top of page
 • Szerző képeAron Sonfalvi

Duplacsuklósok Európában

Frissítve: 2020. nov. 18.

Hosszúságuk miatt a manőverezhetőségük romlik, noha a kényszer- (vagy talaj-) kormányzott 'C' és 'D' tengely szinte mindegyik, manapság gyártott típusra jellemző már - enélkül körülményes lenne közlekedni ezekkel. A legideálisabbak reptéri ráhordó járatokra, esetleg metróra hordás céljából. Korábban több gyártó is kipróbálta magát az effajta építésmódban, volt MAN SGG, MB O 305GG, Renault-Heuliez gyártmány is. Manapság az európai piacra „csupán” a Van Hool, a svájci Hess és a holland VDL készít duplacsuklós járműveket, előbbi kettőből egyaránt lehet rendelni trolibuszt és autóbuszt is.Dízel és hibrid

Európában jelenleg több nagyvárosban is üzemeltetnek ilyen buszokat, pontos darabszámok, vonalak és típusok röviden:

 • Utrecht, GVU, 15+12 darab Van Hool newAGG300 (2003), a főpályaudvar és az egyetemi városrész közötti járatra (12), ezeket a szolgáltatóváltáskor (2014) leállították, eladósorban van még a többségük;

 • Utrecht, U-OV, 17+20 darabot vásároltak az Euro VI-os verzióból, egyben ezek az utolsóként elkészült newAGG300-asok, ezt követően már az Exqui.City kapható a Van Hool-nál;

 • Luxembourg, 1 darab Van Hool newAGG300 (2006) és 2 darab Hess lightTram3 (2009), mindkét fajtát a Voyages Emile Weber üzemelteti, a 16-os járaton járnak, Luxemburg – Kirchberg között. Ezenfelül a Sales-Lentz vásárolt egy darab Van Hool Exqui.City-t. Utóbbi típus hibrid hajtású.

 • Aachen, ASEAG, 6+2 darab Van Hool newAGG300 (2003, Németországban ők rendeltek ilyet először) 4, 5, 45-ös járatok (Uniklinik-belváros között járó gerincjárat, valamint a ’C’ jelű idényjárat a lovas (CHIO) aréna és a belváros között.

 • Göteborgban található a Saffle (egykori) karosszáló üzem Volvo B9SA alvázára épített buszból 11 darab (2006/2007-es évjáratúak), ezek a 16/17-es járaton jártak, de tulajdonosváltás óta nem használják őket. Ezek közül volt az egyik Budapesten 2007-ben.

 • Groningen, Qbuzz, 3 darab hibrid Hess lightTram 4-est szereztek be 2014-ben, melyeket eredetileg Utrecht-be szántak, végül az északi városban kötöttek ki, de 2016 júliusában átkerültek Utrecht-be karbantartási nehézségek miatt (bemutatója a város főterén, a Grote Markt-on).

 • Genf, tpg, 5 darab Van Hool newAGG300-ast vásároltak a "E" járatra még 2005-ben.

Elektromos meghajtású darabok

Természetesen a trolibuszok világában sem ismeretlen a duplacsuklós konstrukció, illetve már elektromos változatból is jó néhány készült.

 • Genfben a 709-es pályaszámú Hess-ből a gyárban 2003 őszén elkészítették az első (és egyben prototípus) duplacsuklós trolit (az 1993-as évjáratú BGT-N típus adta az alapot), majd forgalomba állt ismét 721-es pályaszámon (lightTram 1). 2005/2006-ban ezenfelül 10 darab duplacsuklós Hess (BGGT-N2C típusú) trolit szereztek be.

 • Nem olyan régen Zürich városa vásárolt (még) 12 darab Hess lightTram 3 trolibuszt a meglévők mellé, melyek már 2007 óta futnak.

 • 2014 decemberében vette át Luzern a 9 tagú Hess-flottájának utolsó darabját, illetve még opcionálisan 18 darabot vehetnek később a tapasztalatok függvényében.

Érdekességek

A Mercedes a nyolcvanas évek elején készített egy duplacsuklós, két vezetőállásos, felsővezetékről táplált, zártpályás „buszt”, amely az O 305GG típusjelzést kapta. A jármű nem vett részt utasforgalomban, csupán kísérletek folytak vele. Ezzel a BRT (Bus Rapid Transit) rendszert tesztelték, illetve annak megvalósíthatóságait. A zárt pályán közlekedő jármű oldalvezető görgőkkel is fel volt szerelve.


* * *


A VDL Phileas típusa már 2004-től rendelhető volt teljesen elektromos hajtással, valamint a karosszériája kompozit anyagokból épült. A típus sajnos sok hibával küzd(ött), nem lett túl népszerű, a tervező cég ellen csődeljárás indult 2014-ben


* * *


2012-ben a német Göppel cég a Fraunhofer Intézettel karöltve készítette el a leghosszabb duplacsuklós buszt AutoTram Extra Grand néven, amely 30,73 m hosszú, 256 utas szállítására alkalmas, 5 tengellyel rendezik és ugyanennyi ajtóval. A hibrid hajtású buszt Drezdában csak tesztelték, de a bemutató napján Peking és Sanghaj leadta vételi szándékát. Az utánfutók 3 kormányzott tengelyét - a jó manőverezhetőség végett - számítógép vezérli a pillanatnyi kormányállásnak megfelelően. 


* * *


A Renault is megpróbálkozott néhány darab erejéig 1989-ben a bicsuklós konstrukcióval, azonban hogy gazdasági, vagy egyéb okokból, de azóta sem készített ilyen a cégcsoport.


* * * 


A Solaris 2015 januárjában bejelentette, hogy tervezik saját, elektromos duplacsuklósát, a Solaris Urbino 24-est. A projekt jelenleg stagnáló fázisban van.


Itthon futó/futott darabok

Hazánkban 2007-ben hoztak Göteborgból egy használt Volvo 8500 bi-articulated buszt, melyet néhány hétig a 7-es buszon „teszteltek”. Vásárolni terveztek belőle a reptéri járatra többet is, de az ügylet végül nem került napirendre.


Ezenkívül az Ikarus készített 1988-ban Ikarus 293 típusjelzéssel egy duplacsuklóst, amelynek a hajtott hídja – a 280-ashoz hasonlóan – a ’B’ volt, az első csukló golyós koszorús volt, míg a hátsó királycsapos. A busz végzett próbafutásokat Budapesten és Pécsett, de végül Iránban kötött ki (egy motorcsere és átfényezés után).


Tavaly mutatta be az M6log Kft. a saját építésű, Fiat Ducato alapjaiból készült "duplacsuklós midijét". A 2016-os BusExpo-n is kiállították.


2016. júniusában vonalbejárás-jelleggel egy ex-utrechti darab mintegy két hétig a BKV-nál volt, utasokat nem szállított ezidő alatt. Ez a busz várhatóan nem kerül már vissza a kereskedőhöz, hanem csuklótalanítást követően  várhatóan a Fővárosban fog szolgálni.Frissítés [2020.06.02.]: az egyetlen 293-asról tavaly kiderült, hogy még létezik és megbecsült nosztalgia tagja az iráni vállalatnak.


324 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page