top of page
 • Szerző képeAron Sonfalvi

Kamerarendszer tükrök helyett | MirrorEye és CornerEye

Frissítve: 2021. okt. 22.

A járművezető informálását segítő különféle célú kamera-monitor párosok nem újdonságok a buszokban. Biztonsági kamera és hozzá tartozó monitor, a jármű előtti teret figyelő kamera, hátramenetet segítő kamera és monitor, vagy az ajtókat belülről pásztázó kamerák monitorral a járművezetőnél mind-mind elterjedt megoldások.

Második, harmadik, és negyedik ajtóról belülről merőlegesen közvetítő kamerák monitorai egy Volvo 7000A-ban (2000).


Két éve felszínesen írtam a visszapillantók leváltására szánt kamerarendszerekről, melyek a 2019-es Busworld-ön számos gyártó buszain jelentek meg opciós tételként. Tavaly már néhány nyugat-európai közösségi közlekedési társaság visszapillantókamerával rendelte meg új buszait, ezek közül most az Orlaco MirrorEye és CornerEye rendszeréről lesz szó, ilyennel készült a Connexxion Ebusco-flottája.

Csendben töltekező 2.2-esek.


Tükröm, tükröm...

Minden jármű esetén a visszapillantótükrök a típusengedély és a -jóváhagyás szerves részei. Sok másik alkatrésszel és szerelt egységhez hasonlóan manapság a visszapillantótükröket is készen vásárolják beszállítóktól (pl. Mekra, Arcol). Általában egy típus többféle visszapillantóval is rendelhető.


A tükörgyártó az érvényben lévő előírások teljesülését gyártmányára a megfelelőségi nyilatkozattal bizonyítja, és ezzel a dokumentummal értékesíti a járműgyártónak. Utóbbi a karosszériához rögzítését (felfogatás, belátási szögek) dokumentálja és mutatja be a jóváhagyó hatóság részére. Ezeket a kötelmeket az ENSZ-EGB 46-os rendelete rögzíti. A továbbiakban említett osztályozások is ebből a rendeletből származnak:

 • a Class II-es a "nagytükör" (nagyobb kép, kisebb látószög és enyhén nagyított),

 • a Class IV-es a kiegészítő holttértükör (kisebb kép, nagyobb látószög),

 • a Class V pedig a holttértükör.CornerEye – sarok- és holttérfigyelő | Class V

Extra nagy látószögű holttérfigyelő, mely vízszintes tengely körül 180°-ban, míg függőleges tengely körül 105°-os szögben informál erősen torz képen a jármű jobb felső sarkából láthatókról. A monitor 10 km/h felett elsötétül teljesen, lassú tempónál (például megállóba be- és kihajtáskor, vagy jobbra kisívben kanyarodáskor) bekapcsol. Segítségével meggyőződhet a járművezető, hogy nincs gyalogos vagy kerékpáros a busz mozgásterében.

Világosban és sötétben.


Sötét esetén a monitor fényerősségén és kontrasztján a hátfalának felső részét elhelyezett gombokkal lehet változtatni. A továbbított kép felbontása 1280px.MirrorEye – visszapillantók | Class II & IV

A visszapillantókamerák kétirányból.


A baloldali monitor és napellenzője.


A Class II-es monitoron három, a talajra vetített színes segédvonal látható a jármű mindkét oldalán. Szín szerint a:

 • sárga: a hátsó tengely középvonala;

 • piros: a jármű hátfala;

 • zöld: a jármű hátfalától számított egy méterre a talajra vetített virtuális szakasz.

A fenti megrendelő és járműgyártó specifikus beállítás, mely változtatható.

A két képernyőkép között a vékony fekete sávban a járművezető rendelkezésére álló gombok lenyomása esetén megjelenik öt ikon (állapotikonok), ezek balról jobbra:

 • kamera üzemmód (nappali, szürkület, éjjeli) – kontrasztváltoztatással a monitoron;

 • lencsék mozgatása jobbra vagy balra;

 • képernyőfényerősség (nappali, éjjeli, és automatikus állítás);

 • infravörös segédfény;

 • fűtés.

