top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

A Magyar Honvédség mattzöld Egyedi buszai

Frissítve: 2020. nov. 18.

Az Ikarus Egyedi Autóbuszgyár egyik utolsó, nagyszabásúnak induló fejlesztése volt 2003-ban a Magyar Honvédség által megrendelt autóbusz-kontingens. A szerződés 200 darabról szólt annak idején, ám az Ikarus leépítése (és Irisbus általi bekebelezése) miatt ennek csak közel a tizede készült el.


 A típus a Honvédség részére lett kifejlesztve, az E95 Express alapjait dolgozták át a megrendelő egyedi igényei szerint. Az Általános Harcászati-, Hadműveleti és Műszaki Követelményrendszer (2003) szerint a típus két kategóriának felel meg: 40-50 fő befogadóképességű távolsági és városközi, valamint 40-50 fő befogadóképességű távolsági luxus autóbusz. A kategóriák közötti eltérés magyarázata: E95MV 41 fő álló és 15 fő ülő utas szállítására alkalmas, az E95MT csak 43 ülő utast szállíthat, más különbség nincsen.


Rendszeresítésük 12 évre, évi 20 000 km futásra, összesen 240 000 km-re történt. A gyártó által 1 év garancia és 12 év szavatosság biztosított. A motor gyártója a Daimler-Chrysler, kivitelét tekintve álló elrendezésű, 6 hengeres, soros, 4 ütemű dízel, közvetlen befecskendezéssel, turbófeltöltéssel és levegő visszahűtéssel, 11 970 ccm lökettérfogattal és 260 kW maximális teljesítménnyel. Nyomatékváltója szinkronizált, 6+1 fokozatú, integrált, pneumatikus rásegítéssel, intarderrel. A fékberendezése kétkörös, direkt működésű, elől tárcsa, hátul dobfékkel szerelt, ABS és ASR rendszerekkel kiegészítve. Maximális sebessége 113 km/h, de elektronikusan 100 km/h-ra van korlátozva.

Az autóbuszok fényezése a radarhullámokat elnyelő, egyedi, mattzöld fényezés. Speciális mivoltából fakadóan igen nehéz javítani a kisebb sérüléseket, sajnos ez gyakran meglátszik a tízéves gépeken.

Végül ajánlom megtekintésre a gyár által készített kis bemutató videót a típusról, az utastér és részletei remekül megfigyelhetőek rajta: 


Fényképgaléria az E95M-ekről:



Megjegyzés: bár hivatalosan az Irisbus átvette a megrendelések teljesítését, ez kimerült 1 darab Domino típusú, 3 darab Evadys típusú és egy midi Iveco-Irisbus leszállításában.



Forrás:


Dr. Varga A. József: Magyar autógyárak katonai járművei



158 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page