top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Neoplan, Scania, Van Hool, VDL

Frissítve: 2021. szept. 4.



Előző rész:


Neoplan

Két autóbuszt állítottak ki odabent, egyik a Hans Zimmer és zenekara által turnézásra használt Tourliner L, a másik egy „sima” Skyliner. A Tourliner L változatát már hazánkban sem kell túlzottan bemutatni, 31 darab fut országszerte a Volánbusznál.

Tourliner L.


A Skyliner is már tükörhelyettesítő kamerával szerelt változat. Ennek ellenére találtam egy kétállású kapcsolót + joystickot: ezzel a két belső monitort lehet pozícionálni (a kamerák fixek értelemszerűen). A kidolgozások mindkét buszban pazarok.

Skyliner.


Scania

A svédek egy folyékony földgázüzemű (LNG) távolsági buszt hoztak, továbbá itt mutatták be az új akkumulátoros elektromos 12 méteres Citywide-ot.

A távolsági busz hatótávolsága kb. 300 km, és 900 liter LNG-t tud maximum vételezni egyszerre. Ahogy a Volvo esetén is, itt is egy visszafogottabb kivitelezés fogadott az utastérben (persze ez nem jelenti azt, hogy ne lenne kényelmes és minden ma kötelező és nem kötelező extrával felszerelve).

Interlink MD.


A Citywide utasterében látványos megoldások vannak (pl. utastérvilágítás, vagy üveg oldalburkolatok – lásd képeket), de a hatalmas motorsátor és hátul fellelhető dobogórendszer okán láttam jobb belső konstrukciót az elmúlt napokban (pl. MAN Lion’s City 12 E).


Műszaki adatok – Citywide

Motor: állandómágneses gép, 300 kW max. és 240 kW állandó teljesítménnyel Nyomatékváltó: kétsebességes, energiafelhasználásra optimálva 37 km/h-nál vált Akkumulátorok: Li-ion, 250 kWh (négy a tetőn, négy a “motorsátorban”) Töltés: CCS töltőcsatlakozóval vagy pantográffal Fogyasztás: 0,75…1,6 kWh/km (út- és időjárásfüggő)    SORT1: 0,94 kWh/km    SORT2: 0,82 kWh/km    SORT3: 0,77 kWh/km Hatótáv: 80…150 km

Citywide 12 Electric.

Járóképes dízel-villany alváz.

Scania műszerpult + kormány ISRI üléssel.


Van Hool

A rendezvény tekintetében „otthoni” gyártó 8 buszt állított ki. Mindre nem térnék ki, de mindről megtekinthet képeket.


Az üzemanyagcellás Exqui.City 18 képében elképesztő prémium városi buszt gyártottak – ami a belső színvilágot, anyagfelhasználást, és ülésezést illeti. Már-már túlzás is ez a fajta „otthonosság” egy városi buszban, de egy kiállításon (itt) jól mutat. Kiemelendő megoldásként a dobogók teljesen eltérő anyagát hoznám: nem bevonat, hanem egy külön csúszásgátlós műanyagelemet építettek be minden ilyen helyre.

Exqui.City 18 FC. A dél-franciaországi Pau-ba kerül helyi járatra a kiállítást követően.

EX-család.


TX-család.


– Szia, te milyen almát eszel? – Idaredet. És te? – Vanhoolredet.


VDL

A részben belga, részben holland gyártó is hozott premierbuszt magával, ez az SLE-129 Electric volt, a „kiskerekes” elektromos 13 méteres.

SLE-129 Electric.


Most is hoztak az eladásaik (szerintem) legnagyobb részét adó LLE-120-asból egy darabot, valamint egy SLFA-180E-t.

LLE-120.

SLFA-180 Electric.


A távolsági szegmensben nagy újdonság nincs két évvel ezelőtti felhozatalhoz képest: egy FDD2-es, egy FHD2-122-est, és egy FHD2-129-est hoztak. Apró, korral haladó újítások vannak mindegyikben, így ezek is már kamerát + monitort kaptak „elefántfülek” helyett.

Futurák.



Következő rész:

bottom of page