top of page
  • SzerzƑ kĂ©peAron Sonfalvi

Bevezetés és sok kisebb gyårtó

FrissĂ­tve: 2021. szept. 4.

Az elƑzƑ rendezvĂ©nyt követƑen könnyƱ analĂłgiĂĄt tudtam ĂĄllĂ­tani bĂĄrmelyik többnapos zenei fesztivĂĄl Ă©s a buszrajongĂłk, buszgyĂĄrtĂłk, buszalkatrĂ©sz-beszĂĄllĂ­tĂłk kĂ©tĂ©venkĂ©nti rituĂĄlis talĂĄlkozĂĄsĂĄval:

  • több ezer lĂĄtogatĂł Ă©s több szĂĄz fellĂ©pƑ kiĂĄllĂ­tĂł öt napon keresztĂŒl,

  • az ember kĂ©pes elfelejteni a vegetatĂ­v szĂŒksĂ©gleteit (nem iszik, nem eszik Ă­gy kiszĂĄrad a napon),

  • belĂ©pĂ©s utĂĄn egy-kĂ©t ĂłrĂĄval a tĂ©r- Ă©s idĆ‘Ă©rzĂ©kelĂ©s megszƱnik,

  • exkluzĂ­v, hiszen lehet beszĂ©lni dalszövegĂ­rĂłkkal tervezƑmĂ©rnökökkel is,

  • a lĂ©zengƑk szĂłrakoztatĂĄsĂĄra is gondolnak mini performanszokkal,

  • adnak tĂ©rkĂ©pet, de Ă­gy sem könnyƱ megtalĂĄlni egy-egy szĂ­npadot/standot.


A 2017-es esemĂ©nyrƑl egy hĂ©t rĂ©szes sorozatban ĂĄllĂ­tottam virtuĂĄlis naplĂłt, ezeket az alĂĄbbi linkeken Ă©ri el:








A Brussels Xpo egy valamelyest könnyebben megközelĂ­thetƑ objektum a Kortrijk Xpo-hoz kĂ©pest, tovĂĄbbĂĄ nagyobb a kiĂĄllĂ­tĂłtĂ©r is. A jĂłlĂ©ti tĂĄrsadalom tagadhatatlan tagjakĂ©nt titulĂĄlhatĂł Belgiumban azĂ©rt utĂłbbi helyre sem volt megerƑltetƑ vagy fĂĄrasztĂł eljutni.


BrĂŒsszelben az eljutĂĄsi könnyebbsĂ©get fokoztĂĄk azzal, hogy az esemĂ©nyre jogosĂ­tĂł belĂ©pƑ mellĂ© (a kiĂĄllĂ­tĂĄs ideje alatt) ingyenes helyi tömegközlekedĂ©st biztosĂ­tanak. Ehhez a belĂ©pƑ mellĂ© egy kĂłdot kĂŒldtek, mellyel a 375 darab STIB/MIVB automata egyikĂ©bƑl ki lehet vĂĄltani a 6 napos ingyenbĂ©rletet. (Mindez persze szolgĂĄl az autĂłs közlekedĂ©s visszaszorĂ­tĂĄsĂĄra is az amĂșgy is terhelt vĂĄrosban.)

ÁtfogĂłan a fƑ irĂĄnyvonalak a 2019-es Busworldön:

  • optikai feketĂ­tĂ©sek minden mennyisĂ©gben,

  • az elektromobilitĂĄsra rengeteg mĂłdon reagĂĄlnak a cĂ©gek (ĂŒzemanyagcella, elektromos kĂ©sz busz, hajtĂĄslĂĄnc, alvĂĄz, etc),

  • több CNG-s jĂĄrmƱ,

  • visszapillantĂł tĂŒkör helyett kamera + monitor.

