• Sonfalvi Aron

Duplacsuklós teszt (2007)

Frissítve: 2020. nov 15.

2007-ben a 4-es metró első szakasza még messze volt az átadástól, de már ekkor tudvalevő volt, hogy a második szakasz (Keleti pályaudvar – Bosnyák tér) a következő évtizedben szóba sem jön. E célra az ekkor még fénykorát élő Alfa Busz Kft. a Volvo Hungáriával karöltve két darab göteborgi csuklóst hozott el Budapestre – ezek közül az érdekesebb a Volvo-Säffle 7500 Bi-Articulated darab volt. A tervek szerint az Alfa Busz importálta volna a típust használtan a BKV részére, a 2-es metró pótlására. Tizenkét éve még a világoskék fényezés önmagában is kirívó volt a sok komor szürke-sötétkék között, nem beszélve a duplacsuklós kialakításról.


> > > Duplacsuklósok Európában < < <


A járművet a 7-es és 200-as viszonylaton vetették be néhány hét erejéig. Érdekesség, hogy 2016-ban ugyancsak érkezett „tesztre” egy duplacsuklós Van Hool, utóbbi esetében viszont az utasszállítás szóba sem került: néhány kört futott üresen a 200E-n. A Volvo 7500 Bi-Articból 11 darabot vásárolt Göteborg 2006-2007-ben.


A budapesti tesztnek konklúziója vagy egyéb folytatása nem lett végül, a busz hazatért saját lábán Göteborgba (egycsuklós testvérével egyetemben), és az itthoni jogszabályi háttér alapján továbbra is science fiction-nek számít egy 18,75 méternél hosszabb, egyterű közúti személyszállító járműszerelvény közforgalomba állítása.


Az üde színfoltot és az útburkolati hibákat a fotókon látványosan szemléltető buszt Istvánfi Péter fényképei reprezentálják alább.

Volvo 7500 Bi-artic és egy kétéves 7700A.

Teljes terjedelmében…

…hátulról is.

Internacionális vállalati együttműködés – BKV Zrt. és västtrafik.

Göteborgban is van 7-es és 200-as busz, így a kijelzők úgy belül…

…mint kívül írták a járatszámot. A célállomás kiírása okozhatott kellemes pillanatokat az utasoknak.

Az akkor még sima 200-as viszonylaton is kipróbálták. Ma a 100E-re lenne ideális.

200-as járat Ferihegy 1-es terminálján.

200-as autóbusz Hester a reptér felé.


Repülőtér 2-es terminál, végállomás.

Felüljáróról a kígyó.

A régi KÖKI végállomáson fordul…

Itatás a Sibrik Miklós felüljáró egyik végénél lévő töltőállomáson. 

 Különlegességek egymás mellett a Kőbánya-Kispest végállomáson.#duplacsuklósVolvo #Volvo7500Biartic #duplacsuklós #képriport #bkvbuszteszt #duplacsuklósbusz #bkvbusz #duplacsuklóstesztBudapest #tesztbusz

31 megtekintés0 hozzászólás

Feliratkozás

A megadott e-mail címre értesítést küldünk, amint új írás jelent meg.

 RSS feed

© 2021 BusWorld blog 2.0