top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Három évtized 400-asokkal Budapesten - 2. rész

Frissítve: 2022. dec. 5.


> > > 1. rész < < <

Regiszter

Figyelő, 2000. január 6-12.


Méltánytalannak tartja az Ikarus Rt., hogy a BKV Rt. az Ik 405-ös midibuszokkal kapcsolatban kártérítési pert indított a buszgyár ellen – reagált a BKV e tárgyú bejelentésére Vadnai Zoltán, az Ikarus vezérigazgatója. A garanciális idő lejárta után jelzett újabb panaszok kivizsgálásához az Ikarus közös műszaki bizottság létrehozását javasolta, ám a BKV ettől mindmáig elzárkózott.


* * *


Nincs egyetértés midibuszügyben

Februárban kezdődhet az Ikarus-BKV per

Napi Magyarország, 2000. január 6.


A BKV Rt. álláspontja szerint az 1994 óta vásárolt Ikarus 405 típusú midibuszok üzemeltetése jelentős többletköltséggel jár, ezért kártérítési perre készül a közlekedési vállalat. A Fővárosi Közgyűlés szakbizottsága tavaly december végén elfogadta a BKV által készített tájékoztatót, ezt követően a társaság pert indított. Vadnai Zoltán, az Ikarus Rt. vezérigazgatója a Napi Magyarországnak elmondta, hogy értetlenséggel fogadják a BKV Rt. lépését, hiszen korábban is - a garanciális kötelezettségeken túl - kijavították a keletkező hibákat.


Az Ikarus 1994-ben szállította le a megrendelt kilencven normál és kettő, mozgássérültek fuvarozására is alkalmas midibuszok első darabjait. A forgalomba állítást követően egyes járműveken konstrukciós hibák merültek fel a motornál és a sebességváltónál, ezért a garanciális üzemeltetést a két cég 1997 decemberéig meghosszabbította - mondja a vezérigazgató. A midibuszok üzemeltetése közben sajnálatos módon történt egy baleset, a jármű felborult, s a BKV a gyártót tette felelőssé, mondván, hogy mindez a laprugó törése miatt következett be. A szakértői vizsgálatok végül kiderítették, hogy a laprugó a borulás hatására sérült meg. Az Ikarus Rt. még 1999 elején vállalta a buszok laprugóinak cseréjét, illetve egy olyan pótalkatrész beszerelését, amely segítségével rugótörés esetén is biztonságosan lehet kormányozni a midibuszokat.


Vadnai Zoltán szerint a konstrukciós hibákat a garanciális idő alatt kijavították. A BKV ezt követően élt az úgynevezett jóteljesítési garancia jogával, amit a szerződés szerint végszükség esetén vehet igénybe. A jóteljesítési garanciajog keretében az eladó a szállítás előtt egy bizonyos összeget elhelyez egy meghatározott bankszámlán, amit a vevő kárpótlásként igénybe vehet. Az Ikarus vezérigazgatója szerint érthetetlen, hogy a rendelkezésre álló tetemes források felhasználása után költséges üzemeltetés címén pert helyezett kilátásba a BKV. Elmondta: az Ikarus 405 típusú midibuszok közül nagyon sok közlekedik olasz, német, görög és cseh városokban, és ezek közül egyik üzemeltető sem lépett fel olyan mértékű igényekkel, mint a BKV. A buszokat független német szakértői intézet minősítette a gyártáskor, a szállítás megkezdése előtt és a végátvételnél.


A BKV Rt. szerint a buszok műszaki állapota nem felel meg a szerződésben rögzített követelményeknek. Vág Péter, a BKV Rt. műszaki vezérigazgató-helyettese a Napi Magyarországnak azt nyilatkozta, hogy az üzemeltetésből adódó többletköltségeket nem kívánják egyedül vállalni, ezért per útján érvényesítik követeléseiket a gyártóval szemben. Vág Péter szerint az autóbuszokra a garanciális javításokon túl jóval több pénzt kell fordítani, a szerelések miatt nem tudnak minden buszt forgalomba állítani. A csarnokokban álló buszok helyett esetenként nagyobb méretű járművet állítanak forgalomba, amely üzemeltetési költsége és fogyasztása is meghaladja az Ikarus 405-ösét.


