top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

A Büntetés-végrehajtás Currusai

Frissítve: 2020. szept. 6.

bv_currus_cover.jpg

Másfél évvel az első tizenöt sötétzöld (honvédségi) busz átadása (majd további közel hetven darab) után elkészültek az ugyancsak egyedi, speciális rendeltetésű autóbuszai a másik nagy állami szervezetnek is. A Büntetés-végrehajtás (a továbbiakban röviden: bv.) esetében a 2019 márciusában kiírt tender háromféle kialakításból állt össze (a pluszos értékek az opciók):

  1. 7+2 darab többfunkciós személyszállító autóbusz,

  2. 1 darab törzsvezetési személyszállító autóbusz,

  3. 11+5 darab többfunkciós fogvatartott-szállító autóbusz.

A tenderen a Scania-Tornádó indult az i4-es Irizarral, s mivel más érvényes ajánlat nem érkezett be időben, ezért a spanyol karosszáló és a magyar felépítménygyártó minősült nyertesnek. Az IK Járműtechnika Kft. a határidő után nyújtotta be a pályázatát. A tendert ezután a megrendelő likviditási gondokra hivatkozva eredménytelenítette, majd később egy újabb tendert (TED 2019/S 043-097967) írtak ki. Utóbbin az Iveco-Tornádó, valamint az IK Járműtechnika Kft. indult – a Currus Aries-sel, mely végül a befutó is lett.

irizar_i4_b1a.png

Alternatív valóság, ahol az Irizar-Tornádó írta alá a szállítási szerződést. A montázs elkészülte óta új arculati előírás van érvényben a bv-nál. Fotó és montázs: Balázs1a.


Buszok a bv-nál

A szervezetnek korábban is voltak (illetve még vannak is) autóbuszai. A manapság még állományban lévő buszaik kivétel nélkül általános, személyszállító kivitelű darabok. Az egyes intézményeknél a busz napi feladatot lát el (műszakváltáskor előre meghirdetett belsős járatként közlekedik), de van, ahol csak “különjáratként” használják alkalmanként. A szocializmus alatt rendszeresítettek rabszállító 200-asokat is: 211-es és 256-os volt a két alaptípus, egyes források 255-öst is említenek az állományban.

A teljesség igénye nélkül bv-s buszok országszerte.


 Ikarus 396.27 a bv. állományában.

Fogvatartott-szállítás

A szervezet idáig a fogvatartottak szállítását teherautó-alvázra karosszált “buszokkal” oldotta meg. Ezek a felépítményezett teherautók 1995 óta autóbuszként vannak vizsgáztatva. A 2010-es években a “hagyományos”  személyszállító buszok üzemkészsége csökkent, így nem példa nélküli, hogy a fogvatartott-szállító teherautókkal buszokkal végezték a dolgozók szállítását is szükség esetén.


Ezen beszerzések típusok szerint kronológiai sorrendben a rendszerváltást követően:

1995: 12 darab Iveco EuroCargo – Tornádó 643.48 (hosszabb kivitel); 1996-1997: 15 darab Iveco EuroCargo – Tornádó 5.330.03 és 5.330.04 (rövidebb kivitel); 1997: 7 darab Iveco TurboDaily – Tornádó 5.230.02; 2000-2002: 3 darab Iveco EuroCargo – Tornádó 5.330.03 és .06; 2002: 1 darab Iveco TurboDaily – Tornádó 5.230.07; 2003: 1 darab Iveco EuroCargo – Tornádó 5.333.01; 2007: 4 darab Mercedes – Tornádó TRB-RSZ6; 2009: 5 darab Mercedes – Ikarus (Atego-alvázas); 2014: 14 darab Renault – Tornádó MDA3C (D16-alvázas).

1995-ös EuroCargo (a hosszabb).
1996-os EuroCargo (rövidebb).
1997-es TurboDaily.
2009-es Mercedes-Ikarus.
2014-es Renault-Tornádó.

Aries

A típust 2015 júniusában mutatták be a „Capable Logistician 2015” elnevezésű nemzetközi hadgyakorlat keretében. A prototípus még Euro V/EEV emissziós normájú kivitel volt, és számos külső valamint belső jegyében eltért a később gyártott (már Euro VI-os) darabokhoz képest. A „többfunkciós” jelző a honvédségi kivitelek kapcsán a „növelt terepjáró képességet” valamint az átalakítható utasteret jelentette, azonban a bv. esetén nem tudtam információt szerezni, miben merül ki a típus többfunkciós mivolta.


