top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Volvo 7700A középjavítások #2 | BKV Zrt.

Frissítve: 2020. nov. 17.

A 2004-2006-ban beszerzett 3 x 50 darab 7700A-k közül az első eresztéséről nagyjából már 2009/2010 körül lerítt, hogy megérett egy átfogóbb rendbetételre, ám a nem csupán külső fényezésben kimerülő munkákra egészen 2014 végéig vártak még. A típus a ridegtartás és túlelektronizáltsága ellenére (az őket megelőzően szolgáló buszokhoz képest) mégis oszlopos tagjává vált a Fővárosi közlekedésnek. Azonban a rendbetétel nem minden darabnál terjedt ki a műszaki egységekre ezúttal sem: legalábbis erre enged következtetni, hogy az alapjárati fordulatszám-tartás még mindig nem erőssége egy-egy darabnak, valamint „össze kell érnie” az újabb összerakásnak még némelyiknél. És hasonlóan kopog a mellső futóművek többsége, mint a rendbetétel előtt.

Slick gyári padló az utasáramlás irányát mutatva.


Néhány apróbb jel a megérett rendbetételre utalván, 2008-2016 közötti fotókon.


Előző utasterek nagyképen.


A munkálatokat – a nagyobb volumen és a behatóbb munkák miatt – már nem csupán a BKV Zrt. és a Nova-Busz Kft. végzi, hanem a DAKK Zrt. szegedi divíziója, a Lanta Consulting Kft. és az Autó Univerzál Kft. is részt vesz egy-egy busz feljavításában – olykor összedolgozva egy buszon. Noha az elvárt paraméterek elvileg egyetlen szerződésben lettek kiírva, „mókás”, hogy mégis ahány cég, annyi végeredmény (fehér/színre fújt klíma tetőegység, sötétített üvegezés vagy sem, etc.). A „behatóbb munka” a bekezdés elején pedig annyit takar, hogy míg a tavaly Nova-Busz Kft-nél elvégzett – többnyire 2005-ös, FKU-rendszámmezős – daraboknál nem volt a munka része pl. a gumipadló cseréje (vagy eleinte a korlátok átfényezése sem), ezeken már mindegyiken elvégezték (igazából a korábbiakon is belefért volna, egyik-másikon már-már az OSB-lap látszik/látszott alatta, de mégis csak foltokban cserélték a padlót, ahol nagyon muszáj volt).

Megújult belső anyagokkal és színekkel – LED-es utastér-világítással párosítva.


És a mostaniban többletként beépítésre került (legalábbis a Nova-Busz Kft. és az Autó Univerzál Kft. által ellátott darabokon) a LED-es menetfény a ködfényszóró helyére, ami nagyon feldobja/fiatalítja a típust. Hasonlóan „egyedi”, hogy a Lanta Consulting Kft-nél készült buszokon fehérre fényezik a klímaberendezés tetőegységét, míg a többin kékre (holott előbbi változatnak nagyobb létjogosultsága lenne, ha a hőelnyelési-tényezőt nézzük). Valamint ezekre már kértek lakkfilc- és festékszóró lepergető réteget – az ülések háttámláját és a felső dekoritokat így már hiába próbálják megjelölni az önjelölt művészek

Négy LED, erős fénnyel.


Új csuklóköpeny egy 2005-ösön. Ez az egyik, amelyik teljesen újat kapott (kettőt láttam eddig, a képen szereplő még a nagyjavítás előtt egy utángyártott kivitellel lett felvértezve), a többi darabon csak pótolják a szétszakadt/eltörött részeket, mert meglehetősen drága egy gyári új Hübner harmonika.


Mindenesetre örömteliek ezek az arculat-feljavítások, de nem ildomos, hogy egy ilyen szépen feljavított buszon nem működik a klímaberendezés – sajnos több buszon sem üzemelt, illetve, mint írtam műszakilag egyik-másik még mindig adagoló-gondokkal küzd, és egy remot M41 füstmennyiségével indul a megállóból. Ezenfelül, az oly' fontosnak titulált megjelenés/egységesség mintha csak addig terjedne, hogy legyen világoskék és kész, az, hogy a műhelyben valakinek úgy rémlett, hogy fekete díszléc kell rá, és az került rá végül, mindegy. Természetesen ezek a színbeli dolgok alacsonyabb prioritásúak, de azért nem kell elsiklani felettük. Szintén visszalépésnek élem meg az ajtószárnyakra elhelyezett leszállásjelzők (és egyben ajtónyitók) el-eltűnését. Nagyjából féléve- egy éve az Óbudás 7700A-kon egyre szaporodott a "Rossz" felirat rajtuk, manapság pedig egyre több gépen csak a helyüket találom.

És nem utolsósorban: a szintentartás. Maradjanak (közel) ilyen állapotúak minél tovább.


Képek (a teljesség igénye nélkül), bemutatva egy-egy eltérő darabot:


Van két renitens 2005-ös példány, amelyek új kijelzőt kaptak (hónapokkal ezelőtt), de világoskékülni eddig még "elfelejtettek". (Egészen 2017 őszéig.)

2016 novemberében a 909 is átesett az esztétikai rendbetételen, és újabb "sorból kilógó" darabként a 901 került bevetésre, belül nagyjából feljavítva (kék korlátokkal), külsőleg viszont a gyári fényezéssel közlekedett 2017 áprilisa és novembere között.


620 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page