top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Duplacsuklós teszt a BKV-nál

Frissítve: 2020. nov. 17.

Talán már mindenki számára ismert, hogy elsőként az Ikarus 293-assal próbálkozott a Cég még 1989-ben, a befogadóképesség és a fordulékonyság megfelelőnek bizonyult, ugyanakkor a szóló és a (szimpla) csuklós változatban is dobogó Rába D2156-os lomha volt a mozgatására.


Másodikként 2007-ben Göteborg-ból (S) érkezett egy hónapra a BKV Zrt-hez egy duplacsuklós Volvo 7500-as (és egy "sima" csuklós társa), melyet a 7-es és a 200E vonalon próbáltak ki.


És ezúttal, legfrissebbként pedig az egyik, korábban Utrecht-ben [NL] szolgált, jelenleg pedig egy haszonjármű-nepper tulajdonában lévő Van Hool newAGG300-as érkezett a Fővárosba június 23-án, mindössze egy hétre, "tesztre". Ezt kis korrekcióval inkább úgy nevezném, hogy vonalbejárás, ugyanis utasokat nem szállít az ittléte alatt. Megemlítendő, hogy a Cég a közösségi oldalon kifejezetten igényes és minőségi fényképek keretében adta a köz tudtára, hogy milyen jármű érkezett ezúttal Hozzánk. Belülről pedig az MTI tudósítója fotózta le.


Utrecht-ből már érkezett Van Hool a Dél-pesti garázsba (25 darab), és értelemszerűen a tesztalany is itt "lakik" a szerény budapesti vakációja alatt.  A gépben a DAF PE265C kódjelű, hathengeres, 266 kW teljesítményű dízelmotorja dolgozik. A lényeges kérdés egy majd' 25 méteres közúti jármű esetében, hogy mekkora a fordulókör-átmérője: ennek 25 méter, köszönhetően a kényszerkormányzott C és D tengelynek (összehasonlításképpen a hazai, népszerűbb csuklósok fordulókör-átmérői: Ikarus 280 - 22,5 m; Ikarus 435 - 22 m; Volvo 7700A - 23,342 m; Van Hool newAG300 - 22 m). 

A tesztalany 2003-as évjáratú, Utrecht-ben a szolgálató váltásig (2013. december 8.) közlekedett. A GVU-s duplacsuklós-flottából (15+12 darab) eddig 4 darab került Litvániába (egy fehér, egy piros), illetve 1 darab Kubába.


Hogy mennyire lenne ennek a kialakításnak létjogosultsága a BKV-nál (és ahol lenne, tudna-e közlekedni), nem reszortom megítélni. A korábbi, 2007-es tesztnél is a 200E volt az egyik vonal, itt biztosan végig tud menni fizikailag (mindenféle probléma nélkül), és talán itt a leginkább indokolt utasszám tekintetében. Viszont elkerülvén a busz "hullámzását", a Gyömrői utat előtte ildomos lenne ellátni egy új kopóréteggel.


Általánosságban az Európában közlekedő ilyen kialakítású buszokról egy rövid bejegyzés.


Az elmúlt hónapokban futott járműtesztek a Cégnél:


113 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page