top of page
  • SzerzƑ kĂ©peAron Sonfalvi

Török gyårtók buszai

FrissĂ­tve: 2021. aug. 28.


ElƑzƑ rĂ©sz:


A török autĂłbuszgyĂĄrtĂĄst legnagyobb hĂĄnyadban a minibusz-karosszĂĄlĂłk kĂ©pviseltĂ©k ezĂșttal is. EzekrƑl – a nagymĂ©rtĂ©kƱ hasonlĂłsĂĄg, a több tucat ilyen gyĂĄrtĂł, Ă©s az idƑ rövidsĂ©ge miatt – nem lesz szĂł. A „nagybuszosok” a kĂ©t Ă©vvel ezelƑttiekhez kĂ©pest ugyanazok, egy kivĂ©tellel: a BMC nem vett rĂ©szt a rendezvĂ©nyen ezĂșttal.


Az autĂłbuszaik formatervezĂ©se a kĂ©t Ă©vvel ezelƑtti felhozatalhoz kĂ©pest elkĂ©pesztƑen futurisztikus irĂĄnyt vett. Sok, kĂŒlsƑre nagyon tetszetƑs busz (pl. Otokar Territo U) belsƑre viszont teljesen puritĂĄn, fapados kialakĂ­tĂĄsĂș. A forma Ă©s a tartalom több esetben is elkerĂŒltĂ©k egymĂĄst.


Ahogy a kĂ­nai gyĂĄrtĂłk esetĂ©n, Ășgy itt is megemlĂ­tendƑ, hogy szinte minden esetben a nyugati beszĂĄllĂ­tĂłk alapjaira Ă©pĂŒlnek fel az egyes konstrukciĂłk (Ă©rthetƑ okokbĂłl, hiszen itt is szeretnĂ©nek belƑlĂŒk Ă©rtĂ©kesĂ­teni), viszont ennek ellenĂ©re nem minden felĂ©pĂ­tmĂ©ny/jĂĄrmƱ gyƑzött meg arrĂłl, hogy mĂĄrpedig ezt kell vĂĄlasztanom a vĂĄllalkozĂĄsom szĂĄmĂĄra.


Anadolu Isuzu

Összesen hat buszt ĂĄllĂ­tottak ki. A Cummins motoros helyközi Interliner 13 CNG-nek ez volt a bemutatkozĂł esemĂ©nye. A busz kĂŒlsƑleg, Ă©s belsƑleg is igĂ©nyes, szĂ©p, modern.

Interliner 13 CNG.


Az Interlinerhez hasonlĂł extravagĂĄns megjelenĂ©sƱ Citivolt AOS elektromos vĂĄrosi szĂłlĂł buszuk viszont elĂ©g lelombozĂł. KĂŒlsƑleg lenyƱgözƑ Ă©s elkĂ©pesztƑ vonalvezetĂ©sƱ, a beltartalom viszont nagyon gyenge. Kezdve ott, hogy akĂĄr kintrƑl, akĂĄr bentrƑl nĂ©ztem (Ă©s hosszasan elidƑztem ezzel), az ajtĂłkĂ©plete 2-2-1 – Ă©s LF buszrĂłl van szĂł. A kĂ©pek között megtekinthetƑ, hogy a harmadik ajtĂł lĂĄtvĂĄnyosan keskenyebb, mint az elsƑ vagy a mĂĄsodik. A kitett szĂłrĂłanyagokban az ajtĂłszĂ©lessĂ©grƑl nem esett szĂł sajnos, de mĂ©g a rendelhetƑ ajtĂłkĂ©pletekrƑl sem. TovĂĄbbĂĄ relatĂ­ve sok a fellĂ©pƑ is. HiĂĄba a neves beszĂĄllĂ­tĂłk (ZF, Siemens), az utastĂ©r kialakĂ­tĂĄsa nem sikerĂŒlt tĂșl elƑnyösre.


MƱszaki adatok

Hossz: 11 990 mm SzĂ©lessĂ©g: 2 550 mm Motor: Siemens 1DB2016 (max. 230 kW, max. 3 000 Nm) AkkumulĂĄtorok kapacitĂĄsa: 351 kWh HatĂłtĂĄv: max. 300 km FĂ©rƑhelyek: 90 fƑ

Citivolt AOS.


A Karsan Atak „rokonĂĄnak” mondhatĂł Novociti Volt midi sok hasonlĂł beszĂĄllĂ­tĂł termĂ©kĂ©bƑl Ă©pĂŒlt fel belĂŒl. ÖsszessĂ©gĂ©ben nem rossz, de kĂŒlönösebben nem is fogott meg.

