top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Önkormányzati Ikarus 543-asok

Frissítve: 2023. jan. 5.

Manapság már a Darányi Ignác-terv (illetve korábban az ÚMVP-programban vásárolt „tulipános buszok”) keretében elsősorban kisebb befogadóképességű kisbuszokat kapnak/kaptak az önkormányzatok jutányos áron, míg az ezredforduló előtt még az Ikarus gyár akkori legújabb (de nem legdrágább – EAG) midibuszával szórták meg a keleti országrész számos önkormányzatát. Ezek a midik az elmúlt majd’ húsz évben – egyes esetekben – többször gazdát cseréltek, az önkormányzatok egy része túladott rajtuk a szűk anyagi kereteik miatt, vagy éppen a kihasználatlanság miatt.


2012-ben egy remek fényképes összefoglaló már készült ezekről, így annak a folytatásának/kiegészítésének/aktualizálásának szánom most ezt a bejegyzést. A kissé aránytalan megjelenésük ellenére mindig is kedvesek voltak számomra ezen buszok, elsősorban azért, mert sokáig nem volt két egyforma köztük a fényezést illetően – manapság sajnos sok, korábban igényes színtervű darabot fehérre fényeztek át.


A műszaki tartalom a buszok esetében (egy-egy kivételtől eltekintve) azonos: Csepel 613.02-es alvázra épített karosszéria, Cummins B135-ös soros, négyhengeres dízelmotor, 3 900 ccm hengerűrtartalommal és 100 kW maximális teljesítménnyel. Mindehhez pedig manuális, 5+1 sebességes váltót építettek be.


FJA-404 (ex-GLD-114, Császár Busz, Bajna)

Hosszú évek óta a bajnai vállalkozó tulajdonát képezi, olykor országon kívüli különjáratokra is befogják.


FLD-626 (ex-GLD-404, Dóra Zoltán, Mélykút)

Mélykúti maszek végzi vele elsősorban a kiskunhalasi konzervgyár munkásszállítását, de természetesen különjáratokban is megfordult olykor.


FLZ-221 (ex-GLD-144, Balkány)

A balkányi iskolajárat busza, mely az önkormányzattól elkerülve is megmaradt ezen küldetésében. A pályafutása Geszteréden indult.


GLD-113 (Sonkád)

A helyi önkormányzat túladna rajta, ugyanis itt is a „tulipános” kisbuszt használják inkább, melynek a fenntartása is gazdaságosabb. Nagy ritkán használják csak, eladó 2013. vége óta.


GLD-142 (Homrogd)

A kis kékség itt is háttérbe szorult a kisbusz érkezése után, de tavaly nyáron még Budapestre is elmerészkedtek vele.



GLD-143 (Hodász)

A hodásziak is ritkábban fogják már munkára, de az elmúlt évben egyszer ők is eljöttek vele Budapestre. A korábbi iskolás menetei sincsenek már.



GLD-146 (Niké-Mátra Toptechnika Kft., Gyöngyös)

A rozsályiak a kis befogadóképessége miatt hamar továbbadtak a buszukon, mely a Niké-Mátra Toptechnika Kft-nél kötött ki – két másik, hasonló társával együtt a cég három ilyen busszal végzi a munkásai szállítását.


GLD-147

Erről a gépről tudok a legkevesebbet, csupán néhányszor láttam, de cégjelzést, menetrendszerűséget, tárolóhelyet még nem tudtam szerezni hozzá. Egy kisegítő iskola diákjait szállítja.

Fotó: M. B.


GLD-148 (Noge Kft., Nagykanizsa)

Botpalád is megvált a midijétől 2012 táján, jelenleg a nagykanizsai Noge Kft. tulajdonában van, megrendelhető különjáratokra. Jelenleg (mintegy féléve) eladó.

Fotó: Balázs1a


GLD-149 (Niké-Mátra Toptechnika Kft., Gyöngyös)

Cégénydányádon indult a pályafutása a leszállítását követően, ahonnan ez is a Niké-Mátra Toptechnika Kft-nél landolt. Munkásszállításra használják. 


GLD-402

1997-ben vette Kenézlő, utána a Szent Bazil Oktatási Központ busza volt egészen 2012. végéig, onnan került a Török Buszhoz (Nagylók). Ezt követően Zsadányban egy református közösség busza lett.


GLD-403

A Tiszavíz Vízerőmű busza volt Tiszalökön, majd Csákberényben landolt egy magánvállalkozónál még a 2000-es évek végén, ahol többek között a helyi Waldorf-iskola diákjait szállítja.


GLD-421

2013. végén - 2014. elején adtak tovább a csobádiak a buszukon, melyet iskolabuszként használtak addig. Ezt követően magánvállalkozóhoz került, és kifehéredett. Szintén eladó.


GLD-456 (Kiskunmajsa)

A kunsági településen még napi rendszerességgel közlekedik, iskolásjáratként reggel és délután forog a településen.



GLD-457 (Méhtelek)

Iskolabuszként használják, napi fix 44 kilométert fut. Ezenfelül hétvégente – ha úgy adódik – környező városokba szállít falubelieket, de messzebbre már nem járnak vele.


GLD-519

Ez is számos alkalommal cserélt gazdát községek között: Mándokon kezdte 1997-ben, majd onnan került utána Ajakra, ahol 2012-ben továbbadtak rajta, elkerült Hejőpapira, majd 2014-ben a Szalai Busz tulajdona lett, ahonnan Gombára került egy egyéni vállalkozóhoz, ahonnan 2015. végén ismét továbbállt, pillanatnyilag egy csepeli magánvállalkozó üzemelteti.


