top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

VDL Citea SLF-120 Electric teszt

Frissítve: 2020. nov. 15.

A hágai közlekedési vállalat (HTM) közlekedése alapvetően a 2009 – 2011 között vásárolt 115 darab MAN Lion’s City CNG-re alapszik. A hollandiai trendektől eltérően (miszerint első nekifutásra a flotta hathatós hányadát, ha nem épp az egészet elektromosra cserélik) itt valamiért másképp alakult: a fontolva haladás és baráti ismerkedés jegyében mindössze 5+3 darab e-buszt rendeltek 2018 januárjában a hazai cégóriástól. (A tervek szerint ez a cég is teljesen elektromos flottát fog üzemeltetni tíz éven belül.) 


A 28-as viszonylat

Az új elektromos miniflottát a 2018 decemberében indított 28-as viszonylatra delegálták. A vonal az egyik „agglomerációs” városkának vasútállomásáról (Station Voorburg – vö. Rákos vasútállomás) indul, és a város magján keresztül haladva közvetlenül a kikötők mellett a külvárosban ér véget (Zuiderstrand). Eleinte csak hétköznap közlekedett, 2019. augusztus 25-e óta viszont a hét minden napján üzemel.

Az első busz bemutatása 2018. december 7-én.


A telítettsége csúcsidőben is szellős a buszoknak: az ülőhelyek nagyrésze foglalt, és néhány ülni nem akaró utas is akad (összesen kb. 30-40 fő). A viszonylat hossza egy irányban nagyjából 15 km. A kikötőben két gyorstöltőt épített ki a Heliox, míg a telephelyen éjszaka lassú (kiegyenlítő-) töltésre teszik a buszokat. A hatótávolságuk hozzávetőlegesen 120 km egy töltéssel. A vonalra csúcsidőben 8 autóbusz szükséges: általában 6 Citea és 2 MAN az összetétel.

A viszonylat útvonala, és a 2008-as számú Citea helyzete. Forrás: ovzoeker.nl/OpenStreetMap.


Töltőcsatlakozó "közelről"...


...és messzebbről.


120 deciméteres Standard Low Floor, hágai kivitelben

A típus BRT-homlokfalas csuklós változatát bő kétéve megültem Eindhovenben. Markáns eltérések nincsenek a  2015-ben bemutatott szóló e-változaton az utazók tekintetében.

Elképesztően ormótlannak és nagynak tartom a motorsátrat (egyes konkurensekhez képest), mely ráadásul a szokásos függőleges vagy "befelé" dőlés helyett "kifelé" dől.

Inverz búbos kemence a sarokban.


A csuklósokról írt tesztben az utastéri világítás kihelyezését az ablakok felső éléhez csak csodálkozással fogadtam (az általánosan bevett középen a mennyezeten végigvezetett megoldással szemben). Azonban szürkületi órában az utastér középső felén így gyengébbek a fényviszonyok: túlzással élve az ablakoknál ülők vállát és az utcát világítják meg a belső vonalmenti LED-ek.

Összesen 73 férőhellyel rendelkezik a kipróbált változat: 31 ülő- és 42 állóhely. Az ülőhelyek közül 6 érhető el fellépéstől mentesen, és 5 közülük lehajtható. A kerékdobok műanyag-burkolattal vannak lefedve az utastér felől, melyekre teljesen egyedi székeket (inkább ülőlapokat és háttámlákat) szereltek. A csuklósokon látott bóvli hatású fejtámla részét itt nem kérték. A többi ülőalkalmatosság Kiel Ideo típusú.

Extraként említhető az elektromos kerekesszék-rögzítő berendezés a hagyományos „vasalódeszka” + kétpontos biztonsági öv helyett. A szerkezet két karja oldalról rászorít a kerekesszék alsó felére (kb. annak kerekei magasságában).


Menetközben

A Siemens motor a korábbi dízelmotor környékén elhelyezve kardánon keresztül hajtja meg a hagyományos portálhídon (ZF AV 133) keresztül a kocsitestet. A hanghatások és zajok menetközben 30 km/h-ig nem számottevőek (= csendes), viszont felette egyre hangosabb a hajtásláncban egy vagy több fogaskerék-kapcsolat. Az úthibákat nagyon jól viseli minden belső műanyag és illesztés (a vonal egyik szakaszán a tipikus holland „macskaköves” úton halad 40-50 km/h-val), itt sem volt zörgés vagy recsegés.

Abszolút kedvencem az ajtónyitásra az ’A’ tengelyt leeresztő szintezés-programozás. Az ajtók Ventura-gyártmányúak, az első bolygóajtó, a többi siklórendszerű (mind elektromos). A siklóajtók (eddigi tapasztalataimhoz képest) elképesztően gyorsan nyitódnak és záródnak. 


A napközbeni töltéssel a 120 kilométeres hatótáv ugyan valamelyest nyújtható, azonban a töltési idők miatt adott menetrendhez több járműre van szükség. A 28-as viszonylat esetén ez plusz két buszt jelent. A 100%-hoz leginkább közelítő kocsikiadás ekkora darabszámnál nem reális. A 6 kiadott busz 75%, míg a hét busz 87,5%.



Még olvasna VDL-ekről?



> > > VDL és a design < < <



97 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page