A műszaki vezérigazgatóhelyettes elismerte, hogy a járművek megbízhatók, az üzemeltetés többletköltségeit azonban nem vállalják egyedül. A bírósági tárgyalásra február második felében kerül sor, a BKV lehetségesnek tartja, hogy a tárgyalás előtt megállapodnak a gyártóval.


Lapunk kérdésére Vág Péter elmondta: az autóbuszok élettartamát a szerződés szerint tizenkét évben vagy nyolcszázezer kilométerben határozták meg. Az üzemeltetés közben a főegységekkel, ezen belül a motor és a váltó működésével problémák adódtak, mivel ezeket az alkatrészeket a nagyjavítás előtt is fel kellett újítani. Az autóbuszok sebességváltójának futásteljesítményét a szerződésben úgy határozta meg a két cég, hogy a szerkezetnek az egyszeri felújításig ötszázezer kilométert kell teljesítenie, ehelyett az autóbuszok többségénél már százezer kilométernél jelentkeztek a műszaki hibák.


* * *


A BKV százmilliót követel az Ikarustól

Per a „romlékony” midibuszok miatt

Drávucz Péter; Napi Gazdaság, 2000. február 26.


Igazságügyi műszaki szakértő kirendeléséről döntött tegnap a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma abban a kártérítési perben, amelyet a BKV Rt. kezdeményezett 90 közepes méretű busz gyártója, az Ikarus Rt. ellen. A közlekedési cég szerint a 405-ös midibuszokra öt évvel ezelőtt kiírt tender nyertese nem tartotta be a vállalt műszaki és időgaranciákat, s emiatt mintegy 100 millió forint kár érte a BKV-t.


A BKV vezető jogásza, Kovács Judit a tárgyalás előtt megkeresésünkre elmondta: a négy-öt pályázó közül az Ikarus nem utolsósorban azért nyert, mert felvállalt bizonyos minőségi kritériumokat, így például azt, hogy a buszok még tíz év múlva is megfelelő állapotban lesznek. Ám a járművek – a közlekedési cég szerint konstrukciós hiba miatti – váltó- és motorproblémák következtében sok időt töltöttek a szervizben. Ezeket más járművekkel kellett helyettesíteni, és az egész garnitúrát hamarabb kell lecserélni. Kovács kiemelte: a meghibásodások miatt a BKV-nak többletkiadásai származtak, ennek megtérítését az alperestől várják. Az Ikarus viszont – állítása szerint – a garanciális javításokat rendben elvégezte, sőt némely esetben még a garancia időtartamát is meghosszabbította.


A BKV mintegy 100 milliós kártérítési igénnyel lépett fel tegnap, a bíróság végül igazságügyi műszaki szakértő kirendeléséről határozott.


* * *


Piros 93-assal a repülőtérre

Népszabadság – PestVidék melléklet, 2000. augusztus 8.


BKV Plusz márkavédjegyes Reptérbuszok közlekednek mától Kőbánya- Kispest és Ferihegy között. A korábban piros 93-asként ismert járat útvonalán nyolc, kívül-belül felújított és részben átalakított jármű szállítja az utasokat. Eközben a cég nem mondott le újabb, néhány peremkerületi járat magánkézbe adásáról sem, ám az alvállalkozói pályázat eredménye augusztus végére várható.


A repülőtéri utasok színvonalasabb szállítását tűzte célul a Budapesti Közlekedési Rt., amikor a közelmúltban a 93gy jelű buszokat korszerű, márkavédjegyes járattá alakította. A cég mintegy húszmillió forintból összesen nyolc járművet újított fel, s mától Reptér-busz néven üzemelteti – tudtuk meg Bősze Sándortól, a BKV Rt. közlekedési főosztályvezetőjétől. A nyolc IK 435-ös járművéből naponta hat szállítja az utasokat a korábbinál kényelmesebb, színvonalasabb körülmények között Kőbánya-Kispest és Ferihegy 2-es terminálja között, a 93-as július közepén módosított útvonalán. A kívül-belül felújított buszokon elektronikus jegykezelő- és utastájékoztatóberendezést szereltek fel, a külföldi turisták eligazodását pedig az ugyancsak az utastérben található Budapest belvárosát, valamint a tömegközlekedési lehetőségeket szemléltető térképekkel segítik. Bár az IK 435-ös autóbuszok belső tere viszonylag tágas, a csomagok elhelyezésére, a járat jellegének megfelelően két-három csomag tárolására alkalmas teret alakítottak ki. A Reptér-buszon a járművezetőnél – az eddigiekhez képest újdonságként – 120 forintért vonaljegyet is lehet váltani.


