top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Rigai GST18 Budapesten

Frissítve: 2020. aug. 25.

A Neoplan Polska, majd Solaris trolibuszgyártása kezdetén a még működő Ganz-Transelektróval (később Ganz-Škodával) együttműködve több tucat trolibusz karosszériába építették be a hajtásrendszerüket. Így készült négy adagban összesen 52 darab Trollino 18-as a lett főváros közlekedési társasága (Rīgas satiksme) részére is az alábbi megoszlásban:

Gyárudvari és próbajárati fotók Istvánfi Péter albumából.További képek a Rigába érkezésükről itt tekinthetők meg.


A csuklósok közeli rokonai a Budapesten 2005 és 2007 között forgalomba állt Ganz-(Škoda) Solaris Trollino 12-eseknek. Jelentős eltérés viszont a szóló budapestiekhez képest, hogy felsővezeték nélküli üzemre egyáltalán nem alkalmasak. A 2001-2005 közötti évjáratúak néhány hónapja eladó sorba kerültek, mivel a városi közlekedési társaság végül mégis flottája frissítése (és a trolibusz-üzem fenntartása) mellett döntött, némileg csökkentve a kocsikiadást (vonalak felhagyásával). 

GST12-es a gyárudvaron egy rigai GST18-as mellett. Fotó: Istvánfi Péter.


2005-ös budapesti próbajárataik idején a GVM csuklósok között űrtechnikának néztek ki. Tizenöt évvel később ismét felmerült, hogy a rigai csuklósok Budapesten közlekedjenek és nem csupán próbajáratként. Annak ellenére, hogy 2020. november 20-ig biztosan él még az a tender, melyben további 51 darab új trolit tud vásárolni a közlekedésszervező. Ezen szerződés részeként 2015-ben először 20+16 darabot, majd 2019-ben 10+11 darabot vásároltak.


Az elektromos buszok hordozta kompromisszumok okán az önjárásra is képes trolibuszok egyfajta alternatívát jelentenek. A járműpark további megújítása elengedhetetlen (ahogy maga a troliüzem megtartása is), melyet – hasonlóan más járműves esethez – lehetőleg új járművek beszerzésével kell meglépni. 


212 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page