top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Busworld Europe 2023 - 2. rész

Frissítve: 2023. okt. 20.




Ebusco

A holland úttörő a 3.0-s 12 méteres, Dániába készült (Keolis) alacsonybelépésű darabját és a csuklóst állította ki. Utóbbi a széles járóközeivel, a kerékdobok között sík padlószintjével, 15 tonnás önsúlyával, és alacsony fajlagos energiafogyasztásával egyedülálló. Az utastér letisztult, puritán, noha a bonni teszt során kiderült, hogy mind a menetzajokat, mind a hajtáslánc és segédüzemek (klímakompresszor) rezgéseit kellemetlenül felerősíti, így a zaj- és rezgésszigetelés még fejleszthető. A nullszéria másik kormánykereket kapott a prototípusokhoz képest. Az ezer darab feletti megrendelés teljesítéséhez több külső partnert is bevontak, hogy a kiszervezett összeszereléssel tartani tudják a határidőket.


* * *

Solaris

Két csuklóst állítottak ki, egy akkumulátoros elektromost és egy hidrogén üzemanyagcellás elektromost. Előbbi az Impact növelt energiasűrűségű NMC akkumulátorrendszerével (Solaris High Energy, akár 800 kWh kapacitás), utóbbi LTO-val szerelt. Legfeljebb 160 utast képes befogadni, ebből 48 ülőhely, melyből 20 fellépéstől mentesen érhető el. A központi villanygép a hátsó tengelyre hajt, az utastér hátsó része dobogókkal tarkított, bár a kommunikáció alapján a belsőégésű motor egykori helyének átszerkesztése az egyik fejlemény.


* * *


BYD

Emeletes, csuklós, háromtengelyes, és az új 12 méteres szóló, mely hatótáv-ígéretével (akár 600 km), fajlagos energiafogyasztásával (0,6x kWh/km), és padlóba integrált akkumulátoraival (akár 500 kWh) az Ebusco 3.0-val vetekszik. Legfeljebb 105 utas befogadására képes, az utastér összképében nagy hasonlóságot mutat az előző generációval, a világítás természetes fény hatását kelti. A formatervezés a korábbi gömbölyű és lekerekített után szögletes és kisebb lekerekítési ívek, a homlok- és hátfal lámpaelrendezése nagymértékben hasonlít. A kiállított önjáró alváz, melyre épül már teljesíti a cybersecurity előírásokat.


A csuklós 563 kWh legnagyobb kapacitással SORT II mérés alapján akár 470 km-t képes megtenni, legfeljebb 140 utas befogadására alkalmas. Érdekes megoldás a műszerpult egyik felén érintőgombok, míg a másik felén hagyományos nyomógombok.



* * *


Van Hool

A belgák bérelték a legnagyobb kiállítóhelyet a rendezvényen, öt távolsági, egy duplacsuklós, és az új városi széria (A12) egy tisztán elektromos darabját állították ki. Utóbbi 34 ülő- és 51 állóhelyet kínál egy kerekesszékes mellett. A belső kialakításból (pl. légcsatornarendszer) örökölt az előző generációból, hajtásra ZF AxTrax-ot választották. A második ajtótól hátrafelé emelkedik a padlószint.


A duplacsuklós érdekessége a konduktív, nagyteljesítményű, útburkolatba telepített töltési megoldás (SCS – Static Charging System). Legfeljebb 140 utast képes befogadni.



* * *


Iveco

Több újdonsággal jelentek meg, így a Streetway Electric (az E-Way olcsósított változata, Otokar alapjaira építve), a Crossway LE Electric-kel, mely új homlok- és hátfalat kapott, valamint az E-Way Hydrogen-nel.


Az E-Way Hydrogen Siemens ELFA 3-as hajtással, Hyundai HTWO üzemanyagcellával, és az FPT eBS 69,3 kWh-s akkucsomagjával üzemel. NMC-cellakémia, 650 V-os névleges feszültségszint, 178 Wh/kg energiasűrűség, folyadékhűtés, 6..10 év garancia SoH = 70%-ig. Akár 112 (!) utas befogadására képes, 29 fő részére ülőhellyel. A jövőre életbelépő kötelező ADAS előírásokat teljesítik és szériában kínálják.

E-Way H2...

...és Electric.


A Crossway és Evadys áttervezett homlokfala modernebb benyomást kelt, viszont az igen alacsonyra szerkesztett LED-es fényszórók egy kisebb koccanás esetén drága javítást eredményezhetnek – nem véletlenül találták ki valaha a lökhárítókat, mely itt már szinte teljesen eltűnt.


Kültéren az Urbanway Hybrid csuklós állt kint, a Renault R312-est továbbra is könnyű belelátni, annak évtizeden átívelő görgetett hozadékaival: a hátsó meddőtér, ráadásul a hibrid jelentette extra gépészeti berendezések miatt szélvédő nélkül.


* * *


VDL Citea LE-122

Nagyon kíváncsi voltam a holland-belga páros új generációs városi-elővárosi buszára. A beharangozója ígéretes, sofőr-utas-üzemeltető szemszögből az alapoktól újragondolt, tisztán elektromos hajtásláncra optimált koncepciót vázolt, a sorok közt olvasva az Ebuscóval versenyezve (pl. kompozitműanyagok használata, aerodinamika, belső fénytechnika, padlóba integrált akkumulátorok, etc). A külső-belső formatervezés jelentős változásokat láttat: csekély dobogók, sok padlószinten elhelyezhető ülés (a kiállított busz M3/II. kategóriájú), kerékdobok fedése kerekített téglatest formákkal, egyedi tervezésű műszerpult. Összesen 79 férőhelyet kínál (43 ülő és 38 álló), ebben a hosszkivitelben akár 110 utast be tud fogadni.


* * *


MAN

A nürnbergi gépgyár a 10 méteres kétajtós változatát, a 12 méteres LE Electric-et, valamint a 14 méteres LE dízelt és egy Lion’s Coach-ot állított ki. A zsugorított szólót a bonni teszt során szemléztem, ennél -1 ajtó, a 12 méteres LE elektromos kevésbé keltette fel érdeklődésem, ellentétben a háromtengelyes dízel LE változattal. Aki eddig ágált a REFORM 500LE hátsó ajtajánál található „lépcsőházra”, annak érdemes revideálnia nézeteit e megoldás láttán. Náluk is megjelent a full LCD központi műszer, felkészülve az R155 & 156-ra (a bonni 10 méteresben még hagyományos volt).



* * *


Daimler Buses

Mannheimből az újdonság Setra-vonalról érkezett, azonbelül is az új 515LE és 518LE. Előbbi bent, utóbbi kint parkolt. A formatervezés a „morcos” és „kínaias” (sok csillogó dekorelem) irányba ment az új LE-buszok és a faceliftes távolságiak (515HD, 516HDH, 531DT) esetén egyaránt.


Mercedes márkajelzéssel a hidrogén üzemanyagcellás hatótávnövelővel szerelt szólót állították ki csarnokban, míg tesztvezetés lehetőségét a csuklóssal kínálták kültéren. Az egyetlen megjelenésbeli változás a magasított tetőparavánok, és az áttervezett hátsó fényszórók. Megtekinthető volt az elektromos önjáró alváz (eO500U), és egy Akasol NMC 3. generációs csomagjaival szerelt eCitaro, továbbá egy Tourismo.


* * *




Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page