[…]


Egyik a nyolc repteres 435-ösnek (BPO-540...547). Második és harmadik ajtóval szemközt már csak az extra korlátok árulkodnak, hogy ott tájékoztató volt. A középső és hátsó tengely kerékdobjára poggyásztartókat szereltek.


N. H. E.

* * *


Villamosokat és buszokat vesz a BKV

A tervezettnél hat évvel korábban kell felújítani a midibuszokat

Népszabadság – Budapest, 2000. augusztus 24.


A tervezettnél hat évvel korábban kell nagyjavítást végezni a midibuszként ismert, IK-405-ös járműveken. A felújítások mellett újak vásárlását is tervezi a BKV Rt.: hamarosan újabb ötven darab tizenkét méter hosszú, szóló, alacsony padlós buszt, önkormányzati hitelfelvétellel pedig villamosokat vásárol a cég. A buszok már a jövő év első negyedében megérkeznek, a villamosokra a közeljövőben írják ki a pályázatot.

[…]

A főmérnöktől azt is megtudtuk, hogy tizenkettő helyett hatéves üzemelés után kénytelenek felújítani a midibuszként ismert, nyolcvan darab lK-405-ös járművet. Az eleinte főként a Várban üzemelő buszokkal a vártnál több műszaki gondja volt a cégnek, ezért döntöttek a konstrukciós módosítást is tartalmazó felújítás mellett. Először két kocsi próbafelújítására várnak jelentkezőket, s csak ez után döntik el, hogy saját műhelyükben, vagy külsősök segítségével végzik el a munkát. Ha támogatást kapnak a környezetvédelmi alaptól, akkor a motorokat is korszerűbbre, környezetkímélőre cserélik.


Az Ikarus Busz Rt. a korábbinál színvonalasabb munkára törekszik, de nem zárkózhat el az előd – Ikarus Rt. – hibáinak következményeitől sem – nyilatkozta lapunknak Szemenyei László, a cég vezérigazgató-helyettese. A januárban különvált társaság fő tevékenysége továbbra is buszok gyártása és javítása. Ha a BKV megpályáztatja az IK-405-ösök felújítását, az Ikarus is versenybe száll. A vezérigazgató-helyettesnek arról nincs tudomása, hogy a midibuszok gyártása során konstrukciós hibát követett volna el a korábbi cég.

N. H. E


* * *


BKV-buszok felújítása

Világgazdaság/Közbeszerzési Értesítő, 2000. november 8.


Budapesti Közlekedési Rt. IK 405-ös autóbuszok felújítására indított nyílt eljárására egy ajánlat érkezett. Az Ikarus-Trade Kereskedelmi Kft. 9 337 800 forintért (+áfa) végzi el a munkát.


* * *


Az Ikarus-Trade újít fel buszokat

BKV tervezett megrendelései

Világgazdaság, 2001. március 21.


A Budapesti Közlekedési (BKV) Rt. közzétette a Közbeszerzési Értesítőben (KÉ) idei előzetes összesített közbeszerzési tájékoztatóját. Ebben a társaság külön részletezi a tervezett árubeszerzés, építési-beruházási és a szolgáltatási megrendelését.


Az Ikarus-Trade Kereskedelmi Kft. újítja fel a BKV 78 autóbuszát. A BKV az IK-405 típusú buszok felújítására hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárást alkalmazott.

A nyertes autóbuszonként (motorcsere, az azzal összefüggő vázátalakítási munkákkal együtt) 3 907 408 forintot (plusz áfa) kap a felújításért.

[…]


* * *


Kívül-belül felújították a várbuszokat

A kezdetektől sok volt a gond, majdnem annyit költöttek rájuk, mint amennyibe kerültek

Német H. Erzsébet; Népszabadság – Budapest, 2002. augusztus 10.