Akkor nĂ©zzĂŒk, hogy több tucat cĂ©g a vilĂĄg minden rĂ©szĂ©rƑl hogyan oldja meg ugyanazt a feladatot: 9 fƑnĂ©l nagyobb befogadĂłkĂ©pessĂ©gben emberek A-bĂłl B-be szĂĄllĂ­tĂĄsa. Ezt olcsĂłn, de kĂ©nyelmesen; gyorsan, de alacsony fogyasztĂĄssal; lehetƑleg ne legyen karbantartĂĄsi Ă©s javĂ­tĂĄsi ideje; Ă©s a környezetet egyĂĄltalĂĄn ne szennyezze. Ilyen mĂ©g mindig nincs.


Javarészt képek, egy-két kommentårral helyenként.


Alexander Dennis

A brit gyĂĄrtĂł egyetlen emeletesĂ©t ĂĄllĂ­totta ki. Több nem is kell nagyon, hiszen egy magas követelmĂ©nyeket tĂĄmasztĂł megrendelƑ buszĂĄrĂłl van szĂł (svĂĄjci PostAuto). Furcsa megoldĂĄs az elsƑ lĂ©pcsƑn felĂ©rve a kĂĄbelĂĄtvezetĂ©s egy mƱanyag csatornĂĄban a mennyezet felĂ©.

ADL Enviro 500.


Ayats

Szeretem a spanyol tĂĄvolsĂĄgi (“turista”) buszokat, mert ennyifĂ©le szerteĂĄgazĂł mƱanyagot csak Ƒk kĂ©pesek összehĂĄzasĂ­tani egy buszban (Ășgy, hogy igĂ©nyes is a vĂ©geredmĂ©ny). És nem utolsĂłsorban szubjektĂ­v Ă©rtĂ©kĂ­tĂ©letemben vezetik a kĂ©nyelmessĂ©gi listĂĄt, tovĂĄbbĂĄ a formaterveik minden Ă©vben “adnak egy irĂĄnyt” sok mĂĄsik gyĂĄrtĂłnak is.


Az Ayats kĂ©t buszt hozott, mindkettƑ az emeletes Horizon, egyik ebbƑl a vĂĄrosközi (“Intercity”), mely alul kicsit “szellƑsebb” Ă©s csomagtĂĄrolĂłt is kialakĂ­tottak. 

Ayats Horizon.

Ayats Horizon Intercity.


Beulas

Folytatva a spanyol karosszålókkal az MAN-alvåzra dolgozó Beulas hårom busszal érkezett: Mythos, Aura Panoramic, Jewel. 

Aura Panoramic. Két kép elmond mindent.

Jewel.

Mythos.


Caetano

Az inkĂĄbb vĂĄrosi buszokkal foglalkozĂł cĂ©g hĂĄrom jĂłszĂĄgot ĂĄllĂ­tott ki: kĂ©t eCity Gold-ot Ă©s egy H2 City Gold-ot. UtĂłbbi a Toyota FuelCell rendszerĂ©vel van ellĂĄtva. ElƑbbi kettƑ közĂŒl egy jobbkormĂĄnyos.

Az utastĂ©rben folyamatosan magas frekvenciĂĄs sĂ­polĂĄst lehetett hallani, tovĂĄbbĂĄ a rengeteg meddƑ hely (dobogĂłk, dobozok) miatt nem gyƑzött meg elsƑre az elektromos vĂĄltozat.

eCity Gold Ă©s H2 City Gold.


Hess

A prĂ©mium svĂĄjci karosszĂĄlĂł idĂ©n is egyetlen jĂĄrmƱvet hozott, azzal viszont mĂ©ltĂłan kĂ©pviseli mindazt, ami a portfĂłliĂłja: egyrĂ©szt duplacsuklĂłs, mĂĄsrĂ©szt elektromos. A belsƑ megoldĂĄsai között nagyon sok megszĂ­vlelendƑ van: rĂ©szben lejtƑs fellĂ©pƑk, ajtĂłk körĂŒli szabad terek. ÉrdekessĂ©ge, hogy az elsƑ ajtĂł a gĂ©pkocsivezetƑ rĂ©szĂ©re szolgĂĄl kizĂĄrĂłlag, a fĂŒlke hĂĄtfalĂĄtĂłl le van vĂĄlasztva az orr rĂ©sze.