Az első bv. részére készült személyszállító kivitelt az idei Busexpón debütált. Ez a változat első ránézésre az előrébb került második ajtóban, a külső színében s minimálisan belső színvilágában tér el a HM részére szállított buszoktól. Érdemi változás a nullszériás sötétzöld Currus-okhoz képest az összeszerelés minősége. A kézművesség fejlődött, noha a mérnöki kivitelezések és megoldások továbbra is puritánok (a személyszállító kivitelben is). Az alapmegrendelésként elkészült 7 darabra megkülönböztető jelzést is rendeltek.


Műszaki adatok

Hossz: 12 055 mm Szélesség: 2 550 mm Magasság: 3 550 mm Alváz: Volvo B8R Motor: Volvo D8K320 (7 698 ccm-es, soros, hathengeres, turbótöltött dízelmotor; 320 LE/240 kW) Váltó: 12-fokozatú automata Ülőhelyek száma: 44+1 (személyszállító), 40+4+1 (fogvatartott+kísérők+gkv.)

A személyszállító kivitelek Tempo100-as minősítéssel rendelkeznek, így álló utast nem szállíthatnak.


Későbbi RME-322 a Busexpóra tartván.

Az egyik személyszállító kivitel (későbbi RME-322).


Fogvatartott-szállító Aries

A fogvatartott-szállító kivitel esetén viszont a puritanizmus kapóra jött: az ilyen járművekben a legtöbb mérnöki megoldásnak (rácsrendszer, elválasztó falazat, burkolatok, ülőhelyek) inkább „elpusztíthatatlannak” és könnyen tisztíthatónak kell lennie, mintsem szépnek és kényelmesnek. Így kerültek fapadozatok a „rabtérbe”, fém elválasztó falak, rozsdamentes acél rácsok, „lőrés” ablakok, és az alapkivitel fém kalaptartóit nélkülözve a légcsatorna-rendszer. A vezetőtér teljes keresztmetszetében le van választva a hátsó tértől. A tizenegy busz RR-es rendszámokat és megkülönböztető jelzést is kapott, részletesebben lásd lentebb majd.


A kétbetű – kétszám – kétszám rendszámok kapcsán érdekesség, hogy mindegyik “újrahasznosított”: kivétel nélkül egy, a szervezetnél korábban futott és selejtezett járműről került át a buszokra.

 Fogvatartott-szállító Currus-ok egyike még külső matricázás nélkül.


A második ajtótól hátrafelé található osztatlan fogvatartott tér.
A második ajtótól előre található ‘zárkák‘ és a kísérőszemélyzet helyei.
A gépkocsivezető és a kísérőszemély helye.

Ugyanezek egyike belülről.
A törzsvezetési pontnak szánt egyke darab a Készenleti Rendőrséghez került (rendszám: RRV-200).

Átadás

Előzetes elképzelések alapján a buszok ünnepélyes átadója a szeptember eleji, éves intézeti ünnepnapon (Adorján-nap) lett volna, azonban ez akkor még a buszok végső felkészítései és műszaki átvétele miatt nem jöhetett létre. Végül a buszok november 15-én hivatalosan állományba kerültek.


* * * Azért húzódott eddig, mert a kormányhatározattal adott 2,5 milliárdból csak Black Friday-kor [az átadó napjával azonos napon] jött ki a 18 busz. * * *

2019_11_12_bv_currus_vonulas_m7_1.jpg

Úton az átadóra. A nagybuszaik közül elsőként ezek kapták meg az új arculati elemeket, mely mintázatában hasonlít a Rendőrség arculatára, színvilágában viszont eltér.


A buszok szétosztása az intézetek között több alkalommal is változott az elmúlt hónapokban, végül minden objektum egy buszt kapott. Az átadáson 11+7 busz volt jelen (az összes személyszállító és fogvatartott-szállító), a helyszín pedig a BM Heros telephelye volt (1106 Ezüstfa utca). A cég végezte el a buszokon az utolsó simításokat (mint például a matricázás), innen a helyszínválasztás.

bv_currus_atado.jpg

Átadási csatasor.


Három busz az átadó után.


bv_currus1.png

Az új buszok szolgálati helye.
 A cikk Balázs1a-val kooperációban készült.
 

További állami vagy az államhoz köthető autóbuszokról:

> > > Általános szűrőbuszok < < < (Credo Econell Medic+)


> > > Mammográfiás szűrőbuszok < < < (Modulo M108M)
> > > A Rendőrség új buszai < < < (Credo Optinell 12)


> > > A Határőrség autóbuszai < < < (Temsa Safari, Scania-Irizar Intercentury II)Frissítés [2020.03.13.]: a törzsvezetési pontnak szánt busz a KR-hez került RRV-200-as rendszámmal.848 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Yorumlar


bottom of page