Kívül-belül felújították a várbuszokat, amelyek lecserélését, gyakori műszaki hiba miatt már évekkel ezelőtt fontolgatta a BKV. A midibuszokkal kezdettől sok gond volt, néhány útvonalon ki is vonták a forgalomból. A fővárosban jelenleg nyolcvan közlekedik, mindegyiket fokozatosan megújítják. Úgy tudjuk, egy buszra mintegy tízmillió forintot költenek, csaknem annyit, amennyiért nyolc éve vette a BKV.


A Környezetvédelmi Alap Céltámogatás (KAC) segítségével felújította a Várban közlekedő, összesen tizenhárom buszt a BKV Rt. A fővárosban jelenleg összesen nyolcvan hasonló, IK-405-ös, úgynevezett midibusz közlekedik. Mint arról korábban beszámoltunk, a most hét-nyolc éves buszokkal már kevéssel üzembe állításuk után sok gond volt, folyamatos javításukra volt szükség. A BKV ezért komolyan fontolgatta az EBRD-hitelből, egymilliárd forintért vásárolt járműpark – akkor még kilencven darab busz – teljes cseréjét. Végül azért döntött megtartásuk mellett a cég, mert a viszonylag kis súlyú és méretű buszokkal lehet a legkönnyebben közlekedni a keskeny utcákban, különösen azokban, amelyek alatt pincék, üregek is húzódnak.

Környezetvédelmi Alap Célelőirányzat tájékoztató.


A járműbeszerzést megelőző nyílt nemzetközi tendert évekkel ezelőtt az Ikarus Rt. nyerte, s huszonnégy hónapos garanciával vállalta a gyártást, majd a szállítást. A garanciára, amelyet később a BKV kezdeményezésére meghosszabbítottak, szükség is volt, több járműn javítani kellett például a sebességváltót vagy a lengéscsillapítót. A vári buszok sofőrjei folyamatosan panaszkodtak: nem érezték elég biztonságosnak az IK-405-ösöket, amelyekkel az átlagosnál csak jóval lassabban lehetett közlekedni. A műszaki gondok folyamatos fejtörést okoztak a társaság szakembereinek, a 137-es, 39-es, 150-es, 158-as és 191-es vonalon ki is vonták a forgalomból a 405-ösöket. A Várban azonban azóta is ezek a típusok közlekednek, néhány hete teljesen felújított állapotban. Ezt tervezi a BKV a peremkerületekben közlekedő többivel is, összesen még hatvanhét járművel. Azt, hogy mikor folytatják és mennyibe kerül a program, egyelőre nem tudtuk meg a BKV illetékeseitől.


Az IK-405-ösöket évekkel ezelőtt politikai döntéssel, elhamarkodottan vásárolta a BKV — nyilatkozta lapunknak Szálka Miklós, a fővárosi közgyűlés városüzemeltetési bizottságának fideszes alelnöke. A versenypályázatra olyan gyártók is jelentkeztek, amelyek régóta készítenek kis buszokat, igaz, a BKV előírásánál valamivel nagyobbakat. A beszerzés azonban sürgős volt, s a cég nem átalakított, hanem teljesen új konstrukcióhoz ragaszkodott. Az Ikarus jó szándékkal, de minden, kisbusz-gyártási tapasztalat nélkül állította össze az IK-405-ösöket, amelyeken a motorral és a futóművel is sok gond volt. Az alelnök szerint a motor úgynevezett alsó szívású volt, így a kerék által felvert por gyorsan tönkretette a drága szerkezetet. Gond volt a lökésgátlókkal és a futóművekkel is, amelyeket a gyártó garancián túl is kicserélt. Szálka szerint a felújításra a BKV legalább tízmillió forintot költ járművenként, vagyis a nyolcvan darab javítása csaknem annyiba kerül, mint a teljes park korábbi vásárlási ára. Úgy véli, a Várban — számos külföldi nagyvárosi mintára — elektromos vagy gázüzemű buszokat kellene üzemeltetni. Utóbbira jó példa Bécs, amelynek belvárosában gázhajtású járművek közlekednek. Az üzemanyagot a szemétégető PB gáza biztosítja.