KĂ­vĂŒlrƑl



belĂŒlrƑl.


Heuliez

A francia gyĂĄrtĂł közvetlenĂŒl az Iveco mellĂ© tette standjĂĄt (utĂłbbinak is van “nĂ©mi” francia hĂĄttere), Ă­gy az Ășj eWay Ă©s a GX 137 E között igen csekĂ©ly kĂŒlönbsĂ©g volt a hosszukat kivĂ©ve. A negyedrangĂș megoldĂĄsok pĂĄratlanok a buszban, az elsƑ benyomĂĄsra jĂĄtszik az utastĂ©r: fĂ©nytechnika, szĂ­nek, ĂŒvegezĂ©s “unortodox” helyen. Én valahogy mĂ©g mindig egy alacsonypadlĂłsĂ­tott Renault PR100-ast lĂĄtok


GX 137 E.


Irizar

Visszakanyarodva megint a spanyolokhoz, ezĂșttal a leghĂ­resebb Ă©s legigĂ©nyesebb. Az i6s Ă©s az i8 megint megĂĄllapĂ­tottam, hogy a legkĂ©nyelmesebb tĂĄvolsĂĄgi buszok. Az ĂŒlĂ©sek ergonĂłmiĂĄja kĂŒlönösen jĂł, nem csak a hĂĄtlap, hanem az ĂŒlƑlapnĂĄl is figyeltek a kĂ©nyelmes(ebb) kialakĂ­tĂĄsra.

i6s.

i8.


A vĂĄrosi buszok közĂŒl ezĂșttal a szĂłlĂł ieTram Ă©rkezett illetve egy ieBus. HelyközibƑl az i4h jött (Cummins ISB6.7-essel szerelve).

ieTram.

ieBus.

i4h.


Iveco

A francia-olasz(-cseh) gyĂĄrtĂł egĂ©szen sok autĂłbuszt hozott. Az Ășj eWay (elƑbb lĂĄtott midi csuklĂłsban gyakorlatilag), a Crealis trolibusz (vagy inkĂĄbb ĂĄramszedƑs e-busz) vĂĄltozata (mely rĂĄadĂĄsul IMC-s, azaz menetközben felsƑvezetĂ©krƑl tölteni kĂ©pes az akkumulĂĄtorait), Crossway x2, Evadys. Meg kĂ©t mini.

Mindezek közĂŒl a Crealis fogott meg leginkĂĄbb, nĂ©zzĂŒk azt.

Nagyon szĂ©p, tetszik is, mĂ©gsem kĂ©ne. Nem ĂșjdonsĂĄg, de nagyon jĂł dolog az alsĂł egyharmadon a paneles mƱanyag karosszĂ©ria. 

Iveco eWay. HasonlĂł a Crealishoz, csak nem BRT-kĂŒlsƑs.

Evadys.

CNG-s Crossway-ek Ă©s Daily-k.


Unvi

Az elsƑsorban vĂĄrosnĂ©zƑ emeleteseirƑl ismert spanyol karosszĂĄlĂł ĂșjdonsĂĄgot is hozott, a földgĂĄzĂŒzemƱ (Scania-alvĂĄzas) vĂĄrosnĂ©zƑt. EzentĂșl az MAN-alvĂĄzas (A22) emeletes Ă©rkezett mĂ©g, egy minibusz, Ă©s egy tĂĄvolsĂĄgi emeletes (Sil Lux).

CNG-s emeletes vĂĄrosnĂ©zƑ.

MAN A22 Urbis DD.

Sil Luxury DD.

Compa T.




 KövetkezƑ rĂ©sz:


bottom of page