top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Székesfehérvár új Ikarusai

Gyorstalpaló a helyi buszokról

Lépésekben halad a flottamegújítás az elmúlt néhány évben. Megelőzően keserédes beszámolók születhettek a használt Citarókról 2015 év elején, majd újabb (már faceliftes) használt Citarókról 2016-ban. Ugyanazon évben történt meg a matuzsálemek lepasszolása és az alvállalkozói flotta kis mértékű frissítése, 2018-ban további viszonylatokat szerveztek ki az alvállalkozónak, és egy-egy újabb busz tűnt fel a város utcáin. Látványos és utasok szempontjából minőségi ugrás volt 2020 őszén forgalomba állt 15+8 darab Conecto NG, majd a VT-Arriva Kft. alvállalkozói tevékenységének felváltása az Inter Tan-Ker-rel: a szóló viszonylatokra a saját gyártású Reform 500LE-vel, míg a csuklós vonalakra néhány éves Conecto G-vel állnak ki.

Új alvállalkozó és típusai.


Ikarus 120e

Míg bő tíz éve a technológia-transzfer nyugatról tartott keletre, addig az elmúlt öt évben ez az orientáció megfordult, és magasfeszültségű hajtáslánc komponensekben (akkumulátorcsomagok és vezérlés, villanygép) a kínaiak járnak élen. Megvásárolt alap saját ízlés és elképzelés szerinti átszabása nyugatabbra is megtörtént nem olyan régen, nulláról építkezni nem megérős és időigényes. Elhamarkodottan ítélkeztem és kínaiztam le négy éve az egész konstrukciót, ezt korrigálandó a 2018-ban kiállított busz valóban egy CRRC gyártmány, míg azóta néhány részletében lehet nagy hasonlóságot felfedezni az ihletadó távol-keletivel (és az Ikarus 412-essel, például dallamcsengő). Mi változott, ami szemmel is lekövethető:

  • akkumulátorcsomagok elosztása (négy farban, hat tetőn) és típusa,

  • önhordó rozsdamentes vázszerkezet váltotta a szénacélt (ehhez kapcsolódó látványos elem: második ajtó pozíciója, belső elrendezés),

  • ajtórendszer,

  • Actia műszercsoport és jármű vezérlés,

  • átszabott homlok- és hátfal.

Külső megjelenés minden irányból.


Vezető- és utastér.


A két friss 'fehérvárin az összeszerelés minősége fényéveket változott előnyére. Furcsaság a hátfalon látható feketeüveg, míg az utastérben ellenoldala be van falazva. Itt a WB-s első darabhoz hasonlóan a tűzoltókészülékek, hűtőfolyadék-kiegyenlítőtartályok és egy légtartály lakik, jövőbeli tervek közt említették e meddőtérnek a jobb kihasználását. A Valeo hűtő-fűtő klímaberendezést Spheros gázolajkályha egészíti ki hideg időben.

Részletek.


Üzemeltetést, karbantartást, javítást a Volánbusz Zrt. végzi saját műhelyében az Electrobus Europe Zrt. hathatós közreműködésével. A megállapodás részét képezi egy vezetéstechnikai és üzemeltetői oktatás a személyzet számára. Teljeskörű járműgarancia 1 év, akkumulátorcsomagokra 8 év, míg a vázszerkezet átrozsdásodása elleni garancia 16 év. Az akkuk esetében 70%-os kapacitáscsökkenést prognosztizált a 8. évre a beszállító (CATL), ekkor esedékes a cseréjük. Tizenkét töltőt telepítettek, ezek Great Lakes gyártmányúak, viszont további műszaki információ nem olvasható le róluk.

Az első két fecske holnaptól (július 7-e csütörtöktől) szállít utasokat, míg további tíz busz szeptember közepéig fokozatosan áll forgalomba.


Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page