top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Midibuszgyárak országa | I. rész

Frissítve: márc. 15.

A nevesebb gyártókon felül számos-számtalan kisebb-nagyobb vállalkozás – olykor mindenféle előismeret nélkül – belepillantott a buszgyártás világába. S hogy mindezt a nagyobb részük midi/mini kategóriával kezdte, cégpolitikai/gazdasági okokból érthető is (ha nem hozná a mutatókat, elmaradna a megtérülés, etc., akkor mégsem tizenkét méternyi [vagy több] alktrészt és anyagot feccöltek bele, ráadásul sokszor már létező alvázra karosszáltak).


A kétezres évek elején/közepén például ilyen hívogató lehetett a buszgyártásra a BKV Zrt-nél vergődő 405-ösök kitűzőtt selejtezése, és nagymennyiségű új midi tervezett beszerzése. Akik követték a sajtóorgánumokat az elmúlt években, láthatták, hogy végül a sok midi közül a török lett a befutó [1] (hosszas huza-vona árán) - az akkori hazai opciók (S91, Plasma) ellenére.


A volánvállalatoknál (és a magánszektorban) is mutatkozott olykor igény kisebb befogadóképességű buszokra, ezeket a tátongó réseket tömte be a Kravtex, vagy náluk gyakrabban a külföldi gyártók (Pannon Volán Zrt. és Bakony Volán Zrt. lengyel gyártmányú Autosan H7 Solina buszai [2] [3]). Utóbbiak megrendelésekor/érkezésekor is volt aktuálisan elérhető (hasonló kategóriájú) magyar midi (Credo EN 9,5, Enterprise Plasma - e kettő már rendelhető is volt, és 2008-ban készült el az első Rába-Webasto-Molitus S91), mégis a külföldi futott be – nem mintha újdonság lenne a csupán hangzatos ígéretek formájában létező hazai buszgyártás támogatása. Hasonlóan a külföldi nyert teret az ezredforduló környékén nagyobb mennyiségben (=több tucat) beáramló Temsa Prestij/Samba képében.

Egyike az ezredforduló környékén vásárolt Temsa Sambáknak. Hazánkban szinte kizárólag munkásszállítási igényeket elégítenek ki.


Tehát piaca van a kategóriának, de talán nem túlzás azt állítani, hogy esetenként túlkínálat van/volt az elérhető hazai típusokból - ami piaci környezetben nem hátrány - de úgy van túlkínálat, hogy az n-edik típus megjelenésekor az (n-1)-edik gyártó sem tudhatott magáénak számottevő megrendelést az azonos kategóriában. Az exportálás csak kevés esetben jöhetett létre sajnos (Credo LC 9,5 [2 db.], Csaba Metál Urbanus [2 db.], Alfa Busz Urbano [6 db.], Rába-Webasto-Molitus S91 [9 db.]).

A lengyel gyártmány mellett döntött a Pannon és a Bakony Volán is 2008/2009-ben.


A minibuszok piaca viszont igen széles, így aki ilyenekkel szeretne betörni, egyáltalán nincsen könnyű dolga, és valami igazán átütővel tud csak kilépni a térre és érvényesülni is ott (pl. luxus kivitel, mozgáskorlátozott szállító kialakítás vagy teljesen testre szabható jármű, ilyenek készítésével például a JBUS Hungary Kft. foglalkozik).


Ahol igazán lenne létjogosultsága ezeknek a kategóriáknak, az számos kistelepülési helyi járat, vagy éppen az önkormányzatok által üzemeltetett (kiöregedett) 543-asok [4] leváltása. Ám előbbi esetben a pénz szűke miatt általában a használtbuszok diadalmaskodnak, míg az önkormányzatok az elmúlt években az ÚMVP és Darányi Ignác-terv keretében vásároltak kisbuszokat/minibuszokat (kisebb befogadóképesség ugyan, de jóval több település juthatott hozzájuk, mint az 543-asokhoz anno). Hasonlóan a nagyvárosokban is bőven lenne terük, Budapesten is volt helye a 90 darab 405-ösnek 1994-ben, és lenne most is [5].


A továbbiakban megkísérlem végigvenni – az Ikarus (és az EAG) palettáját kihagyva, arról már volt szó [6] – a hazánkban a rendszerváltás óta készült midi- és minibuszokat, azok kezdetével, sikerével/csúcsával, és (esetenkénti) bukásával együtt. Nem csak végigszemlélni tervezem az egyes konstrukciókat, hanem megérteni és okfejteni is igyekszem a "miért"-eket. Ehhez négy, kardinális kikötést már most megtennék, még mindennek az elején:

  • nem vettem részt eddig járműépítésben/-gyártásban, és nincsen buszgyáram sem,

  • külső szemlélőként írok mindent (de nem csekély érdeklődéssel), amit Ön olvasni fog, 

  • nem célom senkinek sem lekicsinyíteni az elért/elérhető érdemeit,

  • törekszem az objektivitásra, mégha néha nem is fog úgy tűnni.

A hosszúra nyúlt bevezető után talán célszerű azzal folytatni, hogy mi az a

Midibusz: széles a spektruma, de alapvetően a 8 - 10,5 ( - 11) méteres hosszúság közötti darabok esnek ebbe a kategóriába. (Ezenfelül még szokásos a szállítható személyek száma alapján is megkülönböztetni.)

