top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Járművezetői szemmel | Ebusco 2.2 18m

Hozzávetőlegesen egy éve mutatta be a vállalat az acélvázas e-csuklósának nullszériás 40 darabját. A flottát – egyet kivéve – a Connexxion (Transdev) üzemelteti Hollandia legnagyobb utasterhelésű és leghosszabb BRT-viszonylatán (korábban Zuidtangent BRT, ma már csak simán 300-as nappal és N30-as viszonylat éjszaka). Egyből élesben kell helytállnia az új konstrukciónak, s ennél nincs is jobb/hatásosabb teszt és visszacsatolás a járműgyártónak. A központi kijelzőre pillantva a kilométer-telítettség értéke önmagáért beszél és kendőzetlenül árulkodik a rendelkezésre állásról: kis szórással ugyan, de majd’ a teljes flotta megfutott 80 ezret félév (!) alatt.


Gazdasági megfontolásból esszenciális, hogy családelvűség domináljon egy-egy gyártó típusai közt – amennyire ez megoldható – a műszaki tartalmat és megrendelői igényeket is házasítva. A csuklós külsőre szinte egyezik a szólóval, néhány részletben (légterelők, hátfal) viszont változtattak.


Belső eltérés az alacsonyabb mennyezet, mely a vezetőfülke tekintetében előnyös is: a szólónál említett nyújtózkodás nem szükséges a felülre telepített kezelőszervekhez. Műszerpult és kormány VDO-szabvány, központi kijelző Continental, baloldali pulton újdonság az EPB kallantyú (Electronic Parking Brake a.k.a. elektronikus rögzítőfék). Tükrök helyett monitorral és kamerával lehet tájékozódni a környezetről.


A központi kijelző letisztult, csak a legfontosabb dolgokról informál, fényereje dimmelhető. A szólóhoz képest újdonság a fajlagos átlagfogyasztás és regenerációs arány kijelzése alapállapotban. Átlagfogyasztás 1,1...1,5 kWh/km körül tendál, a hatótáv egy feltöltéssel 350...450 km; a pontos érték a vezetéstechnikától, segédüzemektől (HVAC), és külső hőmérséklettől függ.


Nem változott a kormányrendszer és az első futómű, viszont menetdinamikát tekintve a kvázi-agymotoros középső híd másképp reagál, – érzékenyebb szabályzás – mint a központi villanymotor a szólókban. Padlóra telepített menetpedállal lehet meglódítani a két oldali motorokat, ez a konfiguráció hollandiai síkságokon és lankákon dinamikus indulásra és haladásra elegendő teljes terhelés (m = 29 t) esetén is.

Mozgás közben nagyjából a pedálállás 10-15%-a körül szabadon fut; teljesen felengedve villanyfékez, a sebességgel csökkenő arányban. A fékpedállal sebességtől függően lehet fokozni a villanyfékezést, hirtelen megtaposásra (mértéktől függetlenül) azonnal pneumatikus fékkel lassít, végül állóhelyzetben a megállóhelyi fék automatikus rögzít további két másodpercig tartva a pedált; majd menetre old.

Jól manőverezhető, maximális becsuklási szögérték (ahol még enged mozogni) 50°. Az utánfutó közel azonos íven fordul, mint a hajtott (középső) híd; nem csapja le durván a jobbra kisíveket, s mindeközben a farsöprése sem igényel fokozott figyelmet.


Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page