top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Alvázas mini- és midibuszok | Busworld Europe 2017

Frissítve: 2021. júl. 18.


A fenti sorban olvasható idézőjeles "piaci rés betömés" nem véletlen: nem hiszem, hogy ameddig egy cégvezető nem lát egy hosszirányban elektromosan elhúzható tetejű, Daily-alapra karosszált midibuszt, addig felmerülne benne az igény ilyesmi iránt. De ez a szép, amikor a látens, tehát még csak "tudatalatt" létező igényt is kielégítik járműgyártók.


Különösebben sosem fogtak meg mélyebb érdeklődés szintjén a csúnyán mondva totálisan ugyanolyan Sprinter vagy Daily-alapú midibuszok, azonban a Busworld-ön mégis akadt néhány, amely kiugrott valamivel az átlagos darabok közül, és ha nem is egyből azt mondtam rá, hogy látom a fantáziát benne, azért egyik-másik "elgondolkodtató" volt. Mivel tényleg megszámlálhatóan végtelen ilyen gyártó vonult ki, úgy európaiak, mind törökök, ezért (és a fenti sorok következtében) a teljesség igénye nélkül néhány ilyen szerzet tekinthető meg a Busworld 2017 maratoni beszámoló 6. részében.

Azt hitte, hogy a bevezetőben olvasott elhúzható tetős "Daily" vicc volt? Nem, éppen ő az első ABC-szerinti bemutatásban. 


A városnézés egy új, extravagáns formáját gondolta piaci hiánycikk a Caleche. A cég kizárólag panoráma midibuszokat gyárt Daily és Sprinter alapra, a három kiállított buszuk mindegyike elektromosan elhúzható tetejű midi volt, melyeknél a városnézés közben nem gond az időjárás sem ilyenformán.


Erener

A másik, ami miatt talán távol állnak tőlem ezek a midik a tucatszámuk miatt, az a nagyon könnyen giccsesbe és igénytelen paródiába áthajló formatervezés, mely nagy számukra igaz. Utóbbi kategóriát biztosan kimeríti a török Erener cég palettájából megörökített Sprinter-alapú jármű.


Természetesen náluk is teljesen egyedire lehet szabni a leendő járművünket, melyet 10 éves tapasztalatukkal készítenek el azt követően az igényeknek megfelelően. A kiállított (és megörökített) Sprinter esetén az anyagok igényesek voltak, viszont az itt-ott átrajzolt karosszéria ha szép nem is volt, de biztosan áramvonalas.



Integralia

A spanyol cég a teljesen "szürke szamarak" egyike: átlagos, mezei, de szépen kivitelezett alapon vállalja a midibuszok elkészítését adott alvázra.



Mercus

A lengyel karosszáló ráérzett, hogy aránylag telített a piac, ezért kapva kapott az alkalmon, hogy egyedivel álljon a piacon: növelt terepjáró képességű (4x4-es), luxus kivitelű Sprintert (is) hozott ki a kiállításra. Elsősorban kirívósága és valódi egyedisége miatt kapott egy képet és néhány sort a bejegyzésben. 


Negobus

Sok volt a német gyártó alvázából már, váltásként itt van ez a francia gyártó, a (részben) hazait előnyben részesítve Iveco-alvázas midijeivel. 


Nem kívánom senki munkáját, energia- és pénzbefektetését degradálni, de a Daily-alapú autóbuszuktól én nem tudtam megkülönböztetni fejben a Kapos Járműgyártó Compacto 2-esét. Egyébként igényes lett, láthatóan a távol-keleti "kémek" is próbálnak ezt-azt eltanulni belőle.


Nagyobb mérettől sem riadnak meg, készítettek tehergépkocsi alvázra húzott autóbuszt is. Ráadásul sokat nem küszködtek a kinézettel sem, kértek az Ivecótól fényszórókat is, aztán meg némi áramvonalasságot próbáltak belevinni, egészen sikeresen.


Universals

Az előző gyártók bemutatása szarkasztikusnak hatott, ezért jöjjön a litván építő, akinek a buszában tényleg láttam a fantáziát és a valódi értelmet. Olyannyira, hogy a jóval nagyobb és más ligában játszó VDL "csak" jövőre dobja piacra nagyon hasonló midijét.


Nem egy sima, "ráhúzom a saját bódémat" busszal jöttek el, hanem egyrészről hátul alacsonypadlósították (jó, ilyet kis kereséssel biztosan találtam volna még), hanem elektromossá alakították. És úgy, ahogy egy ilyen, városi, általában kisköröket rohanó busznak a legideálisabb: invertált áramszedővel. Ez tényleg elnyerte tetszésem.



Vehixel

A francia karosszáló itthon is megvetette már lábát a BKV Zrt-nél három Cytios 3-assal, valamint a Komtravel Kft-nél néhány Scolabus-szal, előbbiek külső formájával aránylag hamar meg lehet békélni, utóbbiakkal kevésbé, hasonlóan az alant szereplő S'Cool 44 fantázianevű, kerekekkel felszerelt, fehérre mázolt nagy darab téglával. Pedig általában éppen a franciák, akik oly' sokat áldoznak a külsőre. 



Kishazánkban is van, illetve volt az elmúlt két évtizedben jó néhány mini- és midibuszgyártó. Érdeklődik a téma iránt? Alábbi linkeken olvashat róluk: 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész


A következő (utolsó) részben néhány rövid történetet olvashat el egy-két kép kíséretében.

87 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
© 2024 | BusWorld blog 

Feliratkozás

Értesítőt küldünk új írás közzétételekor.

Üdvözöljük a feliratkozók között!

RSS

bottom of page