• Aron Sonfalvi

Kistarcsa helyi járat

Frissítve: 2020. nov. 16.


nps-912_2.jpg

A település tömegközlekedése (legalábbis a 3-as út mentén) igen gazdag: H8-as HÉV, számos helyközi volánjárat, és részben a BKV 92-es busza is érinti a várost. Ugyanakkor az alábbi térképen jól látható, hogy fekvése és kiépítettsége révén a 3-as út csupán kettészeli a várost, s tőle északra és délre is húzódik lakott terület bőven. Ezt az irányú utazási igényt a HÉV, az keresztülhaladó volánjáratok, és a 92-es busz nem elégíti ki.

kistarcsa_map.png

Kistarcsa fekvése. Térkép: Google Maps.


Ezen igény kielégítésére hozták létre a helyi járatot. Az első fellelhető információ a járatról 2006-ból származik, az útvonala ekkor: Csigaház – Rákóczi körút – Szent László utca – Csömöri utca – Hunyadi utca – Csigaház. Körjáratként a távolabb eső, szegregáltabb városrészeket köti össze.


2005-tól 2008. augusztus 7-ig a közlekedés a Térségi Tömegközlekedési Vállalkozás Kft. látta el (Gödöllőre bejegyzett cég). A 2013-ig érvényes szerződést ugyanis a fentebb írt napon a cég ügyvezetője önkényesen és váratlanul felmondta. A városvezetés 2008. szeptember 1-jével tervezte újraindítani a járatot.


Munkanapokon 11 járat közlekedett, míg hétvégenként és ünnepnapokon 9. A járatok – bár ez az akkori menetrendben nem kerül részletezésre – hétvégente “összevont” útvonalon közlekedtek: ennek a jelentése az aktuálisan érvényes menetrendből már egyértelmű, hogy a munkanapi járatok között szinte nincs két, egyforma megállókiosztással (és útvonallal) rendelkező. A járatkínálat bővült a korábbi évekhez képest, munkanapokon 14-re nőtt a számuk 2018-ra.


A minden megállót magába foglaló járat útvonala:

kistarcsa_helyi_map.png

A képre kattintva a megállókiosztás részletesebben is megtekinthető.


További érdekesség a város közlekedésében a 2008 novemberében beindított Pécel – Csömör helyközi (s részint helyi) buszjárat, melyet a Weekendbus Zrt., illetve jogutódja, a Vo-Lan Kar Közlekedési Zrt. (és leányvállalata, a WB-Bus Közlekedési Kft.) végez. Munkanapokon közlekedik csak, 7 járatpárral. Az agglomerációs helyközi járatok át- illetve beszámozása következtében a 449-es számot kapta.

A jármű sokáig egy MAZ 103-as volt (FLH-159), a sorok írásakor egy MAN NL223-ast (WEB-023) használnak. 


flh-159_2.jpg

A MAZ Csömör, Laky-sarok végállomáson…


web-023_449_1.jpg

…és az MAN Kistarcsa, kórháznál.


2008. szeptember 1-jétől napjainkig a Szekér-Transz ’99 Bt. végzi a járatokat. Az előző céghez képest egy jóval informatívabb és részletesebb menetrend (2012, 2018) tettek közzé, melyen a legutolsó módosítás 2018 januárjában történt:

A menetrend 2018. január 2. napjától változik/zott. Az előzőhöz képest a következő változásokat tartalmazza:-mindegyik hétköznapi járat indulása a HÉV-hez lett igazítva -a 19:12-kor induló járat utashiány miatt pénteken nem közlekedik -a 08:15-ös járatot vasárnap töröltük, mert a misék időpontja megváltozott

A T. T. V. Kft. által üzemeltetett években Iveco Daily és az egyetlen (később Bicskére került) Ikarus 223-as (JOT-029) futott a járatokon. A Szekér-Transz ’99 Kft. 2009-től nagyjából 2014 végéig két Mercedes-Benz Citót (LND-366, LND-377 – ezt követően mindkettőt megvásárolta a Szaki-Tours Kft [Nyírbátor]) használta a feladatra. Az üzemkészségükről árulkodó volt, hogy Csigaház-végállomáson tartalékként várta az éppen nem futó darab, hogy szükség esetén bevetésre kerüljön. Ennek ellenére a Szaki-Tours Kft. mindkét példányt megvásárolta, és az egyiket donorként használva közlekedtetik a másikat Nyírbátor helyi járaton. A sorok írásakor egy Renault Master-alapra karosszált égkék minibusz (NPS-912) közlekedik a járatokon.

Az egyik (éppen tartalék) Cito 2013-ban.
A másik darab.
A 2018-ban használt minibusz.

Frissítés [2018.06.30.]: a T.T.V. Kft. távozásának körülményei illetve dátumát pontosítottam.

Felhasznált irodalom:


Schuchmann Péter: Kistarcsa város integrált városfejlesztési stratégiája (Pestterv Kft., 2009. június, PDF; 1.86 MB)#Kistarcsa #jármű #Kistarcsahelyibusz #helyijárat #közlekedés #helyibusz #helyijáratKistarcsa #helyijárat #buszjárat #busz #MercedesCito

485 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése