top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Kínai gyártók buszai | Busworld Europe 2017

Frissítve: 2021. júl. 18.


A távol-keletiek mondhatni ellepték mind buszaikkal, mind embereikkel (kémeikkel?) az esemény teljes területét, noha van a Busworld-nek kínai kiadása is. Különösen mókás volt, ahogy egy-egy nyugati gyártó munkatársa az adott cég buszáról finoman (olykor pedig durvábban) letessékelte, miközben a kínai úriember épp valamely apró kidolgozási/kivitelezési részletét örökítette meg a busznak. Nem hiába, tényleg van még bőven mit elsajátítaniuk/kifundálniuk az autóbuszaik többségén.


Ugyanakkor külön részt érdemelnek, mivel "a kínaiak már a spájzban vannak": egyes kínai gyártók (például a BYD) egészen „befészkelte” magát Európába már – éppen Magyarországon nyitottak összeszerelő üzemet, és már négy éve például, hogy a Schiphol (amszterdami) reptéren (videó) közlekedik 35 darab elektromos 12 méteres. Ugyanakkor némelyik gyártó messze nem érzem, hogy labdába rúghatna a nyugati üzemeltetők elvárásait tekintve: anyagminőségben a kiállított buszok egyikében-másikában szabad szemmel is volt bőven kivetnivaló. Vagy csak nemes egyszerűségében semmilyen újat, extrát, jót nem adott a jármű, amiért „nekem azt kellene megvennem”.


Sajnos a formaterveket illetően nem igazán van egyedi ötletük, valamiért kényszeresen másolják a nagy nyugati gyártók buszait kívülről: értem, hogy miért, csak a külső lemásolásától még nem lesz minőségi a buszuk, és utóbbi a legnagyobb probléma. Gyártástechnológiában nem állnak rosszul, viszont anyagtechnológiában (legalábbis az autóbuszos ipar konstrukciós anyagait tekintve) le van maradva.


Nézzük részletesen, mely cégek jöttek és milyen buszokkal rukkoltak elő!


Ankai

Kiállított buszok:

  • HFF6120KA

  • Big Bus


A fenti képen lényegében a Setra 500-as sorozatának HDH-változatát láthatjuk, illetve annak egy, külsőre egészen meggyőző, de belsőleg meglehetősen silány másolatát. Az Ankai még a "nevesebb" (értsd: Európában aránylag ismert) kínai gyártók közé sorolható, azonban a buszaikban az utastéri anyagok és összeszerelés meglehetősen alacsony minőségű, nem időtálló. 

A roppant egyszerűen csak Ankai Big Bus egyszerre árulja el méretét és megrendelőjét. Az elődmodellből Budapesten is fut néhány darab, azonban pár év elteltével nagyon leharcoltan festenek: az összeépített anyagok itt is silány minőségűek. A meghajtásról (akár dízel, akár elektromos) általában nyugati gyártótól szereznek be "alapanyagot", így például a dízelbuszaikban (amit Európába szállítanak) Cummins motor rendelhető. 



BYD

Kiállított buszok:

  • 12 m eBus

  • 8,7 m eBus

A BYD (a King Longgal karöltve) talán a legismertebb kínai autóbuszgyártó. Érdemes emlékezni, honnan indultak néhány éve (amikor a BKV tesztelte türkiz 12 méteres elektromos buszukat, melyben mind a négy kerékdobon egy-egy "plafonig" érő szekrény volt, az akkumulátorok elhelyezésére), és hol állnak most. Nem olyan rég nyitották meg a komáromi összeszerelő üzemüket, a 12 méteres busz éppen innen gördült ki, a gyári tábláján Made in Hungary (!) szerepel. Rengeteget fejlődtek az ominózus öt évvel ezelőtti K9B-hez képest. Az utastér kialakításában "szokványos", viszont a bevezetőben is írt anyagtechnológiai lemaradás tetten érhető a BYD-nél is: olcsó műanyagokból áll össze odabent minden.


