top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Negyedik generációs Solaris Trollinók Budapesten

Frissítve: 2020. aug. 25.

A Solaris trolibuszai immáron 15 éve közlekednek Budapesten. Kezdve a 2005-ös, majd 2006-os első szériásokkal – melyeknek még hazai hozzáadott értéke is volt – tíz évvel később 20 szóló és 16 csuklós érkezett a harmadik generációs kocsitestben a Škoda hajtásrendszerével.


A 2015 novemberében átadott 36 darab új Trollinót követően 2017 novemberében egy újabb opciót hívott le a közlekedésszervező 10 szóló és 11 csuklós Trollino képében – mely egy kényszerűen csökkentett mennyiség, ugyanis 61 darabot kívántak második nekifutásra beszerezni.

Sokáig homály fedte, hogy lévén a gyártó kivezeti kínálatából 2018 januárjával a harmadik generációs változatot, vajon az új kocsitestbe csomagolják-e majd a budapesti opciót. Mivel a megrendelést 2018 márciusában küldte el a cég a gyártónak, így csak az új karosszéria jöhetett szóba. De ez már történelem.


> > > ŠST átadó és felvonulás < < < (2015. november 16.)


> > > Solaris Trollino utasteszt < < < (2015. november 24.)


> > > A Solaris Trollino flotta leállítva < < < (2017. február 17.)


Az új huszonegy forgalomba állítása nem volt zökkenőmentes (sem pedig gyors): az első csuklós 2018. december 7-én letette kerekeit a Zách utcai aszfaltra, míg az első szóló 2019 januárjában tett ugyanígy. Külső szemmel hónapokig nem történt előrelépés az új járművek bevetését illetően.

Az első, telephelyen kívüli tesztfutások (még lengyel próbarendszámmal) 2019 áprilisában kezdődtek. Az első éles utasforgalmi napjuk 2019. szeptember 26-a volt végül. Az új trolik rendszerbe állását követően 5 darab 280.94-est és 3 darab 435.81M-et tudott állományból kivonni a BKV Zrt. 2019 őszén.

Az első fecske 2019 áprilisában az Örs vezér terén az egyik 2015-ben érkezett csuklóssal.


Az utasterük hasonló az adott kivitel előző szériában rendelt darabjaihoz. Az új kocsitest természetesen számos, eredendően más megoldást tartalmaz a kivezetett modellhez képest. Látványos változtatás a megújult légcsatorna-burkolatrendszer. Az ablakok körüli belső burkolatok is változtak, továbbá a járművek farában elhelyezett hajtásakkumulátorok utastéri burkolata igelit helyett műanyagelem, a bal hátsó sarokban pedig lett egy szellőző „kémény”. Ezenfelül a kardánbehajtásnál a padló kialakítása eltérő.

Pulzáló sárga: indításjelző; zöld: leszállási szándék visszajelző.


Az előzőekhez hasonlóan önjárásra képesek, maximálisan 25 km-t tudnak vezeték nélkül megtenni. Ez az érték  a maximum, a valós önjárási képesség sok mindentől függ (külső hőmérséklet, töltöttségi szint, akkumulátorok állapota, kiegészítő fogyasztók jelentette terhelés, etc), ezért itt is egy kisebb értékkel (10 km?) számol a tulajdonos.

Szólóban és csuklósban egyforma részletek.



Szóló

A korábbi 23 ülőhely 27-re növekedett, ebből fellépéstől mentesen elérhető 10. Az állóhelyek tekintetében számomra továbbra is kritikán aluli, néhány ülőhely beáldozása sokat segített volna a szellősebb utastér összképén. A második ajtó után hátrafelé a két másfeles ülés (a korábbi 1+1-esek helyett) némileg mérsékel, de hagyományos egyszemélyes ülés + kevésbé behúzott szélfogó lenne ezen a részen a kívánatosabb (vagy állóhely tisztán). Kerekesszékes / babakocsi tárolóhely ugyanúgy egy található benne (és az is elég karcsú), ahogy az előző változaton.

Jelleghelyes ábrán a szóló utastere. 



A Solaris formatervéről (a harmadik generációig bezárólag) itt olvashat, a járműveik hátfalán látható "tacskóról" pedig itt.

Csuklós

Az új változatban 38 ülőhely és 96 állóhely érhető el (6 fő/m2-rel számolva, nulla kerekesszékes utas esetén) a korábbi 41-93-mal szemben (4 fő/m2-rel számolva). A hátrébb helyezett második, és előrébb hozott harmadik ajtó némileg javított a szűkös utastéri keresztmetszeteken, de itt is görcsösen ragaszkodtak olyan ülőhelyekhez, melyeket bátrabban fel kellett volna áldozni az állóhelyek javára (hármat elhagytak).

A 'B' tengelyen a fellépő magassága - szigorúan szemmértékre - szokatlanul magasnak tűnik.

Ilyen a harmadik ajtó – csukló közti másfeles szék. Egy szimpla ülés + elforgatva 90 fokkal (és kevésbé benyúló szélfogóval) jó irányba mozdította volna az amúgyis szűkös csukló felé irányuló keresztmetszetet. Az ilyen esetlen belső kialakításoknál van előnye a siklóajtónak is, hogy nem befelé szűkít még teret mozgásakor (+ kisebb szélfogó). A „motorsátor” is előrébb jött, tehát az fix elemként szűkít pont itt.

Az első kocsitestben hasonlóan az ülőhely maximálása volt vélhetően a fő szempont. A hátrébb elhelyezkedő második ajtó miatt ugyanis az ajtótlan oldalon +4 ülőhelyet implementáltak. Az első és második ajtó közt pedig az újabb előírásoknak megfelelően még egy babakocsi-tárolóhely található. Az jobb első kerékdobhoz a korábbi szimpla helyett másfeles ülőhelyeket kértek, ez jobb.

Második ajtóval szembeni állófelület két lehajtható üléssel.


Második ajtótól előre található állófelület babakocsisok részére.


Negyedrangú részletek: fűtőkészülék tartókonzol élvédelem, csavarvédő kupak.


Jelleghelyes ábrán a csuklós változat utastere. 



A tender opciója 2020. november 20-ig él, eddig lehet új közbeszerzés kiírása nélkül lehívni további járműveket: még 51 darabot, melyekkel a húsz és harminc éves csuklósokat nyugdíjazni lehetne. 

Azonosítószámok szerinti első és (jelenleg) utolsó Solaris troli a Dózsa György út M-nél.

Korrekció [2020.01.11.]: a szanálandó ülések jelölésénél az ábrákon nem vettem figyelembe az előírást, mely alapján legalább 8 dobogómentes ülés kell legyen a járműben, ez alapján frissítettem az ábrákat.


291 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page