top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Színesedő ‘fehérvár

Frissítve: 2020. dec. 18.

szinesedo_fvar_cover1.JPG

Két éve nyáron még arról írtam, hogy már-már vállalhatatlan csuklós autóbuszok közlekednek a városban, és frissítésként néhány kifehérített Localót dobtak be a forgalomba. Ezek kapcsán felhoztam, hogy a fehér már annyira közel áll a helyi járatos fényezéshez, hogy akár meg is léphetnék a piros és kék csík felfújását. Nem sokkal a bejegyzést követően – megfontoltan ugyan, de – pozitív irányba kezdtek el változni a dolgok.

dsc_2787.jpg


Egységesedő alvállalkozói megjelenés

A VT-Arriva fehérítve bedobott a székesfehérvári keringésbe Budapestről szanált Localókat. A bérelt MAN NG313-ast visszaadták időközben, ugyanis némileg rendbe tették (úgy kívülről, mind belülről) az NG2x2-eseket. Néhány hete készült el az harmadik darab is (LLT-063), így mostmár egységesen illeszkednek a flottába (a 062-es még készül).

llt-063_3.jpg

"LLT-063 metamorfózisai három képben" c. sorozat első képe 2016 augusztusából.


llt-063_2.JPG

2016 novemberében, frissen fehérítve.


dsc_2809.jpg

És két évvel később, ma. Újabb két év múlva remélhetőleg már buszként nem fog funkcionálni.


Újabb üde(-zöld) színfoltként pedig szószerint is színesíti a város közlekedését egy ex-német (lengyelországi kitérővel az országba került) csuklós Citaro, melyet a 26/26A járatokon használ az alvállalkozó. Megkímélt, nagyon jó állapotú – akár hasonlókra cserélhetnék az NG-ket. Vélhetően – a korábbi két delikvenshez [NDW-435, NSF-345] hasonlóan – ez is bérelt darab. (A korábban szintén bérelt, de mégis színre fújt két ex-BVG-s Citarót visszaadták.)

A következő lépésben a KNYKK Zrt. rábírhatná az alvállalkozót, hogy vásároljon új buszokat a járataira. Ezért várhatóan magasabb kilométerdíjat fog elkérni, és talán épp ez a gátja ennek. Ugyanakkor KNYKK Zrt. is rendezhetné a buszai helyzetét.

dsc_2781.jpg

Kissé megcsavarodott C1G, ex-VHH Hamburg; tatabányai kitérővel.


dsc_2770.jpg

Az egyik tizenhárom éves Conecto G. Egyszerű és “igénytelen” busz, de azért nem kell igénytelenül kinézzen.


Használt buszok

A helyi járatra a fővállalkozó – mint megannyi más esetben az országban – használt buszokat vásárolt az elmúlt években. Új városi buszt utoljára a lassan tíz éve nem állítottak forgalomba. A frissítés elmaradása kezd meglátszani a járműparkon is.

lmf-370.JPG

A fényezési hullám a KNYKK-nál is tetten érhető: LMF-370 Cívis 12 proto (és ehhez dukáló fényezéssel)...


dsc_2802.jpg

…és a másiktól eltérően, de “helyi járatosra” fényezték idén.„Ideje váltani!”

A buszvezető-toborzás országosan is beindult – látványosan is, például hirdetmények formájában a járműveken. A KNYKK Zrt. is megszólítja az embereket, több buszuk is fut az elsőre kissé kaotikusan, nehezen átfutható hirdetéssel. A megfogalmazás meg emlékeztet egy telegráf-üzenetre: minimál mondatok, ponttal zárva, egybeírva. Valamivel szerényebb bérezést ígérnek a kezdőknek (br. 330E Ft + juttatások), mint a BKV (átlag br. 400E + juttatások).

dsc_2804.jpg

A BKV-s buszos hirdetéseivel méreteiben nagyjából egyezik, figyelemfelhívása és átláthatósága minimum kérdéses.


Az utasok-kérdéskör

Az utasok “a szükséges rossz” sok esetben (tapasztalataim alapján) a hazai tömeg- vagy közösségi közlekedésben. A Fejér megyei „fővárosban” ezen a téren is próbálnak fejlődni s belépni a XXI. századba: kísérleti-jelleggel új típusú menetrendeket helyeztek ki, kezdésként 3 megállóban. A kísérlet nagyon jó, de nem igazán szükséges: messzemenőkig informatívabb már így is, mint a korábbi, XX. század utolsó negyedéből itt ragadt forgatós menetrendböngésző. Mégis attól “kísérlet”, hogy lakossági pályamunkákból választották ki a vezetés által legjobbnak ítélt kivitelt. 

dsc_2785.jpg

Nincs ezzel gond ma sem, a célra megfelel; csak a világ a praktikusság felé mozdult el azóta.


Az új menetrend mellé még egy kis tájékoztatás is került:

Tisztelt Utasaink! Székesfehérvár Megyei Jogú Város önkormányzata elkötelezett a közösségi közlekedés megújítása, így az utastájékoztatási felületek, a közlekedési arculat megújítása mellett. Ennek első lépésében minta jelleggel a Fehérvár Áruház, Autóbusz-állomás és Református Általános Iskola megállóhelyek utastájékoztató felületeit felújítottuk, a megállóhelyeken található tájékoztató táblákat új, időtálló, informatív darabokra cseréltük. Ezen a négy megállóhelyeken új, színes, a korábbinál információgazdagabb menetrendi hirdetményekkel találkozhatnak, új, a megállóhely nevét, illetve a megállóhelyen megálló járatok számát jelző táblákat helyeztünk ki, hogy így segítsük a közösségi közlekedést igénybe vevő utasok tájékozódását. Lecseréltük a KRESZ táblát, a dohányzást tiltó táblát, illetve a menetrendtartó kereteket is, így adva új arculatot ezeknek a megállóhelyeknek. Terveink között szerepel, hogy a megállóhelyeken a későbbiekben környezet térképet, valamint vonalhálózati térképet is kihelyezünk, hogy a helyismerettel nem rendelkező utasokat is megfelelő információhoz jutassuk. Amennyiben támogatja a fejlesztést és szeretné, hogy az összes székesfehérvári megállóhely megújuljon, vagy ötlete, észrevétele, javaslata van, kérjük, írja meg nekünk […].
dsc_2783.jpg

Teljes terjedelmében az újítás.


dsc_2784.jpg

És közelebbről a menetrend + tájékoztató.


Az is kérdésként ragadt meg, hogy mire vártak 2018-ig az új, informatívabb menetrendet illetően: ez egy „nulla forintos” tétel. Természetesen nem 0, mert valaki ebbe is munkaórákat fektetett, lehet, hogy szoftvert is meg kellett vásárolni, s szorgos kezek telepítették is. Filléres tétel, és még néhány fejlesztéssel karöltve (viszonylatok felülvizsgálata, járatszervezés) „visszahozza az árát”. Még bőven van mit kiaknázni (ahogy azt fejtegeti a tájékoztató is) a jövőben, amik nagyon is szükségesek lennének már.#KNYKK #Székesfehérvárhelyijárat #CitaroG #knykkzrt #mercedescitaro #KNYKKalvállalkozó #C1G #székesfehérvár #vtarriva #alvállalkozó #albavolán

311 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page