Amikor "visszanyal a fagyi": szemtanúja voltam, ahogy a második napon "ipari kémeket" hesegettek el a BYD mindkét buszáról, mitöbb, a midit ezt követően be is zárták, a kiállítás hátralévő részében csak külön kérésre, felügyelettel lehetett megnézni.  

A midi egyébként jelentős lemaradást mutat a szólóhoz képest, így valahol értem a "titkolózásukat". Az utastérben itt-ott férc megoldások, példának fentebb megtekinthető egy, talán az utolsó pillanatban még gyorsan betoldott kazánlemez a vezető bal lábának pihentetésére. 


CRRC Times Electric Vehicle

Kiállított buszok:

  • TEG6180BEV

  • CSR6121GCFCEV1

A CRRC portfóliója vasúti járműveken túl már az autóbuszokra is kiterjed. Mint az a teljes cégnévből is kiderül, alapvetően elektromos buszokkal foglalkoznak: üzemanyagcellás és akkumulátorossal egyaránt. Mindkét változatból hoztak egyet-egyet.


A szóló üzemanyagcellás esetén nem tudok szebb szavakat találni, minthogy csapnivaló összeszerelés és anyagok. Ránézésre is olcsó, gyenge műanyagok az utastérben, melyek már a kiállításon megkoptak, és úgy néztek ki, mintha évek óta napi használatban lennének. Utóbbi sejtést némileg alátámasztotta, hogy a lökhárító is sérült volt, és ecsettel pingálták ki a sérült részeket. 


Metanollal kell megtankolni, 250 litert képes eltárolni belőle. A szuperkapacitás 60 000 F-t képes eltárolni, az autóbusz hatótávját pedig 300 kilométerre lőtték be. Maximum 150 kW teljesítményt képes leadni a villanymotor.

A szóló üzemanyagcellás elektromos.


A csuklós sem volt különb sokkal. Gyenge megoldások, silány műanyagokból. Profilból a nézve a busz az első tengelyig pedig megszólalásig hasonlít a Volvo 7900 Hybrid-re.



Golden Dragon

Kiállított buszok:

  • Pivot Diesel (XML6125CC)

  • Pivot Electric (XML6125CLE)

  • Navigator (XML6129J15)

Valamivel komolyabban vehető gyártó, mint az előző. A kényszeres másolás a távolsági busz megjelenésén ismét visszaköszön (egy Setra, Irizar, és Mercedes egyveleg látható benne), belülről jó a kialakítása, viszont silány anyagokból építkeztek.

A Navigator. A két fényszóró közti fekete sávon a fehér pöttyök középütt LED-ek, melyek fényszalagszerűen futottak a fényszórók irányába. A több néha kevesebb: az ízléstelen díszítés a másik jellegzetessége egyik-másik kínai gyártónak.


A városi páros karosszériája egyezik az Ebusco első generációjával. LowEntry kivitelűek, a hátsó üléseket igen magas lépcsőkön lehet megközelíteni, melyek ráadásul aszimmetrikusak, tákolás érzetét kelti. Az ülések kényelmesek, a műanyagok itt valamivel igényesebbek, mint pl. a CRRC esetében.



Higer

Kiállított buszok:

  • E12 (KLQ6125GEV3)

  • H9

  • H12

A Higer együttműködve a Scania-val készíti a Touring HD-t, azonban van teljesen saját távolsági modellje is. Ez bőven alatta marad nem meglepő módon a Touring HD-nek, de a korábban mutatott Golden Dragon Navigatorhoz képest valamivel minőségibb példány. A kisebb változatáról (H9) hasonlókat lehet mondani.


