top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Berlini Volvók Budapesten

Frissítve: 2020. nov. 17.

Két éve ilyenkor kezdtek el megjelenni az első sárga Volvo 7000-esek a Kelenföldi Divízió kerítésein belül. És most, két évvel később az utolsó is forgalomba állt a harmincnyolc használt Volvóból.


A berlini közlekedési vállalat (a továbbiakban: BVG) 2002-ben vásárolt 51 darab Volvo 7000-est, melyeket a cég berkein belül csak Volvo EN 02-esnek keresztelt el (E: Eindecker – egyszintes; N: Niederflurbauweise – alacsony padlószintű építésmód).


Eredetileg 37-ről szólt a szerződés, melyet további 14-gyel menetközben kibővítettek [1]. Műszakilag a Volvo 199 kW-os motorja (Volvo D7C) került bele, mely az Euro III-as normát teljesíti. Ezenfelül 25 darabot (1373-1391 háziszám) felszereltek további kipufogógáz-utánkezelő szűrőrendszerrel, így az Euro V EEV normát is teljesítik [2]. A sebességváltó egységesen  Voith automata, míg az ajtórendszer nem teljesen egységes: 4 darabon lengő-sikló ajtórendszer van a második és harmadik felszállósáv esetében, melyeket a Webasto – Kiekert gyártott.


> > > Eredeti helyükön < < <


Az első szolgálati helyükön 2010-től kezdve fokozatosan állították le őket, míg végül 2015. tavaszára az utolsó darabot is forgalomból kivonták, mivel megérkezett a pótlásukra szánt újabb buszkontingens a VDL-től [3].


A BKV Zrt. ismét tervbe vette egy újabb adag szóló autóbusz beszerzését 2014 végén illetve 2015 elején. Eleinte a maastrichti Volvo 7700-asok [4] kerültek képbe (azonban azokra még egy keveset várni kellett volna a koncesszió lejártáig), így végül a még elérhető 38 darab berlini 7000-es lett a befutó a tenderen. (A "maradék" 13 darabból került Litvániába, Lettországba, illetve maradt országon belül is, csak magánvállalkozó üzemelteti már.)

Berlin grüsst Budapest!


A buszok 2015 májusában kezdtek el „beszivárogni” az országba, és azonbelül is először a Kelenföldi garázsba. A megvásárolt 38 darabon felül egy darab autóbusz donorként érkezett. (Egy autóbuszt pedig át sem vett a Cég a flottát eladó kereskedőtől, mivel erősen kifogásolható állapotban volt. Ez a darab később Lengyelországban bukkant fel üzemképesen.)

Utasforgalomban az első darabok - 2015 ősze.


A buszok honosítása, illetve szükséges átalakításaik meglehetősen lassan haladtak, illetve problémákkal tarkított volt a folyamat (vélhetően, külső szemmel). Ennek kapcsán vásárolt időközben a BKV Zrt. még négy darab Volvo 7000-est. Utóbbiak 2001-es évjáratúak, és a BRH ViaBus üzemeltetésében álltak – szintén Németországban. Előbb úgy állt a helyzet, hogy ezek alkatrészek lesznek a sárgákhoz, azonban fordulhatott a kocka, amikor alaposabban szemügyre vették őket, mert végül mind a négy forgalmi kocsi lett, és helyettük három berlini lett alkatrésznek felhasználva. Ezekről én is írtam korábban, hogy noha 16 évesek, mégis jobb állapotban vannak, mint az egy évvel fiatalabb berliniek. 290 kW-os motor van bennük és ZF váltó.


Szóval a 38 darabos berlini flottába így csúszott be 3 darab BRH ViaBus-os Volvo – innen a bevezetőben látható idézőjel. (A negyedik [5] meg az egyik veldhoveni Volvo [6] pótlására épült meg, miután MFW-535 leégett [7].)

Utolsó simítások a VJSz Kft-nél - 2015. szeptember.


A járműveket – a korábbi esetekhez hasonlóan – a VJSz Kft. honosította, karöltve Kelenfölddel. A honosítás ezúttal kijelzők cseréjét, külső fényezést, korlátok fényezését, üléshuzat-cserét, jegykezelő készülék- és FUTÁR-telepítést, antigraffiti réteggel való bevonatolást az utastérben, kamerarendszer kiépítését, egyes esetekben az ablakok cseréjét (nagyobb nyitható felület), valamint a klímaberendezés tisztítását foglalta magában. Természetesen ezenfelül a kopó-forgó és csere érett alkatrészek is részét képezték az átalakításoknak.

Kistükör az egyiken - épp ilyen volt "kéznél". Mindenesetre nem irigyeltem a sofőrt emiatt.


Ilyenek lettek belülről.


A BRH ViaBus-os darabokat Kelenföldön honosították, eltérés esetükben az utastér berendezésén felül a LED-es kijelző helyett telepített 4:3 képarányú LCD-kijelző.