* * *


Bírja a fagyot idén a 7-es busz

Magyar Hírlap, 2002. december 12., csütörtök


Várhatóan nem mondják fel tömegesen a szolgálatot a mostani télen a 7-es vonalon közlekedő BKV-buszok. Az egyik típus, az Ikarus 435 ugyanis nem bírja a hideget és a nyirkos levegőt. Egy évvel ezelőtt épp ezekben a napokban egymás után dőltek ki és hagyták cserben az utasokat a járművek. Egy decemberi szombaton 70 buszhoz kellett szerelőt hívni fagyás miatt.


A BKV azonban – tanulva a tavalyi káoszból – minimális költséggel átalakította a járműveket. Egyenként 10-20 ezer forintból fűtőkészüléket szereltek azokhoz a szelepekhez, amelyek legelőször szoktak elfagyni az Ikarus 435-ösben – közölte lapunkkal Szegedi József, a BKV műszaki osztályvezetője.


A fagy a fékrendszert kezdi ki a járműben. A sűrített levegővel működő berendezésbe akkor kerülhet jég, ha odakint párás a levegő. Amikor elég hideg van, ez a nedvesség kicsapódva lefagy a fékrendszer csöveiben, ezért a busz nem mehet tovább. A zimankó miatt az elmúlt három napban már növekedett valamelyest az ilyen jellegű meghibásodások száma, de azt, hogy beválik-e a szelepfűtéses technika, igazán csak az első nagyobb havazás után lehet tudni. Az már most bizonyos, hogy a buszok utasterében ettől nem lesz melegebb. Az újabb típusokban külön radiátorok fűtenek, másutt azonban csak ventilátor tudja befújni a meleg levegőt.

V.Z.


* * *


Titkolják a 400-as Ikarusok tüzeinek és baleseteinek okát

Magyar Hírlap, 2003. február 14.


Egyre több a baj a BKV Ikarus buszaival. Nem kizárt, hogy szériahiba miatt égett porrá immár a második alacsony padlós jármű. A BKV ugyan cáfolja, de információink szerint egy másik fajta csuklós busz motorja vezetői beavatkozás nélkül is felpörög. Ilyen jármű tarolt le a közelmúltban több autót, egy másiknak a vezetője pedig tisztázatlan körülmények között halálos balesetet szenvedett.


[…] A fekete 7-es vonalán közlekedő 435-ösöknek vázszerkezeti problémáik vannak, és emiatt könnyebben meghibásodhat az elektromos rendszer. A javításokat a mai napig végzi – szavatosság keretében – a gyártó cég.


Továbbra is bizonytalan, hogy mi okozta a Vásárhelyi utcában azt a balesetet, amely során egy 435-ös autóbusz – a 47-es villamos pótlójárataként – több autót letarolt. A sofőr beszámolója szerint minden indok nélkül felpörgött a motor. A 61E vonalon ugyanilyen típus szenvedett balesetet, amiben a vezető életét vesztette. A BKV a mai napig nem adott egyértelmű magyarázatot a baleset okára. A rendőrség se jutott többre, hiszen a sofőr már nem tudja elmondani, miért hajtott a villamosba.


Úgy tudjuk, a 435-ös gázpedálja lényegében egy elektromos kapcsoló, így ha baj van az elektromos rendszerrel, könnyen felpöröghet a motor.


Szegedi József, a BKV műszaki osztályvezetője lapunkat arról tájékoztatta, hogy a közlekedési vállalat a gyártó és szakértők bevonásával vizsgálja a 26-os, alacsony padlós autóbusz tüzének okát. Szegedi József állítja, nem igaz az, hogy magától felpöröghet a 435-ös típus motorja, a Vásárhelyi utcai balesetet pedig a rendőrségi jelentés szerint az egyik autóvezető okozta. Ugyanakkor azt elismeri a BKV illetékese, hogy a kilencvenes években megjelent Ikarusz négyszázas szériával több a baj, mint a kétszázas típusokkal.


Megkérdeztük az Ikarusbusz Rt. kutatás-fejlesztési igazgatóját, Rutkai Lajost, ám ő a vizsgálat lezárultáig semmit nem kívánt mondani.


