top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Ikarus 263GT | T5000

Frissítve: 2020. nov. 16.


ikarus_263t_borito.jpg

A járműgyártónál a tervasztalon létezett ugyan a 263-as troli változata, azonban soha nem épült meg egyetlen darab sem belőle. A BKV Zrt. esetében a terv 2015-ben látott napvilágot. A terv indoklása az akkoriban (és manapság is) az utasforgalomból kivett oktató trolik (#605, #707) helyettesítése volt. Utóbbi típusok (GST12, Ik412.81) közel 12 méteresek, és a tengelytávolságuk valamint fordulókör átmérőjük is a 263-as típushoz áll közelebb, mintsem a 260-ashoz (lásd az alábbi táblázatot). Innen adódott az ötlet, hogy az egyik, leromlott állapotú ex-debreceni 263-as buszt építsék át trolibusszá.


ik263_jellegrajz.jpg

Előzetes jellegrajz a készülő trolibuszról [1].


GZF-169 metamorfózisai

Az 1998-as évjáratú, eredetileg orosz exportra gyártott, majd végül itthon gazdára talált autóbuszt a Hajdú Volán üzemeltette 1999 – 2009 között. Eleinte helyközi viszonylatokon (fehér-kék megjelenéssel) rótta a köreit, majd a kétezres évek közepén átkerült Debrecenbe, ahol a tervek szerint több másik társával együtt ez is gázüzemű busszá lett volna átalakítva. Az ehhez megálmodott kék-zöld fényezést és a tetőszerkezet megerősítését megkapta, viszont a gázüzeművé átalakítása elmaradt. Dízelbuszként 2009-ig szolgálta a debreceni utazóközönséget, amikor a szolgáltatóváltás miatt eladósorba került.


2010-ben vásárolta meg a BKV Zrt. négy másik 263-assal, majd átfényezést követően forgalomba állt Budapesten. Honos telephelye az Óbudai autóbuszgarázs volt, elsősorban az 5-ös viszonylaton lehetett találkozni vele. 2014 októberében az autóbuszos állományból törölték, utasszállításban már nem vett részt, majd 2015-ben kezdődött meg a trolivá átalakítása.

ikarus_263t_gzf-169.jpg

GZF-169 Rákospalotán 2012-ben.


Az új oktatótroli

A bevezetőben ismertetett műszaki szempontokon túl egy újabb oktató trolibusz igénye felmerült az új trolibusz-beszerzések, és az ezáltal megnövekedett járművezető-képzések miatt is.

ikarus_263t_kulso_3.jpg

Az átalakítás keretében eltávolították a dízelmotort és a sebességváltót, az ehhez párosuló segédüzemi berendezéseket, valamint az eddigi hajtáslánc pozicionálásához szükséges vázelemeket. Átszabták a jármű fenékvázát, hogy az fogadni tudja a Ganz TK 110 K vontatómotort (lásd még: Ikarus 412.GT, Ikarus 280.94-esben), továbbá az oldalfalak szoknyarészeit is a villamos segédüzemi berendezések befogadására alkalmassá tették. A kormányzott tengely maradt a régi, a hajtott tengelyt viszont egy 280.94-esből örökölte meg (Rába MVG-118). Az átalakítások egy részét a Lanta Consulting Kft. végezte, míg például a villamossági szereléseket a Zách utcai telephely.

Ládaterek és a benne található villamossági és segédüzemi berendezések.


A megjelenésében vájt szeműeknek elsőre az egykori weimari Ikarus 260T-re hasonlít, azonban külső jegyeit tekintve az új pályamérő villamoson debütált “belszolgálati” megkülönböztető fényezés is belelátható a megvalósult járművet szemlélve. Ezzel az utazóközönség figyelmét igyekeznek felhívni a jármű nem utasforgalmi mivoltára (lásd még: vajszínű oktatóbuszok). További extraként elölre, oldalra, és hátra FOK-Gyem kijelzőket kapott.

ikarus_263t_kulso_1.jpg
ikarus_263t_kulso_2.jpg

Az utastér kialakítása az oktatási céloknak megfelelően teljesen egyedi lett. Összesen 12 + 1 +1 ülőhely („utasok” + oktató + járművezető) van a járműben, az ülések az ex-ICOM Intourókból ismert fixtámlás darabok. A bal első, valamint a hátsó kerékdobokra szerelt szekrények az oktatáshoz szükséges demonstrációs és egyéb segédanyagok tárolására szolgálnak.


A zárt vezetőállás megszűnt, az alapkivitel vezetőfülke dobogóját kiszélesítették, hogy az oktató számára is elférjen a hárompontos biztonsági övvel szerelt, ISRI 6860/875-ös légrugós ülés. A vonatkozó szabályozások értelmében az oktatónak pót-fékpedált szereltek fel, továbbá egy vészleállító gomb is rendelkezésére áll. Ezenfelül egy “hibaszimuláló” panelt is beépítettek, mellyel az oktató különböző járműhibákat tud szimulálni.

ikarus_263t_muszerfal_1.jpg
ikarus_263t_muszerfal_2.jpg
A tetőszerkezet további megerősítést igényelt.
Az egyik szekrény a bal hátsó kerékdobon.
Sárga igelittel bevont lépcsők.

A nagyközönség először a 2018-as trolis nyílt napon tekinthette meg a trolit. Ekkor még az utolsó simítások voltak hátra, azóta viszont próbaköröket is futott már, s nem sokára megkezdi a 2 x 500 kilométeres kötelező próbafutását is. A leendő pályaszámáról még nincs információ, próbaköreit próbarendszámmal futja.

ik263t_p.JPG

Korrekció [2018.12.16.]: a típusjelölés helyesen 263GT, mint Ganz Troli. 


Frissítés [2018.12.20.]: a jármű a T5000 pályaszámot kapta.



Források:


[1] Szedlmajer László: Az ATÜI stratégiája, járműépítési tapasztalatainak értékelése. (előadás PDF,  2015. szeptember)


A műszaki és átalakításokkal kapcsolatos információk forrása a járműre kiragasztott részletes tájékoztató.



736 megtekintés0 hozzászólás
© 2024 | BusWorld blog 

Feliratkozás

Értesítőt küldünk új írás közzétételekor.

Üdvözöljük a feliratkozók között!

RSS

bottom of page