top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

A Határőrség Temsái

Frissítve: 2020. nov. 15.

irx-890_3.jpg

A Határőrség technikai színvonalának az Európai Unió által megkövetelt szintre emelése 1999-ben kezdődött meg a COP-program keretében. A testületnél ekkortájt szűk tíz éves Ikarus 256-osok képezték az autóbusz-állományt, melyek cseréje az előírt 10 éves üzemeltetési ciklus alapján esedékes volt.


A COP-program két különféle képesség felzárkóztatását segítette az EU-s szinthez: éjszakai felderítő képesség fokozása, valamint a szárazföldi mobilitás javítása. Először előbbi képességet fejlesztették, majd utóbbi esetén rendeltek meg 12 darab csapatszállító buszt (és 55 terepjáró mikrobuszt), kiegészítve PHARE-támogatással (EU-s támogatás). Az egy tucat csapatszállítóra a program 2000-ben indult el, azonban a lassú átfutási idők miatt a buszok végül 2003-ban érkeztek meg. A behozatalt, majd a járművek felkészítését a használatra a Volvo Hungária Kft. végezte. A nyertes típus a Temsa Safari lett Volvo járóképes alvázra karosszálva.

temsa_atado_2003.jpg

A buszok átadása 2003-ban. Fotó: (számomra) ismeretlen szerző.


Műszaki adatok

Hossz: 12 000 mm Szélesség: 2 500 mm Magasság: 3 465 mm Belmagasság: 1 980 mm Férőhely: 31 ülőhely Alváz: Volvo B7R Motor: Volvo D7C


Érdekessége a zöld buszoknak, hogy mindössze 31 ülőhely van bennük (az ilyen méretű buszoknál megszokott 48..52 helyett). Az ok a fegyvertartó rekesz igényelte többlethely, valamint a szembefordított (“társalgó”) üléselrendezés.


Az egyik utastere. Fotók: Balázs1a.


A fő felhasználási területe a járműveknek a csapaterő mozgatása volt. A buszok a kerületi közvetlen szállító századoknál voltak (nem a határsávban). Bármilyen esemény esetén két-három rajt egy busszal gyorsan ki lehetett juttatni a határsávba, ezért is szerelték fel mindet megkülönböztető jelzéssel. Rendkívüli esemény hiányában zenekari fellépések, képzések, és határőr-rendezvényekre való szállításra használták.


Nagy fordulat következett be 2008. január 1-jével: hivatalosan előző nap végével ugyanis megszűnt a Határőrség. A még továbbiakban is használható technikai eszközök a Rendőrség állományába kerültek át, így az ekkor öt éves Temsák is. Ugyanekkor hozták létre a KR-t (Készenléti Rendőrség), mely szervezeti egységnek rögtön hat Temsát kapott (887, 888, 890, 894, 895, 896).

A 12 busz az alábbi kapitányságokhoz került:

temsa_tablazat.png

 A táblázat futásteljesítmény és megjegyzés oszlopának adatai a JSZP rendszeréből származnak. A futásteljesítmény értékei kerekített adatok.

irx-892_2.JPG

A szegedi Temsa a kapitányság melletti utcában 2011-ben.


A testületváltást követően a Rendőrségnél a korosabb Ikarus 200-asokat és IFA W50L-eket nyugdíjazták a Temsák érkezésével. Másodsorba kerültek országos szinten 2017-ben, amikor 30+3 darab (megkülönböztető jelzéses + civil) Credo Optinell 12-est vásárolt a Rendőrség. Az azóta eltelt két évben négyet már ki is vontak az állományból (lásd fentebb a táblázatot). A buszok rendelkezésre állása nem volt kimagasló, az elmúlt tíz évben gyakran 2/3-uk a Rendőrséggel szerződött szervizben várta javítását.

rf_78-70.JPG

IFA W50L csapatszállító. Élesszeműek egy Temsát is láthatnak a kép hátterében.


irx-896_2.JPG

Focimeccs biztosításán a pesti illetőségű 896-os.

A szállítók munkája gyakorta kiszámíthatatlan. Sok a váratlan felkérés, és még olyan is előfordul, mint 2013. március 15-én, amikor egy szimpla rendezvénybiztosításra indultak, ám a hirtelen lezúduló hó okozta magyarországi helyzet miatt volt, aki csak négy nap múlva ért haza. Megesik, hogy vízvételi pont hiányában vagy nehezen megközelíthető helyen a tűzoltókat a vízágyúval odaszállított vízzel kell kisegíteni, így történt ez tavaly is, amikor a Kőbányai úton égett a kínai piac. Katasztrófahelyzetekben is besegítenek, a vörösiszap-katasztrófánál is ott voltak.  Ritkán, nagyobb politikusdelegációk kísérésében, szállításában is részt vesznek. És akkor még nem beszéltünk a térítéses munkákról: iskolai, óvodai szállításokról, közintézményektől érkezett megbízásokról vagy bemutatókról, pályaorientációs napokról. Feladat van bőven.– Ha az utolsó néhány évet nézzük, erős emelkedés látszik – mutatja a statisztikát Szécsényi András őrnagy. – 2015-ben az alapfel­adatokon kívül 1500 szállítási igényünk volt, tavaly 2600, idén még több lesz. Ez köszönhető a tavaly érkezett harminc Credo Optinell 12 típusú autóbusznak, amely segítségével nagymértékben növekedett a Készenléti Rendőrség szállítási kapacitása. Olykor egy kollégának 4-5 munkája akad egy nap, ez komoly koncentrációt igényel. (Forrás: Zsaru Magazin – Vezető beosztásban (2018. április 4.))

plm-696_es_plm-699.jpg


Zárójelesen megemlítendő az ugyancsak a Határőrség kötelékében kezdett Scania-Irizar Intercentury. A busz nagyjából félévvel a Temsák előtt állt hadrendbe (2003. február), azonban a beszerzés hátteréről nincs pontosabb információm. 2008-ban ugyancsak átkerült a Rendőrség állományába.

imv-607.jpg

Le sem tagadhatná, hogy a Határőrség busza volt.


* * *

˙ ˙ Temsa egy másik állami szervezetnél ˙ ˙

2017-ben a Katasztrófavédelem vásárolt egy új, már-már luxus csapatszállítót.


299 megtekintés0 hozzászólás
© 2024 | BusWorld blog 

Feliratkozás

Értesítőt küldünk új írás közzétételekor.

Üdvözöljük a feliratkozók között!

RSS

bottom of page