* * *


Tanévkezdés változó BKV-menetrenddel

Magyar Hírlap, 2004. augusztus 31.


A tanévkezdés miatt holnaptól változik a BKV menetrendje, a járatok többsége 10-25 százalékkal gyakrabban közlekedik. Ismét közlekedik a 2A villamos és a piros 66-os busz. Már nincs szükség a metrót pótló buszokra. A Volvo buszokat a 7-es és a 7A, illetve a 9-es vonalán állítják forgalomba. A 7-es vonalán közlekedő Ikarus 435-ösöket kisebb felújítás után külvárosi járatokra csoportosítják át. A BKV-nak így lehetősége lesz leselejtezni az ott járó legrégebbi buszokat. A cég honlapján máris kínálnak 17 darab, 1986-87-es évjáratú járművet, lejárt műszaki vizsgával.


* * *


Kis híján ismét kigyulladt egy Ikarus busz

Népszava, 2004. szeptember 20.


Majdnem megint kigyulladt egy autóbusz pont egy nappal azután, hogy Demszky Gábor főpolgármester a sorozatos busztüzek miatt pénteken bekérette irodájába Aba Botondot, a BKV vezérigazgatóját.

Majdnem kigyulladt a hét végén egy újabb Ikarus busz. Szombat délelőtt a piros 73-as járat sofőrjét a Csömöri és a Fűrész utcánál figyelmeztette egy autós, hogy füstöl a busz hátulja. Az Ikarus 435-ös típusú busz sofőrje leszállt, az utasokat is leszállította, majd egy poroltóval eloltotta az izzó olajcseppet a motortérben. Ebben az évben már hét BKV-busz motorterében keletkezett tűz, legutóbb szeptember 12-én. Az újabb meghibásodás egy nappal azután következett be, hogy Demszky Gábor főpolgármester a sorozatos busztüzek miatt pénteken bekérette irodájába Aba Botondot, a BKV vezérigazgatóját. A főpolgármester elrendelte az újabb busztüzek megakadályozása érdekében a járművek napi diagnosztikai szemléjét, amely 100 millió forint körüli kiadást jelent a közlekedési vállalatnak. Demszky Gábor arra is kérte a közlekedési társaság vezetőjét: két héten belül készítsenek átfogó jelentést a típushibák okairól.


A tűzesetek leggyakrabban a 412-es típusú buszoknál fordultak elő, s a 435-ös típusnál is gyártói hiba okozta a kiégéseket. A BKV által kért szakértői vizsgálatok szerint az új konstrukcióban épült, alacsony padlós, 412-es busz összeszerelése nem sikerült megbízhatóan, így a BKV-nál forgalomba állított első sorozat mind a 60 darabjánál előfordulhat a konstrukciós hiba. A társaság úgy döntött, saját költségén biztonságossá teszi a járműveket. Az átalakításnál hő- és tűzálló lemezt helyeztek a kipufogó és az utastéri kürtő közé. Eddig az áttervezések során egyszerre három buszt vontak ki a forgalomból. A hibás járművekből még 40 vár javításra, amit várhatóan az év végéig elvégeznek. Miután a gyártó Ikarus-Busz Rt. nem ismerte el, hogy ők hibáztak volna, a közlekedési társaság jogi úton kívánja behajtani azt a 350 millió forintos váratlan kiadást, amennyibe – szakértői szerint – a konstrukció hibás 412-es típusú buszok átalakítása kerül. Idén októberben a BKV a motor- és a gépészeti tér automatikus oltását végző berendezést telepít öt 400-as típusú járműbe.



* * *


BPI-905 a Keresztúr-buszon Kőbánya-Kispesten (2007).


* * *


2009-re a 405-ösök hat évvel korábbi újraépítése már alig látszódott, megérett a flottacsere, vagy az újabb felújítás. A pesti garázsokból mindet Budára csoportosították, elsősorban Kelenföldre, hogy a 16-os és 27-es kiadását biztosítani tudják. Óbudán a 39-es, 191-es és 237-es igényelt néhány darabot.


A két, gyárilag mozgássérültek szállítására kialakított 405.05-öst további két, utasforgalomból kiemelt busz is kiegészítette. Ezek átalakításának dátumáról nincs feljegyzésem. A második ajtónál mechanikusan kihajtható, lépcsőket áthidaló rámpát építettek be.

