

A siklóajtó rendszerébe új, kapacitív élvédelmet implementált. Hagyományosan az ajtólapok belső gumikédereibe ellenállás-alapú élvédelem van, mely nagyobb nyomóerőt (=odaszorított tárgy) igényel, hogy a visszanyitás megtörténjen. A kapacitív megoldásnak köszönhetően ténylegesen csak érinteni kell a belső éleket, és azonnal visszanyit.


* * *


Siemens

Az autóbuszokra szánt pantográf terén új belépőnek számítanak, standjukon a SiCharge töltőket (ilyenek töltik Pécsett és Budapesten az eCitarókat), valamint az új e-Line fantázianevű bottom-up pantográfjuk modelljét promotálták. Életnagyságú darab megtekintésére az Ikarus standjára küldték át az érdeklődőket, idén tavasztól-őszig az egyik 120e V3 hordozta a prototípus változatot, melynek a továbbfejlesztett előszériás kivitelét lehetett megtekinteni.


A Schunkhoz képest jelentősen kisebb a tömege, oldalirányba 25 centiméteres pontatlan parkolást ki tud korrigálni, valamint 4°-os dőlést. Csúszó alkatrészektől mentes, különböző tengelyű csuklók körül forog-mozog.

A SiCharge legújabb generációja emberek töltésére is alkalmas.


* * *


Actia

A bemutatott buszok jelentős hányadában a cég műszerpultja és CAN-vezérlése található: MCV C127EV, BYD B19, Ikarus 80e, Safra HYCITY H2, Iveco E-Way, Zhongtong N12BEV…és még néhány, melyet nem láttam. A jövőre kötelező érvényű R155 és R156-ra már kínálnak megoldást egy extra master modul implementálásával a CAN-hálózat felügyeletére. Az alábbi kiállított darab a multIC FSX 1280 x 960-as felbontású, full LCD központi kijelzős változata.


* * *




Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page