Szürke piktogram esetén a funkció inaktív, zöld az aktív, pirossal pedig meghibásodást jelez. A járművezető a fenti pontok közül a lilával írt tulajdonságokat tudja változtatni. A kékkel írt sorok automatikusan működnek, a lencsék mozgatása (melynek a sárga görgetője látható a Class II-es kép felső részén vízszintesen) pedig ennél a kivitelnél csak a diagnosztikai kezelővel lehetséges, ezt lásd alábbi képen egy másik kivitelből. Személyre szabottan beállítani nem szükséges és nem lehetséges, mint ahogy a visszapillantókat.

A jobboldali nyomógomb a monitor, míg tőle balra a kamera üzemmódjainak váltására szolgál.


A diagnosztikai kezelő.


Az éjszakai kép is színes mindhárom monitoron, de kevésbé szaturált. Felbontásuk 1280px (Class II; Class V) és 720px (Class IV). A sötétben tájékozódást infravörös fény segíti, az emitterek a kameraegység felső felén hátrébb elnyúló részben találhatók.
De hol a tükör?

Visszapillantótükrökhöz – és azok elhelyezéséhez szokva – az utak első méterei azzal teltek, hogy a megszokott jobboldali tükörre pillantás folyamán a monitort átugorja a szemem, és értetlenül keresi a tükröt. Majd tizedmásodperc múlva a monitorra visszaugrik. A képfrissítés dinamikus, pontos értéket nem találtam, de 40 FPS ≤ lehet. Nappal könnyebb tájékozódni a jármű környezetéről, éjszaka pedig olyan, mintha az utastérvilágítás látszódna két oldalt a talajon az infravörös segédfénynek köszönhetően – akkor is, ha nincs felkapcsolva a belső világítás. A láthatósági mellény világít az infravörösfénynek köszönhetően.

Jobboldali monitor sötétben.


A két oldalmonitor a rejtett ajtónyitóra aktiválódik, telep- és gyújtáskapcsolóra mindhárom aktív (álló vagy lassan haladó helyzetben). A telep- és gyújtáskapcsoló kikapcsolását követően időzítetten néhány perc után elalszanak (ajtó állapotától függetlenül). A fényerő- és kontrasztállítás kielégítő, a három-három lehetőségből össze lehet válogatni a kinti fényviszonyokhoz illeszkedő és a szemeket nem zavaró beállításokat.

Kamera üzemmódváltás, avagy kontrasztváltoztatás.


Esőben a lencséken hajlamosak elnyújtott vízcseppek megpihenni, melyeket a menetszél sem mindig tud eltüntetni. Erre van a lencsefűtés funkció, viszont ennek kell néhány perc, amíg eléri célját. Marad a törlőkendő, mint gyors és elsöprő megoldás. Szélsőséges fényviszonyok között (pl. alacsony napállásos ellenfény) eddig nem volt módom kipróbálni a rendszer képességeit.

1. apró homályos folt némi nedvességet jelez a lencsén; 2. lepergő csepp megállt a lencse alján és torzítja a látottakat (Class IV); 3. esős szélviharban a jármű álló helyzetében a Class II-es kép a bal monitoron; 4. ellenfény és becsillanás megjelenése a monitoron.A holttérfigyelő nem csak hasznos, de szükség van rá, mivel a jobboldali kamera nagyobb (felső) képe nagyjából a jármű közepétől hátrafelé láthatóról közvetít, a kiegészítő holttérfigyelő (kisebbik kép) pedig túl kicsi, persze, arra, hogy mozog-e a jármű környezetében valaki vagy valami, elégséges. A jobboldalra felszerelt kamera kitakarja a felső sarokról figyelő kamerakép első ajtó és első tengely közötti pár méteres részt.

A CornerEye kukkolja MirrorEye-t.


A színes jelölők ugyancsak elengedhetetlenek, mert a tükrökhöz képest a kamerákkal a jármű oldalát is már alig-alig látni a széleken, csekély a viszonyítási lehetőség. A domború nagytükörrel – megfelelően beállítva – a jármű oldaláról valamelyest több információ érkezik a járművezetőhöz. A korábbi cikkben tévesen azt írtam, hogy változik a kamerakép hátramenetben haladáskor: ez a konfiguráció nem tud ilyet.


Az újféle tájékozódáshoz hozzá lehet szokni, és jóval informatívabb képet kaphat a járművezető. A holttérfigyelő kamerát minden buszra ajánlanám, az oldalsó kamerákat viszont túlbonyolításnak vélem: kamera és/vagy monitor meghibásodása esetén a busz forgalomképtelen.Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comentários


bottom of page