GLD-520 (Császár Busz, Bajna)

Bögötén kezdett 1997-ben, ahonnan később a Vasi Volán vásárolta meg (és selejtezte is), majd a korábban említett bajnai maszekhoz került, jelenleg üzemképtelen állapotban van.


GLD-590 (ClaudiBus, Szombathely)

A Tiszakerecsenyben kezdett busz 2012-ben került eladósorba, ahonnan az ország átellenes felébe került, a szombathelyi ClaudiBus-hoz. Itt átfényezték piros/fehérre a korábbi kék/fehérről. Különjáratozik.

Fotó: L. B. 


GME-344 (Lakitelek)

Szintén iskolabuszként használják hétköznaponta. Korábban a pécsi Gyurok Bt. busza volt, előtte pedig Moson környéki volt.



GME-345 (Verpelét)

Gyártásától egészen 2013-as elbontásáig Verpelét busza volt, elsősorban rendezvényekre szállította a település lakosait.

Fotó: M. B.


GME-347 (Füzesabony)

Ennek nem tudom, hogy volt-e fix járata, én mindig parkolni láttam. Viszont Budapestre eljöttek vele többször is a korábbi években.


GME-427 (Sori-Busz 2000 Bt., Berettyóújfalu)

Korábban egy makói egyéni vállalkozóé volt, utána került Berettyóújfaluba. Különjáratokat végez.


GME-428 (Fakó Kft., Nagykáta)

Tiszakürt egykori busza cibakházi telephelyű volt 2013-ban, s a közeli cipőgyárba végzett munkásszállítást. Azóta gazdát cserélt (egy egyéni vállalkozóhoz került).


GME-429

Tokaji Önkormányzatnál kezdett, majd azt követően Viszló Trans-os gép eleinte Visteon-szerződéses járaton volt, jelenleg tartalék funkciót tölt be a martonvásári telepen.


GNU-620 (Bereczki Máté Szakközépiskola, Baja)

A bajai gép szintén terhére volt már néhány évvel ezelőtt is az iskolának: műszaki vizsga hiányában a garázsában állt, nem használták. Tavaly kikerült a DAKK Zrt. helyi üzemegységének sarkába, egy igényes „ELADÓ” felirattal az oldalán.


GXW-124 (Tiszacsécse)

A tiszacsécseiek nyerték meg maguknak az egyetlen Nissan alvázas (és motoros) 543-ast, amely a mai napig használatban van (iskolás járaton), óvják, kímélik, és garázsban tartják.



LAW-726 (ex-FLR-615, Maksa-Busz Transport Kft., Ecséd)

Sok céget végigjárt ez is: volt Rédén, majd Bodajkra került, ezt követően Jászberény környékén végzett munkásszállítást, jelenleg egy ecsédi magánvállalkozóé, szintén munkásszállításon pörög.


LIP-989 (ex-FLX-966, GLD-145, Niké-Mátra Toptechnika Kft., Gyöngyös)

Szakoly Önkormányzata elsőkörben egy helyi magánvállalkozónak értékesítette a midijét, akitől 2011-ben a Niké-Mátra Toptechnika Kft-hez került, ahol azóta is használják munkásszállításra.


LKY-501 (ex-FJB-418, GLD-518, Gyömrő)

Miskolci magánvállalkozónál kezdett, ahonnan a Pest megyei település helyi járatos törzsgépe lett, egészen a proto S91-es érkezéséig. Azóta különjáratoznak vele, illetve tartalékbusz a helyi járatra.


NMK-124 (ex-FKH-112, GME-346, SalgóBusz)

Miskolci magánvállalkozó (Pecze Béla) autóbusza volt újkora óta, egészen idén tavaszig, akkor került át a SalgóBusz-hoz, jelenleg salgótarjáni Tesco járaton található meg.


NPT-736 (ex-GME-348, FLX-514)

Edelényből (vagy környékéről, pontosan nem ismert sajnos) 2007. végén került el Apajra a busz, ahol eleinte iskolásjáratként funkcionált, azt követően pedig az OBO Bettermann műszakváltáson vett részt. Jelenleg Móron árulják.

Fotó: Balázs1a


* * * 


Ha már az 543.38M széria ilyen mértékben témára került, érdemes szót ejtenem három, nem önkormányzati darabról is. E hármat ugyanis a Magyar Honvédség vette állományba 1997-ben, és kettő közülük a mai napig szolgálja a bakákat utazásaik során. Műszaki tartalomban megegyeznek a széria többi tagjaival.


CLR-922 (Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, Kecskemét)

1997-ben kezdett Szolnokon, majd az An-26-osok költözésével egyidőben átkerült Kecskemétre, itt szolgált egészen 2007/2008-ig, amikor selejtezésre került (ennek oka nem ismert számomra). Ezt követően a kalocsai lerakat részét képezte, majd egy Ikarus-gyűjtő vásárolta meg. Jelenlegi tulajdonosa a felújítását tervezi.


HB 52-58 (MH 12. Győr)

A győri egység midije a mai napig üzemképes. Legutóbbi „nyilvános szereplése" a 2013-as laktanyai nyílt napon volt, amikor a város központja és a telephelye között szállította az érdeklődőket.


HB 52-59 (MH 64. Kaposvár)

A kaposváriak busza sokáig nem volt idehaza fellelhető, ugyanis EUFOR-misszió keretében Boszniában állomásozott. Két-három éve került haza csupán, jelenleg még használatban van.




Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page