top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Zuidtangent BRT

Frissítve: 2021. jan. 16.

A zártpályás buszrendszerek az autók számának tömeges ugrásakor (’70-es évek) merült fel először, mint lehetséges alternatíva az autóbuszok torlódásmentes közlekedésére. A többnyire költséges rendszerek inkább Nyugat- (illetve Észak-) Európában terjedtek el a kontinensen, 7 országban, köztük Hollandiában is, ahol 5 helyen (városban) van ilyen kiépítve. Amszterdam és agglomerációjának zsúfoltsága miatt kifejezetten indokolt a vonal léte, még az itt használt 8 perces csúcsidei követésben is „félházzal” közlekedtek a buszok.


A vonal 2002-ben nyílt meg [1], 2007-ig Van Hool newAG300-asok közlekedtek rajta (ezek később Utrecht-be kerültek a GVU-hoz, illetve két darab a South West Tours-hoz), majd 2007-től 45 darab Mercedes Citarót szereztek be a 25 kilométeres vonalra (a projekt oldala).


A reptértől elkezdve egészen Haarlem Station-ig elkülönített pályán haladnak a közlekedés többi résztvevőjétől. A kereszteződéseknél szinte kivétel nélkül megállás nélkül haladhatnak tovább a buszok, bejelentkezéses alapon mire odaérnek, szabadjelzést kapnak. Ha mégsem, akkor a fedélzeti számítógépükön egy kis lámpaikon jelenik meg, rányomva pedig másodperceken belül szabadot kapnak. Lakott területen 50 és 70 km/h, azon kívül pedig 90 km/h-s sebességgel suhannak a faceliftes Citarók a mintegy egy órás úton végig. És nem olyan régen éppen itt helyezték tesztüzembe a Mercedes Future Bus-t is (PDF), ami egy erősen átépített C2-s Citaro, telepakolva szenzorokkal, és egy felügyelővel („sofőr”) vezeti önmagát a 300-as vonalon. A látogatásom napján mondjuk éppen nem így tett. (A negatívuma a Future Bus-nak, hogy dízelmotorral szerelték fel, dukált volna bele az elektromos hajtás. Ezenfelül a tetszetős, extravagáns külső hasonlóan egyedi belső teret is rejt maga mögött, mely kis túlzással használhatatlan a mindennapokban, legalábbis rengeteg a holttér, kevés az ülőhely. Szóval egy "nagyon tipikus" tanulmányjárműről beszélhetünk.)


És a hivatalos reklámvideó:

Az R-NET (Connexxion) faceliftes Citaróin kívül helyenként becsatlakozik egy-egy másik vonal helyközi busza is, például a reptér előtti második megállótól az Arriva 8900-asai is itt repesztenek tovább, illetve a 197-es járat is korábban becsatlakozik.


Budapesten a Ferihegyi gyorsforgalmi útra ránézve szinte „adja magát” egy BRT-vonal (legalábbis amíg az évek óta dédelgetett normális vasúti kapcsolat nem épül ki), ildomos lenne egy olyan expressz buszjárat (is) az egyre növekvő forgalmat bonyolító reptérre, ami nem áll meg olyan alacsonyabb prioritású megállóknál, mint egy Csévéző utca (vagy még sorolhatnám). 


Haarlem - Schalkwijk Centrum megálló és környezete, a többi megállóban is megtalálható elemekkel bemutatva a vonal jellegzetességeit:

Haarlem - Schalkwijk Centrum, a reptéri irányba nézve a sávok.


Haarlem - Schalkwijk Centrumhoz érkező busz Haarlem Station irányából...


...és a megállóban már.


Minden gyalogosátkelőhely kellően kitáblázott: "még egy busz jöhet!".


Hetvennel repesztő Citaro érkezik.


A helyi "holdfényjelző": minden kereszteződésben ilyen van a buszoknak, szabad esetén a felső és az alső fehéren villog.


Az út Haarlem – Schalkwijk Centrum-tól egészen Schiphol-ig, néhány pillanatképpel illusztrálva (az ablaktörlő nem volt szinkronban a fénykép készítési szándékommal, így akad egy-két kifogásolható minőségű kép sajnos):

A sok esőnek hála a fű utólagos szaturáció-növelés nélkül is nagyon zöld...útban a reptér felé. Következő megálló: Hoofddorp, Expo Haarlemmermeer.


Külön szintű kereszteződés a főúttal.


Döntött ív, az autópálya felett...


...hogy aztán párhuzamos haladjunk mellette. Szemben gyalog- és biciklis híd.


197-es busz veszi éppen igénybe a pálya egy részét. Közeledünk a reptérhez.


Egy helyen még sorompós biztosítás is volt a gyalogosoknak/bicikliseknek.


Mi indulunk, ő érkezik: Hoofddorp, Station megálló.


Lanka, és az utolsó előtt felszíni kanyar a reptér előtt.


Süllyedés az alagútba, háttérben már repülőket is látni.


Kifejezetten a buszok részére épített, 1,6 km-es alagút. 70 km/h az engedélyezett sebesség.


Fény az alagút végén: egy megálló a reptér központi terminálja.


Oktatás a 300-as vonalon MAN Lion's City-vel. A háttérben a felüljáró mögött már a reptéri megállók vannak.


Egy kis demovideó a 2002-2007 között szolgált Van Hool-okkal a főszerepben még:




Amsterdam – Schiphol

A repülőtéren nagyon precíz közlekedési szervezettség van – ami szükséges is, mivel Európa harmadik legforgalmasabb légikikötőjéről van szó. A terminál alatt hat (!) vágányos vasútállomás van, míg felül egy háromsávos taxidroszt és buszmegálló egyben. Az elektromos autók számát tekintve Európában a hollandok vezetik a listát, ez itt jól érzékelhető: a taxik 95%-a Tesla Model S. Első (bejárathoz legközelebb eső) sáv: taxik és reptéri (valamint hotel) charter-járatok felszállási helye, második sáv a GVB-s helyi illetve Connexxion/Arriva helyközi buszok megállói, míg a harmadik sávba hajthatnak be a turista buszok. A helyi és helyközi buszos sávban annak nagyjából tíz méteres szélessége ellenére még így is elég gyakran bedugul, túlzás nélkül egymás után „folynak” a buszok mindkét irányban.

A hotelekhez kiszaladó charter-járatok egyike a "taxis-sávban" és a menetjegy.






101 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page