top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Solaris Urbino 15 LE Electric teszt

Frissítve: 2022. szept. 22.

Egymást váltják a Solaris újdonságai a Volánbusznál. Féléve a hidrogén üzemanyagcellást próbálták ki Vecsés térségében, ezúttal pedig a tavaly bemutatott háromtengelyes akkumulátoros elektromost bérelték ki a Prim Vol Trade Kft. közreműködésével a gyártótól. Szóbeszédben jár, hogy „nem szeretnek” minket, noha az üzleti bizalom csorbát szenvedett 2015-ben a már szállítási szerződéssel is rendelkező 150 darab csuklós busz visszamondása miatt, de azért továbbra is a megrendelésekből élnek, és az van bőven.


A 15 méteres dízel változata itthon nem ismeretlen, a korábbi Szabolcs Volán szerzett be 10 darabot 2008-ban Nyíregyháza helyi járatára. A negyedik generáció bevezetésével a hosszúderekú változatot kivezették a kínálatból, 2020 év elején viszont a visszatértéről informáltak, majd másfél évvel később virtuálisan bemutatták a régi-új típust. Egyelőre nincs egetverő érdeklődés: leszámítva a demóbuszokat egy darabról ismert, hogy közlekedik Spanyolországban.

Az egyik nyíregyházi.


Minden a kényelemről szól, nincs másképp ennél a busznál sem. Racionálisan a férőhelyeket tekintve alulmarad egy kéttengelyes villanybuszhoz képest: ez a tesztbusz 81 főt képes elszállítani, melyből 55-en tudnak helyet foglalni, a típusba pedig maximum 65 ülőhelyet lehet kérni. Az Urbino 12 Electric a gyártó szerint – ajtókiosztástól és akkupakkok számától függően, de – legfeljebb 39+4 ülőhelyet tartogat az utazóknak.


A dízelváltozatok esetén – kisebb önsúlyból fakadóan – még teljesül az állítás, hogy akár csuklós buszt is képesek kiváltani (Volvo 8900LE 6x2 [Volánbusz SEW és SWR-rendszámos buszai] 111 főt fogad, ebből 53 ülőhely; Volvo 7900A [Volánbusz háromajtós változat] összesen 123 főt tud elszállítani, ebből 57-en ülhetnek), a háromtengelyes elektromos viszont inkább vált egy kéttengelyest többlet kényelmet (ülőhelyet) kínálva, mintsem csuklóst.Érdi lankákon

Hétköznaponként körülbelül 250 kilométert, míg hétvégenként nagyjából 220 kilométert fut, plusz rezsimenetek. A Törökverő úton töltik fel az eCitarók mellett, az utasok nélküli futás így hozzávetőlegesen 5 kilométer a kelenföldi buszállomástól. A hatótávról úgy nyilatkozik a gyártó, hogy néhány száz kilométer a High Energy+ akkucsomagokkal, máshol a 470 kWh-s kapacitás mellé 250 kilométert említenek valós körülmények között – a tesztbuszban 616 kWh összkapacitás található.


A ZF központi villanymotorban nem, viszont a sofőr lábában éreztem némi bizonytalanságot az új technika okán az érdi emelkedőn. A térség kiváló választás egy e-busz nyúzására, és a gépkocsivezetők lábérzékenységének kipróbálására, ami a rekuperációt illeti.Utastér

A bőséges ülőhely kínálatban akad néhány érdekesebb ülés is: második ajtót követően baloldalon egy átalakítható (SitSafe) ülés van, melyben átalakítást követően menetiránnyal ellenkezően lehet egy gyerekülést rögzíteni. A két ajtó közti területen a szembefordított négy ülésnél pedig egyiknek a közepén is található biztonsági öv csatoló – M3/II. kategóriás buszként minden ülés hárompontos biztonsági övvel, és dönthető háttámlákkal szerelt. Ülésenként irányítható légbefúvás és olvasólámpácska található, a két ajtó közti alacsonypadlós részen ezt egy lejjebb helyezett légcsatornával oldották meg.


A második ajtót követően hátrafelé egy lépcsőfok található, majd szűk másfélméter síkfelület után újabb lépcső, és azt követően enyhe emelkedő a kocsi majd’ végéig. A hátsó ötös ülés dobogója és a mennyezet közt körülbelül 1,8 méter a táv, így az átlagmagassággal számolva hátul is lehet közlekedni fejbiccentés nélkül. Újdonság a „házon belüli” utasinformációs rendszer (az eSConnect telematika, Optiline pótalkatrészek után), mely a Oneline márkanevet kapta. Összképében igényesen kivitelezett, jó anyagmegválasztással, gondosan összeépített az utastér.

Középről hátrafele...

...hátulról előrefele.


A tesztbusz szeptember 26-ig közlekedik ingyenesen a régióban, menetrendje itt böngészhető.


Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

4 Comments


Tamás Vaskó
Tamás Vaskó
Sep 22, 2022

"a korábbi Szabolcs Volán szerzett be 9 darabot 2008-ban Nyíregyháza helyi járatára."


Nyíregyházán 10 darab Solaris Urbino 15 közlekedik. (LHD-755-764)

Like
Aron Sonfalvi
Aron Sonfalvi
Sep 22, 2022
Replying to

Köszönöm, csak 9-ig tudok számolni; korrigálom!

Like

Gábor Bajsz
Gábor Bajsz
Sep 07, 2022

Eközben hasonló célból Lengyelországban van az elektromos Ikarus.

Like
Marci Mihályfi
Marci Mihályfi
Sep 07, 2022
Replying to

Tesztelni bátran lehet, de Krakkó most rendelt még 20 elektromos Solarist, a meglévő 50 mellé.

Like
bottom of page