Minibusz: a midiknél kisebb (mind hosszban, mind befogadóképességben), sok esetben kishaszonjármű-alapokra karosszált buszok tartoznak ide, ti. MB Sprinter, VW Crafter, Iveco Daily, etc.
 

Elsőként a székesfehérvári Alfa Busz Kft. két midibusza kerül bemutatásra.


Alfa Busz Urbano

A 2002-ben létrejött, székesfehérvári illetőségű Alfa Busz Kft. (a magyar Volvo-karosszáló) egyik utolsók közötti munkája volt a Volvo B7RLE alvázra épített, 22,5”-es kerékátmérőjű Urbano típus, melyet kifejezetten egy svájci megrendelés végett terveztek. Az Alfa Busz Kft-ről érdemes tudni, hogy alapfilozófiájuk a piacon nem elérhető, de igényelt (olykor speciális) típus elkészítése, a megrendelő kívánalmai alapján.


Így jött létre a svájci üzlet is: a megrendelő egy "normál busz" ismérveivel bíró midit szeretett volna. Az elkészült 6 darab autóbusz ki is került 2009-ben szolgálati helyükre (TRN La Chaux-de-Fonds, [CH]), ám nem voltak kifejezetten elégedettek a buszokkal (valamint a cég megszűnése miatt a vevőszolgálat hiánya is probléma volt), így 2013-ban mind eladósorba került [8], 2014-ben pedig két kivétellel új gazdára találtak Lengyelországban. A svájci üzemeltetési, karbantartási morált ismerve ezek szinte új buszok voltak a második helyükre érkezvén - főleg annak tükrében, hogy effektíven nagyjából egy évet közlekedtek tervezett helyükön. 

A tököli buszfesztiválon. Forrás: Istvánfi Péter.


Az utastere. Forrás: [8].


Frissítés [2020. 05. 24.]: egyik példány Luxemburgban szolgált, nem rég eladósorba került (ismét) 11 évesen, 230 ezer kilométer megtétele után. Egy másik pedig Lengyelországban tűnt fel az előző években.

Fotók forrása: mobile.de (letöltve: 2020. május 24.)


Alfa Busz Kft. Nissan-alvázas prototípusa

Az Alfa Busz Kft. utolsó munkája a Nissan Atleon alvázra készített, meglehetősen extravagáns formatervvel bíró – már-már ízléshatáron kívül eső – midije volt [9]. Jellegre (utastér kiosztása, ajtó elhelyezkedése) kísértetiesen emlékeztet a szintén Székesfehérváron gyártott Ikarus 543.27/.28-asokra.

Ám ez már nem élhette meg a nullszériát sem (2011-ben csődeljárás kezdődött a cég ellen), ekkoriban került egy székesfehérvári céghez tartozás kiegyenlítése végett, ahol a mai napig megtalálható. Elsőként (és egyedül?) a 2010-es buszfesztiválon volt látható a nagyközönség számára. A cégnél eladósorban van, ők maguk nem használják.


Megjegyzés: a [8] (IHO) értesülései szerint Nagyvárad részére készítették el ezt a bemutatódarabot. Ez ebben a formában téves értesülés. Készítettek egy midit (mivel olcsón hozzájutottak egy tgk-alvázhoz), hátha kelendő lesz, és ezt követően Nagyvárad mutatott iránta érdeklődést. 

A Nissan-tól vásárolt alváz a megrendelt darabokon felül készülhetett az üzemben, melyet olykor áron alul értékesítenek, csak hogy "szabaduljanak tőle". Egy ilyenre készítettek egy felépítményt Székesfehérváron. (Többlet alváz készítése a termelési optimumok végett bevett dolog olykor.)

Műszaki ismertetője az alváznak, és a felépítménynek.A következő részben a '90-es évek reménységei, a Csepel, a Rákos Jármű és a Hungarobusz (valamint ezen cégek kooperációi) kerülnek bemutatásra, kiegészítve az ezredforduló előtt színrelépő Kravtex Kft-vel.

Ide kattintva érheti el a második részt.Források és felhasznált irodalom:


[1] BusWorld blog – „Atak a Várban” (2015.11.19.) https://www.busworldblog.com/post/17karsan[3] Komlói Újság Online – Munkába áltak az új Pannon Volán-buszok (2009.05.02.) http://www.komloiujsag.hu/?p=905


[4] BusWorld blog – Önkormányzati 543-asok ma (2016.06.15.) https://www.busworldblog.com/post/onkormanyzati_ik543


[5] Index – Midibusz aranykor jöhet Budapesten (2015.06.03.) http://index.hu/belfold/budapest/2015/06/03/midibusz-aranykor_johet_budapesten/


[6] BusWorld blog – Ikarus midik (2014.06.24.) https://www.busworldblog.com/post/ikarus_midik


[8] Vezess – Magyar Volvókat árulnak a németek (2014.11.17.) http://www.vezess.hu/haszongepjarmu/2014/11/17/magyar-volvokat-arulnak-a-nemetek/


[9] Indóház Online – Megszűnt buszgyárak nyomában – Alfa Busz (2011.11.13.) http://iho.hu/hir/megszunt-buszgyarak-nyomaban-alfa-busz-111113


Camion Truck&Bus magazin 2008/6. szám - Buszfesztivál ötödször http://www.camiontruck.net/images/2008/200806/c034-039w.pdf


340 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Commentaires


bottom of page