top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Volvo 7000 oktatóbusz | NCZ-577

Frissítve: 2023. dec. 4.

Az oktatóbusz-flotta megújítása 2016 nyarán kezdődött. Abszolút időszerű volt, mert addigra mind a 415-ösök (CKC-947, BPO-513, KPY-757), mind pedig a 412-esek (BPO-223, BPO-258) műszakilag leamortizálódtak (utóbbiak ugyanis mindössze az oktatói ülést és a pótfékpedált kapták meg, egyéb, állagmegóvó beavatkozáson nem estek át). Ezentúl mennyiségükben sem voltak kielégítők, hiszen az akkor frissen elindított OFÁ-s képzésben arányaiban több járművezetőt kívántak képezni. Nem csak a BKV, de természetesen ők is járművezető-toborzásba kezdtek.


Így elkészült 2016/2017-ben összesen 7 darab 415-ös (BPO-717, BPO-725, BPO-726, MTZ-644, MTZ-967, MTZ-968, MTZ-969), 2 darab Citaro (LYR-131, PTU-395; utóbbi itthon utasforgalomban nem közlekedett és egyelőre oktatóbuszként sem használják NCZ-578), majd ezúttal egy Volvo 7000-es.


> > > Megújult oktatóbuszok < < < (2016. szeptember 6.)

Egyik 415-ös az utoljára elkészült trióból.


A Svájcból vásárolt, 2002-es évjáratú Volvo 7000-es 2008-ig a Julius Meyer AG-nál (Untersiggenthal [CH]) futott, ekkor átkerült a PostBus-hoz Wallis kantonba. Fő feladata a síelők szállítása volt Aigle és Vionnaz között, ezenfelül különjáratokra használták. Érdekesség, hogy ugyanezen kantonban (és a svájci PostBusnál egyedüliként) járt egy ugyancsak 2002-es Volvo 7000A is, mely szintén a BKV-nál kötött ki, bár csupán alkatrészként vásárolták meg jó állapota ellenére.

A csuklós 7000-es, mint alkatrész.

Az új oktatóbusz még előző szolgálati helyén 2010-ben. Fotó: Bus-Bild.de/Jonas Schaufelberger.


2018 februárjában került – a már megszokott módon – a VJSz Kft-hez, majd néhány hónappal később átvitték Kelenföldre. Felmerült, hogy kísérleti BKV-s projektként elektromos busszá alakítják át – hogy ez kacsa volt, vagy csak visszakoztak az elképzelésből, nem tudom, mindenesetre októbuszként egészen biztosan hasznosabb szerepe van, mint egy, már rég kifutott típus elektromos változataként.

2018. február, az újdonsült szerzemény a VJSz Kft-nél...


...és jó állapotú utastere.


Kelenföldön októberben kezdődött meg az átalakítása (illetve részben „felújítása”). A darab a berlini Volvókhoz áll a legközelebb, noha a műszerfala az újonnan vásárolt csuklós Volvókban megismert típusú. Előbbi típusból a beszerzésük idején úgy volt, hogy két darabbal több lesz, így a rendszám-tartományt is ennek megfelelően kérték (NCZ-539..578). A raktáron azóta porosodó NCZ-577-et így most felhasználták.

A megjelenését illetően a 2016-ban megálmodott, új látvány köszön vissza: vaj alapszín, sötétkék résszel a homlokfalon, bordó-fekete utastérrel (itt előny volt, hogy a busznak gyárilag bordó korlátrendszere volt). A sofőrfülke ajtaját eltávolítva kiegészítették a dobogót, az oktatóülés és a pótfékpedál részére. A Gorba gyártmányú kijelzőket kiszerelték a vezérlővel együtt. A műszerfalon kapott helyet a – 415-ösökről már megismert – irányjelző visszajelzés az oktató részére. Az ajtórendszer működtetését átalakították a BKV-s követelményeknek megfelelően, így minden ajtó egyedileg nyitható és zárható az indításjelzés kiadását követően. Az ajtórendszer Webasto-Kiekert gyártmány, elektromos bolygóajtó (1.) és siklóajtók (2. és 3.) kombinációjával.

Alacsony padlós oktatóbuszoknak mindenképpen van létjogosultsága. Egyrészt ez a kialakítási irányzat lett az elmúlt évtizedben a fő csapásvonal a buszgyártásban, meg úgy általában a BKV flottájában. Másrészről a vezetéstechnikát, és a nagyobb karosszériával történő mozgást ugyan egy 415-ösön is jól meg lehet tanulni (kanyarodási folyosójában, tengelytávjában bizonyára van egy minimális eltérés), de például a fékrendszere az itt bemutatott busznak már egy jóval fejlettebb rendszer. Továbbá a teljes állományra vetítve mérvadóbb a viselkedése & kialakítása a busznak (415-ös már csak néhány darab fut, míg Volvóból van a legtöbb a társaságnál).


Utasként számos autóbusz homlokfal-oldalfal alsó találkozásánál látok karosszériaelem-sérülést: az alacsony padlós buszok alacsonyabb hasmagasságát, ezáltal járda, vagy terelő gömbsüveg fölé történő bekormányzását ilyen kialakítású típussal lehet csak megtanulni, illetve begyakorolni. Oktatási célra pedig ez a megkímélt (bár koros) használt busz ideális.


 
 Köszönöm a BKV Zrt. segítségét a fényképek elkészítésében!
 

Frissítés [2019.02.12.]: az 577-est utastéri (Webasto Revo Art) klímaberendezéssel is felszerelték, továbbá PTU-395-ös Citaro NCZ-578-as rendszámmal állt forgalomba, mint oktatóbusz.



Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page