top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Ebusco 2.2 18m bemutató

Frissítve: 2021. máj. 22.

Tíz éve, hogy a holland start-up vállalkozás megkezdte buszfejlesztését és -gyártását. A felhasznált anyagok, alkatrészek és szerelvények négyötödrészt európai beszállítóktól és egyötödrészt kínai beszállítóktól érkeznek. Az összeszerelés Kínában, egy ausztrál többségi tulajdonú vállalat (FTBCI) gondozásában, a központ felügyeletével zajlik. Az első két tucat buszhoz a Golden Dragon XML6125CLE karosszériájába építették be saját fejlesztésű hajtásukat (2.1), de a cél már ekkor az egyre nagyobb mértékben saját terveken alapuló gyártás volt. Ennek második, köztes lépcsője 2018 óta a 2.2-es típus.

Kopp-kopp, busz. Gurulj be!


Elektromos csuklósok Európában

A zöldítési lázra akadtak gyártók, amelyek gyorsabban reagáltak: a konkurens VDL Citea SLFA-180E 2016-ban debütált Kölnben, majd nagyobb darabszámban nem sokkal később Eindhovenben – ennek idén ősszel várható az új változata, mellyel szakítanak a belsőégésű motoros változat átalakításából adódó járulékos kompromisszumokkal (pl. motorsátor).

VDL Citea SLFA-181 Electric, Qbuzz GD (Groningen helyi járat).


Az ígéretesen induló német-török Bozankaya-Sileo 2017 januárjában adta át első csuklósát a német megrendelőnek mintegy kétéves késéssel, mely végül egyke maradt. A tevékenységükről a salzgitteri gyár tűzesete óta kevés információ érhető el.


Ugyanezen évben kezdte meg elektromos csuklós busz sorozatgyártását a Solaris. Kisebb szériákban már korábban ismerkedni kezdtek a lehetőségekkel: elsőként 2014-ben két, hidrogén üzemanyagcellás hatótávnövelővel szerelt Urbino 18-ast készítettek német megrendelésre.


2018 őszén mutatta be a BYD a pantográftöltővel szerelt, európai piacra szánt csuklósát. Ugyanezen évben debütált a CNH Industrial (Iveco – Irisbus) fejlesztése: Iveco eWay, illetve Heuliez GX 437 Elec néven rendelhető típus, melyből eddig Hollandiába szállítottak 49+35 darabot, Norvégiába 10 darabot, és Franciaországba 3 darabot.

Heuliez GX 437 Elec, Qbuzz Utrecht (Utrecht elővárosi & helyi).


2019 nyarán debütált a Volvo 7900EA prototípusa, mely – külsőre legalábbis – kis mértékben eltért a néhány hónappal későbbi Busworld-ön kiállított változattól. Ebből egy hónappal később Göteborg rendelt 157 darabot.


A kínálat tovább bővült az utóbbi egy évben, a két német nagyvállalat is bemutatta e-csuklósát. 2020 őszén forgalomba álltak az első eCitaro G-k, majd 2021 tavaszán átadta az MAN tesztelésre e-csuklósát. Utóbbi sorozatgyártásának beindítása idén várható, ahogy a csuklós Ebusco esetén is.

Tekergő piros trió Észak-Brabant vidékein.


Csuklós Ebusco

A nullszériás csuklósok számos, kisebb és nagyobb mértékben továbbfejlesztett változatai az eddig elkészült bő háromszázötven busznak. Rozsdamentes acél vázszerkezet, alumínium feszített lemezeléssel burkolva, a homlok- és hátfal ragasztott műgyanta formaelemek, a belga KesselsGranger Design munkája nyomán. A karosszérián a tető körüli műanyagelemek mérete változott, és a homlokfali felső légterelő alakja. A hátfali szélvédő nagyobb lett, ezzel együtt a hátfali szerelőnyílás pedig kisebb. Ezenfelül számos további kisebb-nagyobb gyártmánymódosítást vonultat fel a csuklós, a korábbi szériák üzemeltetésének neuralgikus részeiből okulva.


Az ajtóképlet 1-2-2-0, elektromos működtetésű Ventura siklóajtók. Rendelhető duplaszárnyú első ajtóval, valamint gyorsabb utascseréhez négy ajtóval (2-2-2-2). Ajtónyitásra a karosszéria automatikusan lesüllyed jobbra, egy infravörös szenzor jelei alapján a járdaszegély magasságához igazítva a padlószintet a beszálláshoz. Ha nincs járda, akkor teljesen letérdel jobbra.


A szólókhoz képest másik beszállító (CATL) biztosítja az akkumulátorokat, melyeket mind a tetőn helyeztek el. A cellakémia továbbra is LFP, folyadékhűtéssel. A kisebb rendelhető kapacitás 363 kWh, a nagyobb 525 kWh – az első széria utóbbival készült, ezzel becsült hatótávjuk 350 kilométer egy feltöltéssel. A töltés pantográffal maximum 500 Amperrel (15 percig*), vagy a CCS2-es csatlakozók egyikén (homlokfalon vagy hátfalon) lehetséges, maximum 250 Amperrel. (*: maximum 1 000 Amperrel képes tölteni 30 másodpercig, max. 500-zal 15 percig, és max. 150-nel tartósan.)

CAD ábrán felülnézetben. Grafika: Ebusco.