A városi szóló elektromos buszuk külsőleg jó megjelenésű, az utastérben is igyekeztek a mai európai demobusz trendet követni (egyszerű színek, szálcsiszolt korlátok), és az anyagminőség, kialakítás is meglepően jó (jobb, mint a Golden Dragon Pivot esetében). Bulgáriában, Romániában és Ausztriában (!) közlekedik már a típusból, melyet a Chariot Motors-szal közösen fejlesztett ki a Higer. Műszaki adatokat nem tudtam elérni, rejtélyes módon Error 404 fogad a cég honlapjának buszos részén.


King Long

Kiállított buszok:

  • C9

  • C13HD

  • XMQ6140ABBEVD

  • 18 m BRT

Az itthon elég rossz hírnévnek örvendő gyártó standján három buszt állított ki, míg a déli bejárat mellett árválkodott a csuklós BRT. Megmozdulni nem láttam egyszer sem, úgyhogy nem állíthatom (mint számos korábbi esetben a kint található buszoknál), hogy tesztelni lehetett. A buszaik jelentős fejlődésen mentek át az itthon jól megismert XMQ6121G óta: például a BRT csuklós megjelenése egészen szokható, és végre nem ismerek fel benne azonnal egy nyugati másolatot.


A csarnokban bérelt helyükön egy midi Setrát és egy "normál" méretű Neoplan-Setrát állítottak ki. Az anyagminőség itt is kulcsszó sajnos, bár így újként, kiállításon még mindegyik autóbusz jól néz ki, a műanyagok textúrája és minősége nagyon hasonlított a hazai "kis King Long-okban" megismerthez.


Két cég hozott reptéri szállító buszt (BMC, King Long), ez inkább keltette fel érdeklődésem, mint a távolsági másolt buszok. Microvast gyártmányú, mangán-lítium savas akkumulátorral szerelt, 180 Ah kapacitással.



Yutong

Kiállított buszok:

  • ICe 12

  • E 12

  • GT 12 H

  • TC 12

Ez volt az a kínai gyártó (a BYD-vel karöltve), amely a leginkább úgy tűnt, hogy komolyan is gondolja az európai piacon a megjelenést. Minden típusból hozott tesztelhető példányt is, és a belső standjuk is igényes és nagy helyen terült el. (Cégnév helyesen kiejtve: ütong.)


A városi elektromos szóló buszuk (E 12) kifejezetten megtetszett. A formavilága jó, a fényezése is ötletes, és egyébként a fogyasztására sem lehet panasz, ha megkapta a szakmai zsűri erre irányuló "címkéjét". Az utastérben hátul hegyet kell mászni ugyan, de ennek ellenére jó, és kínai viszonylatban az anyagok is "rendben vannak".

A távolsági és helyközi kínálatukból is hoztak, köztük érdekes darabokat is. Az IC 12-es elektromos változata ilyen volt, de a dízel változat is jelen volt. Egészen kifinomult, viselhető mindkét darab. Saját gyártmányú (!) villanymotor hajtja meg, 200 kilométeres átlagos hatótávval bír. Rövidebb elővárosi feladatokra alkalmas.

A bordó GT 12 H esetén végigjártam és fogdostam az utasteret, meglepően jó minőségű anyagokat használtak fel. 



A kínai autóbuszok bemutatásának végén: érdekelt, hogy a sok gyártónál nagyon hasonló, szinte megjegyezhetetlen típusjelölés náluk valami szabvány, vagy előírás: nem. Az azonos mentalitás miatt nevezi el sok gyártó ezzel a kódsorral a buszaikat, melyeknek persze jelentése is van. Például (teljesen nem sikerült visszafejtenem, és még a gyártó képviselője sem tudta az összes karakter jelentését):


Alap: CSR6121GCFCEV1

  • CSR: gyártó kódjele;

  • 6: ?

  • 121: 12,1 méteres a jármű;

  • GC: ?

  • FC: Fuel Cell;

  • EV1: Electric Vehicle 1.



A következő részben a teljesség igénye nélkül néhány alvázas midi- és minibusz karosszálót tekinthet meg.


121 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page