top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Deltabus Mark E bemutató

Frissítve: 2020. nov. 15.

deltabus_mark_e_13.jpg


Előző rész: 


Az idén alakult osztrák startup vállalkozás mindössze másfél hónapja jelentkezett a Busworld-re (a jelentkezést általában hosszú hónapokkal, ha nem éppen évvel az esemény kezdete előtt szokták megtenni a kiállítók). A standjuk egy egészen kicsi, és eldugott helyen volt, így sajnos kimaradtak a feltörekvő gyártókat bemutató cikkből. Viszont érdekesnek találtam bemutatásra úgy a céget, mint a buszt is.

deltabus_mark_e_7_1.jpg

A cég osztrák székhelyű, azonban egyelőre a gyártás Oroszországban zajlik. Maga a busz karosszériája is teljes egészében Volgabus, és a kiállított buszt ott is gyártották. A névadás nem túl kreatív: Deltabus, a típus pedig Mark E. Az ausztriai üzem még épül, a termelés beindítása 2020-ban várható Ternitzben. Ennek ellenére már van megrendelés a típusra: 50 darabot rendelt Izrael, és készül egy tesztbusz a Wiener Linien-nek is – utóbbi cég érdeklődést mutat a hazai busz iránt.

Ahogy már a korábbiakban szóba került, a buszgyártás általánosan is mára „legózás” lényegében. A típus akkumulátorai francia gyártmányok, a hajtott híd ZF, a karosszéria egészében orosz. Állításuk szerint bármelyik részegységet a megrendelő megváltoztathatja igényei szerint. Egyelőre csak kétajtós változat létezik belőle, még “papíron” sincs háromajtós. Távlati tervek között szerepel az üzemanyagcellás változat kifejlesztése is.

deltabus_mark_e_2.jpg

Műszaki adatok

Hossz: 12 290 mm Szélesség: 2 570 mm (!) Magasság: 3 215 mm Tengelytáv: 6 000 mm Akkumulátorok: 378 kWh (LMP) Hatótáv: max. 300 km Motor: 200 kW Fogyasztás: 1,0…1,3 kWh/km Férőhely: 87 fő, ebből 33 ülő Szabad felszállósáv szélesség: 1 180 mm Menetkész üres tömeg: 12 900 kg


A jármű szélessége a szóróanyag szerint 20 milliméterrel nagyobb, mint amit az európai szabályozás maximálisan enged (2 550 mm).

Külső jó, az utastérben itt-ott meddő területek vannak (lásd képeket), az összeszerelése viszont oroszos lett. Már két éve is felmerült bennem, hogy-hogy egyetlen orosz gyártó sem jelent meg, de ezúttal – ha közvetve is – volt orosz busz.

Összkép kellemes, szellős, jó.
Meddőterület a 2-es ajtó előtt.

Az utastér…


A fugázás szinte mindenhol ilyen.
Az ajtók nem akarnak maguktól teljes szélességben kinyílni.

…és néhány közelebbi részlet.


deltabus_mark_e_10.jpg

Nem illeszkedő szerelőajtó a karosszérián.


Következő rész:


114 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
© 2024 | BusWorld blog 

Feliratkozás

Értesítőt küldünk új írás közzétételekor.

Üdvözöljük a feliratkozók között!

RSS

bottom of page