BPI-395 és BPI-396, a plusz két "roki busz".


Nem állt másképp a csuklósok helyzete sem: a flotta döntő része végletekig leharcolt állapotban rótta tovább a kilométereket, több esetben is előfordultak látványos váztörések utasforgalomban. Cinkotán, Dél-pesten, Kelenföldön is volt legalább egy tartósan üzemképtelen (váztörött, alkatrészhiányos), melyek a többi, még üzemképes buszt alkatrésszel kiszolgálták.

Többnyire még a gyári (mintájú) üléshuzatokkal (BPI-135; 2009).


2010-ben elindult egy átfogó felújítási program a 435-ösökre, így Kecskeméten (Autó Univerzál Kft.) valamint Székesfehérváron (IK Járműtechnika Kft.) több tucat buszt újjáépítettek a következő években.

Néhány a 2010-2011 folyamán felújítottak közül.


405-ösök pihennek napközben a Kelenföldi garázsban (2010).


További pillanatképek 2010 és '11ből: 405, 415, 435.



* * *


Állnak az Ikarusok és az új buszokra kiírt tender is

Népszava, 2010. augusztus 5.


Miközben a közlekedési hatóság a minap több BKV-s midibuszt vont ki a forgalomból, a 15 éves járművek kiváltását célzó közbeszerzési eljárás egy éve szinte egy helyben topog. Kedden a Nemzeti Közlekedési Hatóság öt Ikarus 405-ös forgalmi engedélyét érvénytelenítette műszaki gondok miatt. A 90 Ikarus 405-ös meghibásodási aránya amúgy 40-50 százalékos, fenntartásuk gazdaságtalan. Ezért írt ki tavaly júliusban kisvárosi autóbuszok üzemeltetésére pályázatot a BKV, ám az eredményhirdetés elmaradt. A tender áll – erősítette meg lapunknak Takács Péter műszaki vezérigazgató-helyettes. Az eljárást pedig nagy valószínűséggel eredménytelennek nyilvánítják. A BKV első körben negyven midibusz alvállalkozói üzemeltetőjét kereste a pályázaton, melynek tétje évi legalább 1,5 milliárd forint. Így a BKV részben lecserélhetné öreg, elavult járműparkját, a szolgáltatásért pedig kilométerpénzt fizetne az üzemeltetőnek.

Forgalomképtelen 405-ös Óbudán (2010).


* * *


Új midibuszok

Heti Válasz/Budai Látkép, 2010. december 16.


[...] A jelenleg még közlekedő midibuszok [Ik405 - a szerk.] a BKV Zrt 2010. első féléves adatai alapján 541 forint önköltséget jelentenek kilométerenként. Az új járműveknél [Molitus S91 – a szerk.] számítások szerint ez az összeg lecsökken 379 forintra.



* * *


A midibuszokra kiírt alvállalkozói tendert ugyan elnyerte az Orangeways, azonban nem kezdte meg időben a vállalt szolgáltatást, így a közlekedésszervező szerződést bontott. Egyéb forrás hiányában maradt a 405-ösök további futtatása, mely azonnali beavatkozást igényelt az állapotukat tekintve. Kelenföldön 2011 nyár végére elkészült az első, teljesen újraépített 405-ös (BPO-892). A következő két évben további húsz követte, ezzel a 16-os és 27-es család kiadását tudták biztosítani.

BPO-892, második újjáépítését követően.


Három felújított és egy "csíkjait vesztett" midi (2012-2013).



* * *


Durrdefekt

Vasárnapi Hírek; 29. évfolyam, 2. szám; 2012. január 15.


[…] A 435-ösök pedig már másfél millió kilométernél tartanak, és bár a motorjuk még bírná, de a karosszériájuk nem, egy sor váztöréses busz áll a garázsban, amit nem lehet kiadni. Reggel bemegyünk, hogy felvegyük a munkát, és azt mondják: várjál még, nincs busz. […]


* * *


2012-ben széles spektrumon mozgott a 435-ösök állapota, zajlott a flottaszintű különböző mélységű vázjavításuk, esetenként újraépítésük.


