top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

A Solaris e-jármű töltési és kapacitási kínálata

Frissítve: 2022. szept. 8.

bw2019_13_cover.jpg

Előző rész:


A lengyel gyártó minden nap tartott egy rövid prezentációt elektromobilitási kérdésekben, a témákról bővebben itt.

Mennyit tud menni egy töltéssel és mennyit kell tölteni?

– ez szokott lenni az első kérdés, ha valakit „betéved” a Solaris-hoz elektromos buszt rendelni. Persze, az egymondatba zsúfolt két kérdés valójában minden mai alternatív hajtás kapcsán a nulladik kérdésnek vehető, azonban sok mindentől függ a válasz. Két dologra lehet mégis redukálni: akkumulátorkapacitás és fajlagos energiafogyasztás.

solaris_urbino_18_electric.jpg

A lengyelek eladásai 2019-ben 47-53 arányban állnak az alternatív hajtások javára (BEV, HEV, PHEV, FCEV, CNG, troli együttvéve). 2001 óta gyártanak trolibuszt, 2003 óta foglalkoznak akkumulátorokkal. Törekednek a bevezetőben olvasható kérdést megfordítani, és azt kérdezni, hogy:


Milyen hatótávra van szükség?

Jelenleg három akkumulátorcsomagot kínálnak az elektromos járműveikhez (az elhelyezhető egységek számát és darabját kialakítás és megrendelő válogatja):


Solaris High Power ‘Gyakran és gyorsan’

Ezek az egységek 29 kWh-sak, maximum 7 darabot lehet egy járműbe beépíteni (= 200 kWh). Nagy energiasűrűségű, ideális trolibuszokhoz, üzemanyagcellás buszokhoz, és gyorstöltést preferáló megrendelőknek. Az élettartamuk hozzávetőlegesen hét év. Ilyen található például a brüsszeli e-csuklósokban és a Trollinókban.


Solaris High Energy ‘Alvás közben’

Ebben a felszereltségben az egységek 50 kWh-sak, legfeljebb 7 darabot lehet beépíteni belőlük (= 350 kWh) csuklósra, és hatot szólóra (= 300 kWh). Ideális ott, ahol egy töltéssel nagyobb távot kívánnak megtenni, és kevesebb a napközbeni töltés. Ilyennel készültek Milánó e-szólói.


Solaris High Energy+  ‘200 km nem probléma’

A legújabb, a BMZ-vel közösen fejlesztett Li-ion akkumulátoraik extra energiasűrűséggel egységenként 79 kWh-sak, csuklósra összesen hetet tudnak felszerelni (= 553 kWh), szólóra ötöt (= 395 kWh). Ezzel bármilyen körülmények között 200 km-t biztosan meg tud tenni a jármű. Ilyennel szerelték a kiállításon látható Urbino 18 Electric-et.

solaris_urbino_18_electric_5_1.jpg

Solaris Urbino 18 electric High Energy+ akkumulátorcsomaggal felülnézetben. Fotó: Solaris Bus & Coach.

Nem csupán akkumulátorok fejlesztésével igyekeznek a hatótávot növelni (vagy közelíteni egy dízelbuszhoz), hanem „E-Mobility Solution” keretében négy lépcsőben beszélik át a dolgokat és állapodnak meg a megrendelővel:

  1. Megvalósíthatósági tanulmány,

  2. Járműspecifikáció elkészítése,

  3. Töltési infrastruktúra kidolgozása (jelenleg a pantográfos a legnépszerűbb náluk),

  4. eSConnect használatán alapuló javaslatok (valósidejű online távdiagnosztika és felügyelet az e-buszaikhoz).

solaris_urbino_18_electric_4_1.jpg

Plug-in

A töltőoszlop esetén a töltési idő egy órától néhány óráig terjedhet. Előnye, hogy alacsony üzemeltetési költségű, és hogy könnyen áttelepíthető. Hátránya, hogy emberi beavatkozást igényel (nem automatizálható), valamint, hogy a következő töltési módokhoz képest kisebb árammal (max. 125 A) tud csak tölteni (hosszabb időt igényel).

solaris_urbino_18_electric_1_1.jpg

Pantográf

Az inverz pantográf, vagy akár a buszra szerelt „rúd” jóval nagyobb (akár 800 A-s) áramfelvételre képes. A töltési idő ennek megfelelően jóval kisebb (néhány perctől néhány óra intervallum), illetve előnye, hogy automatizált/automatizálható a folyamat. Hátránya, hogy az akkumulátorok élettartamát csökkenti a gyorstöltés.


Menetközbeni töltés (In-Motion Charging)

A trolibuszokhoz kínált megoldásban hatalmas előny, hogy a kiszolgáló infrastruktúra (felsővezeték-rendszer) jó eséllyel adott, már kiépített vezetékrendszer. A töltés a jármű hasznos utaskilométerei alatt történik. A munkavezetékek a jármű mozgása közben (amikor a hűtés biztosított) legfeljebb 250..300 Amperrel terhelhetők. Működése automatizálható. Biztonsági okokból a hajtáslánc kettős szigetelést igényel.

solaris_trollino_24_metrostyle_1_1.jpg

Jelenleg is fut egy EU-s K+F projekt az IMC-s töltési rendszerre: Gdynia városában 6 darab Trollino 12-est szereltek fel extra akkumulátorral és a töltés lehetővé tevő segédrendszerekkel. Ők a jövőt a pantográf és az IMC megoldásban látják, ezért ezekre fektetik a hangsúlyt.


t12_imc_gdynia.png

Gdynia IMC Trollino 12-esei. Forrás: a cikk végén linkelt előadás PDF.




Az előadáson még említés szintjén sem került elő az indukciós töltési megoldás, noha a cég próbálkozott ilyennel. Az ‘EMIL’ projekt keretében 2014-ben egy U12-es került Braunschweigbe [D]. A töltéshez az útburkolatba építettek két helyen indukciós lapokat, és műszaki pihenő/utascsere alkalmával töltenek. Kérdésemre csak annyit válaszoltak, hogy körülményes az infrastruktúra kiépítése, ezért nem ezen az irányon mentek tovább.

solaristalks_imc.jpg

Az előadáson vetített prezentációs anyag ide kattintva érhető el PDF-ben (5,79 MB).


Következő rész:

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page