top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Színesedő ‘fehérvár

Frissítve: 8 órával ezelőtt

Két éve nyáron még arról írtam, hogy már-már vállalhatatlan csuklós autóbuszok közlekednek a városban, és frissítésként néhány kifehérített Localót dobtak be a forgalomba. Ezek kapcsán felhoztam, hogy a fehér már annyira közel áll a helyi járatos fényezéshez, hogy akár meg is léphetnék a piros és kék csík felfújását. Nem sokkal a bejegyzést követően – megfontoltan ugyan, de – pozitív irányba kezdtek el változni a dolgok.


Egységesedő alvállalkozói megjelenés

A VT-Arriva fehérítve bedobott a székesfehérvári keringésbe Budapestről szanált Localókat. A bérelt MAN NG313-ast visszaadták időközben, ugyanis némileg rendbe tették (úgy kívülről, mind belülről) az NG2x2-eseket. Néhány hete készült el az harmadik darab is (LLT-063), így mostmár egységesen illeszkednek a flottába (a 062-es készül).


"LLT-063 metamorfózisai három képben" c. sorozat első képe 2016 augusztusából.


2016 novemberében, frissen fehérítve.


És két évvel később (2018 ősze), kijelzővel felszerelve. Újabb két év múlva remélhetőleg már buszként nem fog funkcionálni.


Újabb üde(-zöld) színfoltként pedig szószerint is színesíti a város közlekedését egy ex-német (lengyelországi kitérővel az országba került) csuklós Citaro, melyet a 26/26A járatokon használ az alvállalkozó. Megkímélt, nagyon jó állapotú – akár hasonlókra cserélhetnék az NG-ket. Vélhetően – a korábbi két delikvenshez [NDW-435, NSF-345] hasonlóan – ez is bérelt darab. (A korábban szintén bérelt, de mégis színre fújt két ex-BVG-s Citarót visszaadták.)


A következő lépésben a KNYKK Zrt. rábírhatná az alvállalkozót, hogy vásároljon új buszokat a járataira. Ezért várhatóan magasabb kilométerdíjat fog elkérni, és talán épp ez a gátja ennek. Ugyanakkor KNYKK Zrt. is rendezhetné a buszai helyzetét.



Kissé megcsavarodott C1G, ex-VHH Hamburg; tatabányai kitérővel.


Az egyik tizenhárom éves O345G. Egyszerű és “igénytelen” busz, de azért nem kell igénytelenül kinézzen.


Használt buszok

A helyi járatra a fővállalkozó – mint megannyi más esetben az országban – használt buszokat vásárolt az elmúlt években. Új városi buszt utoljára a lassan tíz éve nem állítottak forgalomba. A frissítés elmaradása kezd meglátszani a járműparkon is.


A fényezési hullám a KNYKK-nál is tetten érhető: LMF-370 Cívis 12 proto 2012-ben...


…és a másiktól eltérően, de “helyi járatosra” fényezték idén.



„Ideje váltani!”

A buszvezető-toborzás országosan is beindult – látványosan is, például hirdetmények formájában a járműveken. A KNYKK Zrt. is megszólítja az embereket, több buszuk is fut az elsőre kissé kaotikusan, nehezen átfutható hirdetéssel. A megfogalmazás meg emlékeztet egy telegráf-üzenetre: minimál mondatok, ponttal zárva, egybeírva. Valamivel szerényebb bérezést ígérnek a kezdőknek (br. 330 ezer Ft + juttatások), mint a BKV (átlag br. 400 ezer Ft + juttatások).


A BKV-s buszos hirdetéseivel méreteiben nagyjából egyezik, figyelemfelhívása és átláthatósága minimum kérdéses.


Az utasok-kérdéskör

Az utasok “a szükséges rossz” sok esetben (tapasztalataim alapján) a hazai tömeg- vagy közösségi közlekedésben. A Fejér megyei „fővárosban” ezen a téren is próbálnak fejlődni s belépni a XXI. századba: kísérleti-jelleggel új típusú menetrendeket helyeztek ki, kezdésként 3 megállóban. A kísérlet nagyon jó, de nem igazán szükséges: messzemenőkig informatívabb már így is, mint a korábbi, XX. század utolsó negyedéből itt ragadt forgatós menetrendböngésző. Mégis attól “kísérlet”, hogy lakossági pályamunkákból választották ki a vezetés által legjobbnak ítélt kivitelt. 


Nincs ezzel gond ma sem, a célra megfelel; csak a világ a praktikusság felé mozdult el azóta.


Az új menetrend mellé még egy kis tájékoztatás is került:

Tisztelt Utasaink! Székesfehérvár Megyei Jogú Város önkormányzata elkötelezett a közösségi közlekedés megújítása, így az utastájékoztatási felületek, a közlekedési arculat megújítása mellett. Ennek első lépésében minta jelleggel a Fehérvár Áruház, Autóbusz-állomás és Református Általános Iskola megállóhelyek utastájékoztató felületeit felújítottuk, a megállóhelyeken található tájékoztató táblákat új, időtálló, informatív darabokra cseréltük. Ezen a négy megállóhelyeken új, színes, a korábbinál információgazdagabb menetrendi hirdetményekkel találkozhatnak, új, a megállóhely nevét, illetve a megállóhelyen megálló járatok számát jelző táblákat helyeztünk ki, hogy így segítsük a közösségi közlekedést igénybe vevő utasok tájékozódását. Lecseréltük a KRESZ táblát, a dohányzást tiltó táblát, illetve a menetrendtartó kereteket is, így adva új arculatot ezeknek a megállóhelyeknek. Terveink között szerepel, hogy a megállóhelyeken a későbbiekben környezet térképet, valamint vonalhálózati térképet is kihelyezünk, hogy a helyismerettel nem rendelkező utasokat is megfelelő információhoz jutassuk. Amennyiben támogatja a fejlesztést és szeretné, hogy az összes székesfehérvári megállóhely megújuljon, vagy ötlete, észrevétele, javaslata van, kérjük, írja meg nekünk […].

Teljes terjedelmében az újítás.



És közelebbről a menetrend + tájékoztató.


Az is kérdésként ragadt meg, hogy mire vártak 2018-ig az új, informatívabb menetrendet illetően: ez egy „nulla forintos” tétel. Természetesen nem 0, mert valaki ebbe is munkaórákat fektetett, lehet, hogy szoftvert is meg kellett vásárolni, s szorgos kezek telepítették is. Filléres tétel, és még néhány fejlesztéssel karöltve (viszonylatok felülvizsgálata, járatszervezés) „visszahozza az árát”. Még bőven van mit kiaknázni (ahogy azt fejtegeti a tájékoztató is) a jövőben, amik nagyon is szükségesek lennének már.

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page