top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Székesfehérvár Citarói #2

Frissítve: 2020. nov. 18.

Egy éve és három hónapja kezdték meg szolgálatukat a városban először Citarók, akkor nagyrészt Hamburgból szereztek be kissé (már akkor is) koros darabokat, melyek egy, már KNyKK-s tender keretében érkeztek Székesfehérvárra és Tatabányára.


A behozatalt és a honosítást (részben) az M6log Kft. intézte, így a százhalombattai telephelyükön az utóbbi hónapokban időről időre gyarapodtak a faceliftes Citarók, míg nem március közepén az első átfényezett darab elárulta, hogy hova is fognak majd (garantáltan) kerülni.

Egy hónapja az M6log Kft. telephelyén


Ezúttal több helyről vásárolt a Cég használt (elő)városi buszokat magának, pontosan 16 darabot (legalábbis a tenderkiírás alapján), de eddig 14 darab van valamilyen formában az egykori Alba Volán részére delegálva, melyből 2 svéd, 1 holland és további 11 német eredetű. Utóbbi 11-ből 3 csuklós, a maradék 8 szóló, és ez a nyolc szóló sem egységes: 5 közülük LF, míg 3 LE-kialakítású. A 11 német-eredetű a Werner Reisen-tól érkezett, korábban Darmstadt környékén (elővárosi viszonylatokban) közlekedtek – értelemszerűen erre a feladatra is lettek specifikálva. Így a városi közlekedésre kissé szűkösek, és a „kelleténél” több ülőhellyel bírnak. Ráadásul a korábbiaktól eltérően jónéhány LE-kialakítású (a 2 svéd és a holland is), mely eltérésre kívülről láthatóan felhívja a figyelmet a kis "puttony" a tetőn.


Ennek ellenére szomjoltó cseppekként hatnak a cég helyi járatos állományában, ugyanis szóló járművekből az utóbbi években jelentős kiesés (DAB-ok leállítása/selejtezése) volt a rendszerből. A mostani beszerzés darabjai 2006-2008 között készültek.

Csuklósok.


LE-kialakítású, 1-2-0 ajtókiosztással.


LE-kialakítású, 2-2-1 ajtóképlettel.


LF-kivitel, 2-2-0.



Az ünnepélyes átadó a cég telephelyének egyik szegletében került megrendezésre, amely jeles eseményen megjelentek a város illusztris alakjai is – egy-egy kötelező tesztkör erejére. Az előzőktől eltérően nem csupán a város helyi járatára jellemző fényezést kapták meg a járművek, hanem a város címerét is, mely határozottan feldobja a megjelenésüket. Az átadó eléggé megelőzte a buszok készültségi állapotát, ugyanis hétköznaponta is egyelőre csupán öt-hat darab közlekedik, a többi még különböző felkészítéseken/javításokon vesz részt - vagy éppen még nincs is honosítva (a két svéd + a holland).


Év elején már felbukkant egy adag faceliftes Citaro az Alba Volán környékén, melyek osztrák és svájci eredetűek voltak, ám ezek - mint azóta kiderült - az ÉNyKK Zrt. és a KMKK Zrt. részére importálták.

Reménykedem benne, hogy újabb egy év három hónap leforgása után – vagy hamarabb – a Citaro jelenleg legfrissebb típusából is jut a városnak néhány darab, egy új beszerzés keretében. Ahogyan korábbi, hasonló bejegyzésben is írtam: új buszhoz legutóbb az Alfa Localók (illetve a két Cívis 12-es) képében jutottak, 2009-be




414 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page