top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Bicske helyi járat

Frissítve: 2020. nov. 17.

Az első helyi járat a '70-es években indult el a helyi AKÖV üzemeltetésében, Ikarus 55-össel, a kertvárosi részen. Egy rövid ideig (néhány évig) nem közlekedett (pontos adat nem ismert), majd az önkormányzat újraindíttatta. Ekkor az útvonala a Vasútállomás – Kertváros – Központ majd vissza útirány volt, mely később kibővült a Telep érintésével is, mely útvonal jelenleg is használatos (lásd majd lentebb). 2001-ben még az Alba Volán Rt. gondozásában közlekedett, melyet néhány évvel később a Viszló Trans Kft. vett át alvállalkozóként. Őket váltotta a Grószbusz Kft., majd 2010-ben a Régió 2007 Kft, mint közszolgáltató.


A helyi járatot egyetlen, a teljes települést bejáró körjárat képezi hosszú évek óta. A járat – sok másik településhez hasonlóan – a vasútállomástól indulva először a város északibb felét járja be, majd a déli részén leírt hurkot követően tér vissza ismét (az északi részen végighaladva) a vasútállomáshoz. A menetrend korrektül ki van téve a megállókban, egyetlen apróság, hogy évekig nem az előző menetrend helyett tették ki az újat, hanem mellé – némi félreértésre alapot adva ezzel, ugyanis nem mindig volt ott a tájékoztató lapok alján, hogy mikortól érvényes.

Erre rákerült...


...az aktuálisra már én írtam rá utólag.


Sok megálló közös a helyközi járatokkal (részben egyébként a helyközi járatok és ellátnak egyfajta helyi járat funkciót), ahol nem, ott is jól felismerhető a buszmegálló. Legérdekesebb pontja a Csákvári utca, ahol a visszaforduláshoz behajt az egykori laktanya területére a busz. A járat megállói itt tekinthetők meg.

Megállótábla 3 menetrenddel és a laktanyás forduló. Fotók: Balázs1a.


Az autóbusz a járatokon az Alba Volános időkben Ikarus 260-as volt, mely csupán csekély mértékben változott a Viszló Trans Kft. által ellátott időkben: egy ex-Alba Volános 260-as (JHZ-335) és egy ugyanonnan származó Ikarus 415-ös (FSJ-701) közlekedett, olykor pedig E91-est vetettek be. A Grószbusz Kft. egy ex-Szabolcs Volános Ikarus 260-ast használt (KPA-413), míg a Régió 2007 Kft. az egyetlen Ikarus 223-assal üzemeltette a járatot. Utóbbi buszt idén cserélték le egy MAN A21-esre (PDY-769). Az aktuális busz a Tűzoltóságon „alszik”.


Az Ikarus 223-as 2000-ben épült Székesfehérváron. A 9,6 méteres buszt egy, végül meghiúsult kuvaiti üzlet reményében készítették el, 210 lóerős DAF motorral szerelve.





A cikk közzétételekor használt MAN A21-es. Fotó: Balázs1a.


Az alternatív helyi járat itt is a Tesco-busz, melyet 2014-ben meg akartak szüntetni, azonban aláírásgyűjtést követően 2015-ben úgy döntöttek, mégis marad.


A Tesco-járat 2017 végén érvényes menetrendje. Forrás: tesco.hu


A bejegyzés létrejöttében közreműködött a Bicskei Szó blog.

1 023 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page