Novociti Volt.


A sima dĂ­zel vĂĄrosi buszuk (Citiport 12 Hyper) ugyancsak kĂŒlsƑre jĂłl nĂ©z ki, viszont belĂŒl elĂ©g gyenge megoldĂĄsok Ă©s berendezĂ©s fogadott. Az ’A’ tengely jobb oldalĂĄra elkĂ©pesztƑ mĂ©retƱ tĂŒzelƑanyag-tartĂĄly (?) jutott, a ’B’ tengelynĂ©l a padlĂłszint emelkedĂ©si szöge viszonylag meredek. ÖsszeszerelĂ©se egyĂ©bkĂ©nt jĂł, de nem kiemelkedƑ. Ugyanennek a csuklĂłs vĂĄltozata (Citiport 18) vezethetƑ tesztbuszkĂ©nt kĂŒltĂ©ren ĂĄllt.

Citiport 12 Hyper. 

Turquise Ă©s Visigo Hyper.


Erener

Majd’ mindennap elhaladtam az Erener karosszĂĄlĂł standja mellett, ahol hĂĄrom minibusz Ă©s kĂ©t kiskerekes (kissĂ© arĂĄnytalan) midibusz volt kiĂĄllĂ­tva. Az Ășj Mercedes homlokfal miatt kĂŒlönösen Ă©rdekeltek belĂŒlrƑl, Ă©s az orrmotoros (!), teherautĂłalvĂĄzra karosszĂĄlt Glory Ă©s Glory Luxury felĂŒlmĂșlta vĂĄrakozĂĄsaimat. Visszafogott szĂ­nvilĂĄg, rendezett utastĂ©r, a Luxury kivitelben pedig panorĂĄmatetƑ.

Glory Ă©s Glory Luxury.


GĂŒleryĂŒz

Egy gyĂĄrtĂł, aki nem hozott elektromos buszt. Az emeletes Panora mĂĄr Budapesten is lĂĄthatĂł (nĂ©gy darabot vĂĄsĂĄrolt a BigBug nĂ©hĂĄny hĂłnapja). A „lapos” kivitele az Ecoline, mely nevĂ©hez hƱ: kĂ­vĂŒlrƑl szĂĄmomra arĂĄnyosabb ez a formaterv az egyszintes vĂĄltozaton (Ă©s amiĂłta Budapesten is futnak, elkezdtem megbarĂĄtkozni velĂŒk), de belĂŒl elkĂ©pesztƑen „eco” a kivitelezĂ©s, Ă©s az összeszerelĂ©s is. A mĂ©rnöki megoldĂĄsok nem kiemelkedƑen innovatĂ­vak vagy ĂșjszerƱek.

Ecoline.

Panora.

Efora tĂĄvolsĂĄgi midi.


Karsan

A Budapesten is ismert gyĂĄrtĂł egy elĂ©g eldugott, Ă©s kismĂ©retƱ standot vĂĄsĂĄrolt magĂĄnak ezĂșttal, s mindössze 2 buszt ĂĄllĂ­tott ki. Az egyik a kĂ©t Ă©ve is lĂĄtott elektromos minibusz (Jest), a mĂĄsik pedig az Atak elektromos vĂĄltozata. UtĂłbbi Ășj formatervet is kapott, mely nekem kĂ­vĂŒl esik a tetszĂ©si indexen. BelsƑleg aprĂłbb mĂłdosĂ­tĂĄsokat fedeztem fel benne, illetve a vezetƑtĂ©r (mƱszerpult) teljesen Ășj dizĂĄjnt kapott. MindkĂ©t busz a BMW i-sorozatbĂłl kapta a hajtĂĄslĂĄncot.

Atak E Ă©s Jest E.



Egy kis intermezzo a sok haszonĂĄllat között: az Ășriember kedĂ©lyesen kĂ­vĂĄnt mindenkinek szĂ©p napot, miközben Ă©ppen locsoltĂĄk.

Otokar

Nagyon kis helyre beparkoltak hat buszt, gyakorlatilag egymĂĄs mellett ĂĄlltak pĂĄrhuzamosan, jobb esetben egy-kĂ©t mĂ©ter tĂĄvolsĂĄgra. Az „örökzöld” Kent C CNG ezĂșttal is jelen volt: a török buszok közĂŒl ez volt az egyik, melynek utasterĂ©ben kevĂ©s kifogĂĄsos pontot lĂĄttam. A motorsĂĄtor – ’B’ hĂ­d között sajnos drasztikusan leszƱkĂŒl a közlekedƑfolyosĂł. EttƑl eltekintve jĂł, de nem kiemelkedƑ.

Kent C CNG.


EsetĂŒkben is egy korĂĄt megelƑzƑ kĂŒlsƑ megjelenĂ©sƱ elektromos szĂłlĂłval (e-Kent C) ĂĄlltak elƑ. Az Isuzu Citivolt AOS-nĂ©l Ă­rtakat tudom csak ismĂ©telni: kĂŒlsƑre nagyon megnyerƑ, Ă©s kirĂ­vĂł, viszont az utastĂ©r közepes kialakĂ­tĂĄsĂș, az összeszerelĂ©se sem kiemelkedƑ. ElƑnykĂ©nt emlĂ­tendƑ a hĂĄrmas ajtĂłval szemközti ĂĄllĂłfelĂŒlet.


MƱszaki adatok

Hossz: 12 000 mm Szélesség: 2 540 mm Magassåg: 3 450 mm Motor: ZF AVE 130 (kvåzi-kerékagymotoros) Akkumulåtorok kapacitåsa: 300 kWh

e-Kent C.


A helyközi szegmensben a Kent U LE-re tĂ©rnĂ©k ki röviden, mely (nevĂ©ben a vĂ©gzete) LE-kivitele ellenĂ©re nulla darab fellĂ©pƑtƑl mentes ĂŒlĂ©ssel bĂ­r (ezen a ponton a Credo Econell 12 jutott eszembe). Nem Ă©rtettem a helyzetet, hiszen a tĂ­pus LF vĂĄrosi vĂĄltozatĂĄban 9 (!) ilyen ĂŒlƑhely van. (És egy LE esetĂ©n jĂłval több hely van a mĂĄsodik ajtĂł utĂĄn megemelt padlĂłszint alĂĄ bepakolni a tartĂĄlyokat, segĂ©dĂŒzemeket, egyĂ©b gĂ©pĂ©szeti dolgokat.)

Kent U LE.


A tĂĄvolsĂĄgi Ă©s iskolabuszok közĂŒl a Territo U ugyancsak ismĂ©telni tudom magam: kĂŒlsƑre egyedi, jĂł, modern, belsƑre viszont fapados.

Territo U.


Nem vagyok tĂșlzottan szĂ©les, de az Navigo U elsƑ ajtajĂĄn felszĂĄllva a „szĂ©lfogó” Ă©s a mƱszerfal között alig fĂ©rtem el: nagyjĂĄbĂłl 50 centimĂ©ter lehet a kettƑ között (lĂĄsd kĂ©pen).

Navigo U.

Ulyso T.

Temsa

A tĂĄvolsĂĄgi buszaikat kifejezetten kedvelem. JĂł megjelenĂ©s, igĂ©nyes összeszerelĂ©s Ă©s a gĂ©pĂ©szet itt is jĂłl ismert (Paccar-DAF MX-11 Ă©s MX-13). MerƑben Ășjat nem hoztak, de ahogy majd’ mindegyik mĂĄsik gyĂĄrtĂł esetĂ©n, itt is leszereltĂ©k a tĂŒkröket Ă©s kamerĂĄt kapott a Maraton.

Maraton Ă©s HD 13M.

MD7 Ă©s MD9.


A vĂĄrosi Avenue Electron esetĂ©n minimĂĄlis vĂĄltoztatĂĄst vĂ©ltem felfedezni a harmadik ajtĂł környĂ©kĂ©n, ettƑl eltekintve ugyanaz, mint kĂ©t Ă©ve. A formaterv itt is egyedi (Ă©s nem tudom elkĂ©pzelni, hogyan tudtĂĄk ezt a gyĂĄrtĂĄstechnolĂłgusok torkĂĄn lenyomni – lĂĄsd kĂ©peket), de az utastĂ©r közepes kialakĂ­tĂĄsĂș (sok dobogĂł, kiugrĂł, egyĂ©b meddƑ terĂŒlet).


MƱszaki adatok

Hossz: 12 095 mm SzĂ©lessĂ©g: 2 550 mm MagassĂĄg: 3 237 mm Motor: hĂĄromfĂĄzisĂș ĂĄllandĂłmĂĄgneses villanygĂ©p, max. 250 kW Ă©s max. 2 700 Nm AkkumulĂĄtorok: Li-ion NMC HatĂłtĂĄv: max. 350 km

Avenue Electron.


KövetkezƑ rĂ©sz:

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page