top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Rövidhírek és műszaki újdonságok

Frissítve: 2020. nov. 15.

bw2019_12_cover.jpg


Előző rész:

Cummins ISB6.7 már start-stop rendszerrel

A temérdek villanybuszhoz részegységeket kínáló cégeken felül természetesen volt még dízelmotor is (a 6. részben az MAN D15-ösét is láthatja).


A Cummins legnépszerűbb motorja, az ISB6.7-es (megtalálható például Higer, Irizar, Isuzu, Modulo, Solaris, Temsa buszokban) opcionálisan már start-stop rendszerrel is rendelhető. Ehhez változtattak a tüzelőanyag-befecskendezés módján, nagyobb lett az indítómotor, de a vezérlőszoftverben rejlik az igazi eltérés. Óránként 35-40 alkalommal képes leállni, ezzel maximum 8%-os tüzelőanyag-megtakarítás érhető el.

cummins_isb6_7_e6d.jpg

* * *


Új, gazdaságos csendes híd a DAF-tól

2019. október 23., Busworld Daily Times

Az ugyancsak motorjairól (is) ismert DAF bemutatta az új, autóbuszokhoz fejlesztett hajtott hídját, mellyel 2%-os tüzelőanyag-megtakarítás érhető el, köszönhetően az extra alacsony belső súrlódásoknak, és a 70 kg-mal könnyebb kivitelnek. A híd „hosszúhíd”, a végáttétel-módosítása 2,05. Extrahosszú karbantartási intervallumával (540 000 km) kiemelkedő a mezőnyből.

daf.jpg

* * *

ZF EcoLife 2

A ZF új, EcoLife 2-es automataváltójának premierje volt: az új nyomatékkonverter könnyebb, és akár 7%-os tüzelőanyag-megtakarítást lehet vele elérni. A maximális bemenő nyomaték 2 000 Nm lehet. Az új fejlesztésű végső bolygókerékkel az eddigi módosítás i = 5,469-ről i = 5,727-re növekedett. A vezérlőszoftver is értelemszerűen új, egyrészt „öntanuló”, másrészt vevői igényeket képesek implementálni bele (pl. ismert topológia esetén a leginkább takarékos váltási séma feltöltése).

zf_ecolife_2.jpg

* * *

’Az eCitaro jókor érkezett’

2019. október 19., Busworld Daily Times

Till Oberwörder, a Daimler Buses vezérigazgatója tartott rövid prezentációt arról, hogy a Mercedes hosszú évek óta benne van már az alternatív hajtások üzletágában buszaival: üzemanyagcellás, hibrid, mild-hibrid, és tavaly óta az akkumulátoros elektromosban is az eCitaróval.

mercedes_ecitaro_1_1.jpg

A buszaikhoz mintegy 230 alkatrészt 3D nyomtatóval állítanak elő: műanyag és fém egyaránt akad ezek között. Ezzel az alkatrészutánpótlás is úgy vélik, egyszerűbbé válhat a jövőben. A megrendelőnek csak elküldik az alkatrész fájlját, majd azt a legközelebbi (akár saját) 3D nyomtatóján el tudja magának készíteni. Ez rengeteg logisztikát megspórolhat számukra.


2022-től rendelhető lesz az elektromos buszaikhoz az üzemanyagcellás hatótáv-növelő. A tisztán üzemanyagcella hajtású Citaro már számos európai városban bizonyított az elmúlt bő tíz évben, ezen kísérletekből leszűrt tapasztalatokra alapozva készítik az eCitaro hatótáv-növelővel szerelt változatát. Ez egy 40 kW-os, gyakorlatilag állandó „töltője” lenne az akkumulátoroknak. Az ilyen teljesítményű üzemanyagcella jelentősen olcsóbb, mint ha ezzel hajtanánk a buszt: a tisztán üzemanyagcellás busz egyszerűen túl drága még. Nem várható, hogy a közeljövőben jelentősen csökkenne az üzemanyagcellás technológia ára, állítja Oberwörder.

mercedes_ecitaro.jpg
A hozzáértés foka hasonló a hagyományos meghajtású buszokhoz. Rengeteg cég ajánl elektromos buszokat, de nem látom, hogy olyan gyorsan változna a piac. A jó verseny csak erősebbé tesz minket. Manapság már sokkal többről van szó, mint egy sima ’busz’-ról: mi ezt eMobility-rendszernek hívjuk. Töltési infrastruktúra, topográfia-elemzés, állásidők minimalizálása. Minél inkább értjük, hogy mit szeretne igazán a megrendelő, annál inkább tudunk reagálni kérésére: például 6, 10 vagy 12 akkumulátorcsomag legyen a buszban, pantográffal töltené vagy másképp? […]  – Till Oberwörder

Euro VI-os motorokról is nyilatkozott:

Az Euro 6-os motorok jelentősen kevesebb károsanyagot bocsátanak ki, relatíve tiszta gáz távozik belőlük. Folytatjuk a dízelmotorjaink fejlesztését, további kibocsátás-csökkentés és hatékonyságnövelés céljából. […]
mb_om_470.jpg

OM 470-es motor. Hasonló van a Conecto G-ben.


Sokáig úgy látszott, hogy a Daimler lekési a villanyosítási lázat, de Oberwörder ezt határozottan visszautasította: állítása szerint a Daimler stratégiája rendben van, ugyanazon a gyártósoron készülnek Mannheimben az eCitarók, mint a CNG-s vagy dízelbuszok. Ennek a kidolgozása, implementálása, oktatások, és egyéb gyártás-előkészítési tevékenységek időt igényeltek.

Az előnye, hogy az eCitaro gyakorlatilag ’Citaro’, csak más hajtással.

* * *

Ajtórendszerek

Idén is több ajtógyártó elhozta demoajtajait. Az újdonság ezen a területen a LED-es éljelzés.

Ventura kétszárnyú siklóajtó
Masats kétszárnyú siklóajtó
Boda bolygóajtó
ISAF bolygóajtó
isaf_ajto_alfa_urbano_prospektus.jpg

ISAF szórólap Alfa Urbanóval (mely kétféle ajtótípusukat is reklámozza).


* * *


Magyar cégek és hazai vonatkozások

A szomszédban alaposan bemutatták a hazai vonatkozású standokat és cégeket, ezek mellé a fentebb látható ISAF – Alfa Urbano fotót, valamint egy német autóbusz-pótalkatrészkereskedő standjának hátterét hoznám:

busworld_europe_2019_ikarus_280.jpg


Következő rész:



85 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page