top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

52. Autóbusz Szakértői Tanácskozás

BYD Europe, Credobus, Ikarus, Inter Tan-Ker, MAN, Mercedes jött a drivingcamp-re az aktuális paletta termékeivel, hogy az előadások szünetében valóságban is meg lehessen tekinteni, melyik cég hol tart, milyen járművel van jelen a hazai piacon, és mit terveznek a következő évekre.


Credobus Econell Next

A fentiek közül a Credobus Econell Next szóló és csuklós változata volt számomra az újdonság: a részlet- és információgazdag bemutató oldal az élő megtekintést nem tudja überelni. Formaterve megosztó, nálam inkább a tetszik serpenyő felé billen a mérleg. A csuklósban a nem véglegesített vezetőtér volt megtekinthető, míg a szólóban már sorozatgyártásba szánt változat. A munkahelyet illetően általam korábban nehezményezett helyszűke, nem praktikus kapcsoló és nyomógomb elhelyezés érdemben az ergonómia javára változott: mindkét oldali panel gombjait, valamint a fej feletti kezelőszerveket is nyújtózkodás nélkül lehet elérni, kielégítően nagy ajtózsebet terveztek, baloldalt ugyancsak egy tárolórekesz + tárolópult USB-csatlakozóval.
A pedálok függesztett kivitelűek, a vaskosabb kormánykerék pedig fogásra kényelmesebb a korábbinál. A csuklós esetén különösen kíváncsi voltam a részben saját fejlesztésű (Kühne-Rába) szabadonfutó középső hídra. A kerékdob alakadása alapján láthatóan az alacsony dobogókra fókuszáltak, és a csekély meddőtérre az egymásnak háttal elhelyezett ülések kapcsán.


Előadásuk alapján a buszokkal elégedett a Volánbusz: hozzák a gyártó által prognosztizált számokat, úgy tüzelőanyag-fogyasztás, mint rendelkezésre állás tekintetében. Napjainkban az országos flotta 40%-a Credobus-ból áll. Megkezdődött az új csuklósok nullszériájának gyártása is, 2023/Q2-ben várható az Econell Next 12 elektromos változata, 2024/Q1-ben az e-csuklós variáns, említés szintjén szerepelt az üzemanyagcellás változatuk. A műszaki specifikációjuk még nem ismert.* * *


Ikarus 120e V3

A még festékszagú, utolsóként elkészült s múlt héten átadott székesfehérvári buszt néztem végig alaposabban belülről, mint a júliusi átadón. Az előadáson ismertették a jelenleg futó, V3-as sorozat energiafogyasztását: e-SORT I alapján 385 km, míg e-SORT II szerint 391 km-t tudott megtenni a típus egy feltöltéssel. Más gyártóknál problémás kielégítő fűtés kérdéskörét akár redundáns (elektromos és gázolajos) kiegészítő fűtéssel, hűtő-fűtő klímaberendezéssel, és a gépkocsivezető részére külön egységgel törekednek megelőzni. Jelenleg Németországban négy, Lengyelországban egy, Romániában egy V3-as fut átmeneti vagy tartósteszt keretében. Fejlesztik a V4-est, valamint a csuklós változatot.


* * *


REFORM 501LE

Alaposan körbejártam a 2018. decemberi bemutató alkalmával, így ezúttal kimaradt a repertoárból.


* * *


eCitaro

Nem olyan rég gyűjtöttem össze a nyilvános elérhető információkra alapozva, hogyan teljesített a Volánbusz flottája az első évben. A megjelent 839-es műszerfala egyébként 29 ezer kilométeres futásról árulkodott, JSZP szerint júliusban még csak 16 ezernél járt – azóta talán megbízhatóbb lett. Érvényes buszjogsival ízelítőt lehetett szerezni a menettulajdonságairól a drivingcamp külső körén. Ezzel kapcsolatban egy rossz szót nem tudok említeni, 50-es tempónál szlalomozva is stabilan feküdt az aszfalton, mintha nem is lenne másfél tonna a tetőn. Szokatlan a régivágású retarder: kormánykerék jobb oldalán négy fokozatban lehet villanyfékkel lassítani a gépet, s ilyen módon szinte teljesen állóra lehet fékezni.


* * *


MAN Lion’s City 12 E

Utastér kialakításában, anyaghasználatban, technológiában, minden egyéb részletmegoldásaiban jelenleg az etalonnak vélem. Letisztult, világos, tágas, hátul nyoma sincs a dízeles múltnak. További részletek a malmöi nullszériából itt, vagy a Busworld-ön kiállított demóbuszon itt.


* * *


BYD K9UD

A kínai gyártó hazai képviselete az új, Blade akkukat ismertette előadásában elsősorban, valamint a K9UD típus műszaki adatait és főbb változtatásait a korábbi generációhoz képest. A kiállított busz a nap legnagyobb részében zárva volt, alapos szemügyre vétele elmaradt. Nehezen felejtem, honnan indultak tíz éve – az utastérben szekrényekbe zsúfolt akkumulátorcsomagok a K9B-ben – és hol tartanak most. Részletesebben a gyárlátogatás kapcsán írtam róluk.Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page