A két háromfázisú aszinkron motor maximális teljesítménye 2 x 125 kW (tartós teljesítmény: 2 x 87 = 174 kW), a csúcsnyomatékuk 22 000 Nm. A megrendelő szóló buszaihoz hasonlóan Thermo King Athenia hőszivattyús hűtő-fűtő klímaberendezéssel készülnek (max. 47 kW fűtési és max. 38 kW hűtési teljesítmény), melyet gázolajos előfűtés (max. 30 kW) egészít ki.

Fő műszaki paraméterek. Klikk rá és nagyobb méretben nyílik meg.


Az utastér a megrendelő többi típusához egységesen igazítva Kiel Ligero ülésekkel szerelt, legfeljebb 55 kérhető a buszba – az itt látható változatban 45 ülőhely található, melyből 12+7 (fix és lehajtható) fellépéstől mentesen érhető el. Minden üléspárhoz USB töltőpontok tartoznak. A kerékagymotoroknak köszönhetően a hátsó részben a dobogórendszerből mindössze egy fellépő maradt.

Utastér és részletei.


A járművezető munkahelye szinte megegyezik a szóló változattal, újdonság a hagyományos rögzítőfékkar helyett a kapcsoló. A vezetőülés fűthető vagy szellőztethető ISRI. Az új szólókhoz hasonlóan kamerarendszer van visszapillantótükrök helyett ezeken is. A kormányzás rásegítés elektrohidraulikus, a sűrítettlevegős rendszer szíve egy elektromos csavarkompresszor.

VDO szabvány műszerpult.


Hollandiában a 2020. január 1-je után forgalomba helyezett új elektromos járművekre kötelező AVAS-t szerelni (Acoustic Vehicle Alerting System), a környező gyalogosok és biciklisek figyelmeztetése céljából. A rendszer 20 km/h-ig ad ki hangot, az Ebuscók esetében halkan szolmizál a sebességgel arányosan változó frekvencián. A hangszóró a homlokfal jobb alsó sarkában található. Ezt egészíti ki a nyomógombos működtetésű pályacsengő, valamint a légkürt.

Bemutatóvideó a típusról. Hivatalosan a VDV ElekBu 2021-en debütált, a világhelyzetre való tekintettel virtuálisan mutatták be.



Az új típus(ok)

Mérföldkőnek számít a 10 éves cég történetében a csuklós, de még ennél is nagyobb reményekkel zajlanak az átadás előtti próbái az első két kompozit 3.0-ásnak. Ugyancsak újdonság a hosszított (13 méteres) szóló is, melyből 23 darabot rendelt a Connexxion (Transdev) az Amstelland-Meerlanden koncessziójába. A megrendelésállomány miatt a központi üzem területe gyarapodott, hogy a 3.0-ások idénre tervezett sorozatgyártását megkezdhessék a 2.2-esek átadás előtti ellenőrzésével és felkészítésével párhuzamosan.

Az alapmodell (12 méter) és a nyújtott (12,9 méter); előbbi 90, míg utóbbi 75 fő befogadására képes.


Az ízelt Ebuscók a Schiphol környékén (Haarlem, Amstelveen) közlekedő 33 darab Mercedes CapaCity 2 L-t váltják le a Zuidtangent BRT viszonylaton. A gyártó által megadott 350 kilométeres hatótáv kulcskérdés volt az üzemeltető részére, ezért került gázolajkályha a buszokba. A koncesszióban pár éve közlekedő száz e-csuklós érkezésekor és azóta is egyre több helyen kiépítették a pantográftöltéshez szükséges infrastruktúrát (telephelyeken, végállomásokon). Ezeket fogják az Ebuscók is használni, vegyesen a CCS2-es (plug-in) töltéssel.


A fordaszervezés tartalékkal számol a töltöttségi szintet tekintve, és az egyes indulások közt is jellemző, hogy telephelyen vagy végállomáson töltik a buszokat. Akkukapacitásban dobogós a típus 2021/Q1-ben (1. MAN Lion’s City 18 E – 640 kWh; 2. Solaris Urbino 18 Electric High Energy+ – 553 kWh), a téli mínuszok esetén a nagyobb kapacitás jelentette hatótáv-többlet viszont nem biztos, hogy megvalósul.





Források és felhasznált irodalom:


Ebusco - Electric Buses - Ebusco 2.2 18m technical data (angol, hozzáférés: 2021. március 13.)


Ebusco 2.2-es modellcsalád brosúra (angol, 2020. tél)


ZF Axle Systems - Product Overview


Omnibusspiegel 42. évfolyam, 2020. július Ebusco 2.2 csuklós elő-bemutató. német


Andre Valkeman: China stuurt hulptroepen voor pechbussen Keolis in Oost-Nederland. (De Gelderlander; holland; első közzététel: 2021. január 25., hozzáférés: 2021. március 13.)


Welt: Elektrobusse der Berliner BVG haben ein Kalteproblem. (német, első közzététel: 2021. február 10., hozzáférés: 2021. március 13.)


Mark Kane: Study: Cold Weather Has Significant Impact On Electric Bus Range. (InsideEVs, angol, első közzététel: 2021. január 3., hozzáférés: 2021. március 13.) https://insideevs.com/news/390589/study-cold-weather-effects-electric-bus-range/



Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page