top of page
 • Szerző képeAron Sonfalvi

Duplacsuklósok Európában

Frissítve: 2020. nov. 18.

Hosszúságuk miatt a manőverezhetőségük romlik, noha a kényszer- (vagy talaj-) kormányzott 'C' és 'D' tengely szinte mindegyik, manapság gyártott típusra jellemző már - enélkül körülményes lenne közlekedni ezekkel. A legideálisabbak reptéri ráhordó járatokra, esetleg metróra hordás céljából. Korábban több gyártó is kipróbálta magát az effajta építésmódban, volt MAN SGG, MB O 305GG, Renault-Heuliez gyártmány is. Manapság az európai piacra „csupán” a Van Hool, a svájci Hess és a holland VDL készít duplacsuklós járműveket, előbbi kettőből egyaránt lehet rendelni trolibuszt és autóbuszt is.



Dízel és hibrid

Európában jelenleg több nagyvárosban is üzemeltetnek ilyen buszokat, pontos darabszámok, vonalak és típusok röviden:

 • Utrecht, GVU, 15+12 darab Van Hool newAGG300 (2003), a főpályaudvar és az egyetemi városrész közötti járatra (12), ezeket a szolgáltatóváltáskor (2014) leállították, eladósorban van még a többségük;

 • Utrecht, U-OV, 17+20 darabot vásároltak az Euro VI-os verzióból, egyben ezek az utolsóként elkészült newAGG300-asok, ezt követően már az Exqui.City kapható a Van Hool-nál;

 • Luxembourg, 1 darab Van Hool newAGG300 (2006) és 2 darab Hess lightTram3 (2009), mindkét fajtát a Voyages Emile Weber üzemelteti, a 16-os járaton járnak, Luxemburg – Kirchberg között. Ezenfelül a Sales-Lentz vásárolt egy darab Van Hool Exqui.City-t. Utóbbi típus hibrid hajtású.

 • Aachen, ASEAG, 6+2 darab Van Hool newAGG300 (2003, Németországban ők rendeltek ilyet először) 4, 5, 45-ös járatok (Uniklinik-belváros között járó gerincjárat, valamint a ’C’ jelű idényjárat a lovas (CHIO) aréna és a belváros között.

 • Göteborgban található a Saffle (egykori) karosszáló üzem Volvo B9SA alvázára épített buszból 11 darab (2006/2007-es évjáratúak), ezek a 16/17-es járaton jártak, de tulajdonosváltás óta nem használják őket. Ezek közül volt az egyik Budapesten 2007-ben.

 • Groningen, Qbuzz, 3 darab hibrid Hess lightTram 4-est szereztek be 2014-ben, melyeket eredetileg Utrecht-be szántak, végül az északi városban kötöttek ki, de 2016 júliusában átkerültek Utrecht-be karbantartási nehézségek miatt (bemutatója a város főterén, a Grote Markt-on).

 • Genf, tpg, 5 darab Van Hool newAGG300-ast vásároltak a "E" járatra még 2005-ben.

Elektromos meghajtású darabok

Természetesen a trolibuszok világában sem ismeretlen a duplacsuklós konstrukció, illetve már elektromos változatból is jó néhány készült.

 • Genfben a 709-es pályaszámú Hess-ből a gyárban 2003 őszén elkészítették az első (és egyben prototípus) duplacsuklós trolit (az 1993-as évjáratú BGT-N típus adta az alapot), majd forgalomba állt ismét 721-es pályaszámon (lightTram 1). 2005/2006-ban ezenfelül 10 darab duplacsuklós Hess (BGGT-N2C típusú) trolit szereztek be.

 • Nem olyan régen Zürich városa vásárolt (még) 12 darab Hess lightTram 3 trolibuszt a meglévők mellé, melyek már 2007 óta futnak.

 • 2014 decemberében vette át Luzern a 9 tagú Hess-flottájának utolsó darabját, illetve még opcionálisan 18 darabot vehetnek később a tapasztalatok függvényében.

Érdekességek

A Mercedes a nyolcvanas évek elején készített egy duplacsuklós, két vezetőállásos, felsővezetékről táplált, zártpályás „buszt”, amely az O 305GG típusjelzést kapta. A jármű nem vett részt utasforgalomban, csupán kísérletek folytak vele. Ezzel a BRT (Bus Rapid Transit) rendszert tesztelték, illetve annak megvalósíthatóságait. A zárt pályán közlekedő jármű oldalvezető görgőkkel is fel volt szerelve.


* * *


A VDL Phileas típusa már 2004-től rendelhető volt teljesen elektromos hajtással, valamint a karosszériája kompozit anyagokból épült. A típus sajnos sok hibával küzd(ött), nem lett túl népszerű, a tervező cég ellen csődeljárás indult 2014-ben


* * *


2012-ben a német Göppel cég a Fraunhofer Intézettel karöltve készítette el a leghosszabb duplacsuklós buszt AutoTram Extra Grand néven, amely 30,73 m hosszú, 256 utas szállítására alkalmas, 5 tengellyel rendezik és ugyanennyi ajtóval. A hibrid hajtású buszt Drezdában csak tesztelték, de a bemutató napján Peking és Sanghaj leadta vételi szándékát. Az utánfutók 3 kormányzott tengelyét - a jó manőverezhetőség végett - számítógép vezérli a pillanatnyi kormányállásnak megfelelően. 


* * *


A Renault is megpróbálkozott néhány darab erejéig 1989-ben a bicsuklós konstrukcióval, azonban hogy gazdasági, vagy egyéb okokból, de azóta sem készített ilyen a cégcsoport.


* * * 


A Solaris 2015 januárjában bejelentette, hogy tervezik saját, elektromos duplacsuklósát, a Solaris Urbino 24-est. A projekt jelenleg stagnáló fázisban van.


Itthon futó/futott darabok

Hazánkban 2007-ben hoztak Göteborgból egy használt Volvo 8500 bi-articulated buszt, melyet néhány hétig a 7-es buszon „teszteltek”. Vásárolni terveztek belőle a reptéri járatra többet is, de az ügylet végül nem került napirendre.


Ezenkívül az Ikarus készített 1988-ban Ikarus 293 típusjelzéssel egy duplacsuklóst, amelynek a hajtott hídja – a 280-ashoz hasonlóan – a ’B’ volt, az első csukló golyós koszorús volt, míg a hátsó királycsapos. A busz végzett próbafutásokat Budapesten és Pécsett, de végül Iránban kötött ki (egy motorcsere és átfényezés után).


Tavaly mutatta be az M6log Kft. a saját építésű, Fiat Ducato alapjaiból készült "duplacsuklós midijét". A 2016-os BusExpo-n is kiállították.


2016. júniusában vonalbejárás-jelleggel egy ex-utrechti darab mintegy két hétig a BKV-nál volt, utasokat nem szállított ezidő alatt. Ez a busz várhatóan nem kerül már vissza a kereskedőhöz, hanem csuklótalanítást követően  várhatóan a Fővárosban fog szolgálni.



Frissítés [2020.06.02.]: az egyetlen 293-asról tavaly kiderült, hogy még létezik és megbecsült nosztalgia tagja az iráni vállalatnak.






363 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Kommentare


bottom of page