A 435-ösökön a két külső partner bevonásával végzett munkálatokon túlmenően garázson belül - elsősorban Kelenföldön - is zajlott az állapotuk elfogadható szintre visszaküzdése. Valamelyest modernebb megjelenést is hordoztak ezek a beavatkozások: sötétített üvegezés, citromsárga korlát, kék műbőr üléshuzatok, újrabőrözött belső burkolatok, és kevesebb mozgóalkatrészt tartalmazó (= meghibásodásra kevésbé hajlamos) nyomógombokat szereltek fel a legtöbbet használt pontokra (műszerfali ajtóműködtetés, külső ajtónyitók).


Érdekesség, hogy a lábtartó pódiumot a hátsó üléssornál a felújítások alkalmával nem szerelték vissza. Elsőként az évek óta nem közlekedő, közel vázig csupaszított BPI-177 készült el Kelenföldön 2013-ban. Ugyanezen évben döntöttek az első, típust érintő selejtezésekről is: nyolc, döntően évek óta forgalomképtelen buszt vezettek ki a könyvelésből.

On the road again - 2007-2013 közt kényszerpihenőn volt.


BPI-123 (2014).


A Kelenföldi boszorkánykonyha további felújításai (2014/2015).


További pillanatképek 2014-ből.


BPO-553 → LZZ-319 (2014)



A házilagos busz (újra-)építés folytatódott a két, évek óta parkoló 405.05-ös átalakításával. 2014-ben LZZ-332, majd következő évben LPZ-954 került ismét utasforgalomba. Mindkettő Euro IV-es Cummins motorral és Allison T2000 sorozatú váltóval lett modernebb. Az egyetlen volános 405-öst is - egy gyűjtőnél történt rövid kitérőt követően - bekebelezte a BKV, és a BPI-411 alkatrészeit felhasználva elkészült LZZ-328, a legújabb 405-ös.

ex-DUD-988 a BKV-nál (2015).


Szürke márciusi nap (2015).


A csuklósok felújítási hullámának egyik záró akkordja volt az elsőként forgalomba állított, FOK-Gyem kijelzőktől mentes, elsőként leszállított és üzembeállított BPO-583 rekonstrukciója gyári állapotra, kiegészítve a DAF motor gyártói felújításával. 2015-ben készült el, mint leendő nosztalgiabusz, de részt vett még utasforgalomban.

Az első budapesti 435-ös. Harmadik ajtóval szemben nincs állórész.


Random merítés 2015-ből.


Clark Ádám tér (2015).


2016 környékén a 405-ösök megint lefutották az előző felújításukat. Ugyan a Karsan + e-Modulo beszerzés lehetővé tett állományból kivonást, újabb vázfelújítást hajtottak végre Kelenföldön. A Perkins motorok felújítása sem volt már zökkenőmentesen - úgy minőségben, mint tartósságban - kivitelezhető, így további két buszban hajtásláncot cseréltek (Cummins + Allison), ehhez pedig mintegy húsz centivel meghosszabbították a karosszériát. Ugyanezen évben szereltek fel több 400-ast vezetőtéri klímaberendezéssel.

Sokadjára újraépített dodzsemek (2016).


Az egyik hosszított 405-ös (BPI-397). Szellős a hátsó üléssor és a szélvédő közt.


BPI-385 magánkézbe került (2017).



Cinkotára átigazolt csuklós (2018).


Startok & áthúzások összeállítás.



Az állomány használt alacsonypadlósokra cseréjével fokozatosan csökkent az elmúlt években, ezzel arányosan javult a megmaradt buszok megjelenése, állapota.


Az utolsó, rendkívüli menetrend szerinti üzemnapjukat előzetesen 2022. november 11-ére datálták, végül november 20-án futott utoljára a 139-esen 435-ös, és a 16-oson 405-ös. A már csak egyke 405.05-ös (LPZ-954) tudomásom szerint még műszaki tartalékként kiadható alacsonypadlós mivoltából fakadóan.

Utolsó hetek: 0552, 1960.


Utolsó napok: BPI-923 @ 9.


Utolsó nap. A két lobogóba majdnem be lehetne csomagolni a midit.

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page