További problémák voltak a hazailag bevált ajtókezelési rendszer kialakítását illetően. Berlinben úgy működik a dolog, hogy külön kell jelezni a leszállási szándékot, és miután a busz megállt, a nagy téglatest alakú „jelzőkkel” kell ajtót nyitnia az utasnak. A sofőr egy központi zárással pedig visszazárja indulás előtt azokat az ajtókat, melyek automatikusan még nem záródtak vissza – fotocellás érzékelővel szereltek a felszállósávok, ha szabad az útja, zár.


Ajtónyitó, ha már előtte jelzett az utas, vagy ha a busz megállóban áll és engedélyezett a nyitás.


Ez itthon természetesen tarthatatlan volt, de eleinte mégis így kerültek bevetésre a buszok. Elsőként az 550-esen alakították ki a leszállási szándék visszajelző rendszert 2015 decemberében. Azóta pedig fokozatosan mindegyikben átkötötték az elektromos rendszer vonatkozó részeit, és tudomásom szerint már mindegyikben üzemel a bevett hazai gyakorlatnak megfelelő a leszállásjelzés.

Még üzemen kívüli ajtónyitók a külső felületen.


A már telepített leszállásjelző és indításjelző - nagyon "aranyos". Az indításjelző lényege az lenne, hogy a nagyothallók láthassák, ha nem kellene már nagyon mozogni az ajtók trajektóriájában. Ez ebben az esetben nem sikerült túlságosan figyelemfelhívóra a méretét illetően.


Az utasforgalomba állításuk pedig – szinte napra pontosan – két évig tartott. Kiegészítve ezt a nagyon hosszú időintervallumot tartalmazó tételmondatot annyival, hogy közben megépült „néhány” PKD busz is Kelenföldön, illetve a VJSz-ben is volt munka a főprofillal kapcsolatban (villamos). Az első adag 2015. szeptemberében gurult utcára, elsőként az 53-as és 253-ason jelent meg egy-két darab, melyek több-kevesebb sikerrel hajlandók voltak végigdolgozni az első napo(ka)t. Míg az utolsó darab 2017. április végén gördült utcára. További részletes állományi adatokat és forgalomba állítási dátumokat lásd itt [8].

További csatasorba állított gépek - a teljesség igénye nélkül.


Amint már említésre került, a Volvo legkisebb, 199 kW-os motorja dobog a buszokban egységesen. Ez egy 25-30 kW-os, üzemelő klímaberendezéssel megpakolva, valamint „néhány” utassal már igencsak kevés a hegyi viszonylatokra. Részint ez is okozhatta, hogy 2015. szeptemberében – nagyjából forgalomba állítását követően két héttel – kigyulladt és gazdasági totálkárosra égett ki az egyik berlini [9]. (A tűzesetben más is közrejátszhatott, a vizsgálati jelentés nem került nyilvánosság elé.)


A nulladik perctől kezdve (amikor kiderült, hogy a berlini 7000-esek érkeznek a BKV-hoz) kétkedtem abban, hogy a BKV-nak valóban szüksége lenne ezekre – az akkor még „csak” – 13 éves buszokra. (Volt olyan használt buszbeszerzés, ami külső szemmel is jó vételnek tűnt - utrechti Van Hool-ok.)

Ami mellettük szólt (vagy szólhatott, amikor kinézték a flottát):

  • flottaként valóban egészen nagy a használt piac mértékeihez képest,

  • relatíve egységesek (az ajtókat kivéve),

  • háromajtósak (ez nyugaton nem annyira bevett kialakítás városban, mint itthon),

  • lényegében ismert gépészet.

Ellenük szól(t) közvetetten a tény, hogy az alkatrésznek beszerzett buszok kerültek végül minden esetben inkább forgalmi kocsiként kialakításra, ahogy az is, hogy egyik buszt nem is vette át a Cég az üzlet létrejöttekor. És – sajnos – tovább erősítette a dolgot a mindössze kéthetesen („újan”) bekövetkezett tűzeset is. Meg maga a tény, hogy két év alatt sikerült a 38 kocsit kiadni, amit 42 darabból építettek meg.

Az utolsóként, 2017. április végén állományba vett berlini  langeni a 15-ös viszonylaton.



Források:


[1] Regional Bahn – Volvo 7000-esek: Berlinből Budapestre? (közzétéve: 2015. április 30., hozzáférés: 2017. május 10.)


[2] Traditionsbus Berlin – Volvo EN 02 (Volvo 7000) (közzétéve: 2015. augusztus, hozzáférés: 2017. május 9.)


[3] VDL Bus and Coach – Major order from Berlin Transport Authority (BVG) (közzétéve: 2014. május, hozzáférés: 2017. május 9.)


[4] BusWorld blog – Maastricht (közzétéve: 2015. augusztus 23.)


[5] BusWorld blog – NUU-956 (közzétéve: 2016. október 1.)


[6] BusWorld blog – Volvo Veldhovenből (közzétéve: 2012. október 24.)


[7] Népszava Online – Lángba borult egy busz a XVII. kerületben (közzétéve: 2016. március 21., hozzáférés: 2017. május 12.)


[8] HBweb – Volvo 7000 BKV Zrt.


[9] Tűzoltóság.info: Kiégett a 21A BKV-busz (VIDEÓ) (közzétéve: 2015. szeptember 14., hozzáférés: 2017. május 11.)



476 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page